wo. 4 mrt 2020

Bekaert is met een winst van 14% de primus op de Belgische beurs (die zelf 0,7% hoger trekt). Daar is een goeie reden voor, want de jaarcijfers lagen licht boven verwachting en de schuldafbouw zit meer dan behoorlijk op schema. Er werden geen exacte voorspellingen gegeven voor 2020, maar de mogelijke impact van COVID-19 zou beperkt moeten blijven en de doelstellingen op midellange termijn blijven ongewijzigd. Een opsteker dus, voor een erg cyclisch bedrijf in een uitdagend internationaal klimaat.
Cijferoverzicht
De onderliggende bedrijfswinst (EBIT) steeg in 2019 met 15% tot 242 miljoen euro, vlot 3% beter dan de verwachte 238 miljoen euro. De EBIT-marge steeg van 4,9% tot 5,6% en werd voornamelijk gerealiseerd door prijs- en mixverbeteringen (+ 57 miljoen euro) en kosten- en overheadbesparingen (+36 miljoen euro). Aan de andere kant werden negatieve voorraadwaarderingseffecten (- 59 miljoen euro) in rekening genomen.
Het momentum is ook belangrijk. De EBIT steeg in de tweede jaarhelft met 17% tot 116 miljoen euro, tegenover 110 miljoen euro verwacht. De geconsolideerde omzet in het vierde kwartaal daalde dan weer met 5%, terwijl analisten hoopten op een krimp met 1,2%.
Segment
De resultaten verrassen vooral positief voor de afdelingen Steel Wire Solutions en Specialty Businesses, terwijl ze teleurstellen in de afdeling Rubber Reinforcement.
- Rubber Reinforcement: De omzet steeg 2% tot 1,95 miljard euro (verwacht: +3,9% tot 1,98 miljard), omwille van een omzetdaling in het vierde kwartaal daalde met 6%. De EBIT daalde met 6% tot 172 miljoen euro, terwijl er gemikt werd op 3% groei tot 183 miljoen euro.
- Steel Wire Solutions: De omzet daalde zoals verwacht met 3% tot 1,45 miljard euro, na een daling met 6% in het vierde kwartaal. De EBIT daalde met 11% tot 51 miljoen euro en dat was beter dan de analistenverwachtingen (44 miljoen euro), met dank aan een sterke tweede jaarhelft (+21% tot 23 miljoen euro)
- Specialitysolutions: De omzet steeg 1% tot 414 miljoen euro, terwijl analisten vreesden voor een krimp met 1% tot 406 miljoen euro. Ook hier was het vierde kwartaal sterk, want de omzet dikte daarin met 9% aan. De onderliggende EBIT verdubbelde in 2019 tot 52 miljoen euro (verwacht: 46 miljoen euro).
- BBRG: De omzet steeg in 2019 met 6% tot 489 miljoen euro, dicht bij de schattingen van 492 miljoen euro. Het vierde kwartaal leverde 1% omzetgroei op, terwijl de EBIT in 2019 steeg van -7 naar 12 miljoen euro. Dat wordt gedragen door een ommekeer in de tweede jaarhelft (van -9 naar 6 miljoen euro).
Schuldafbouw
De nettoschuld daalde van 1,25 miljard euro in het midden van 2019 tot 977 miljoen euro per einde 2019. Dat is aanzienlijk beter dan de KBCS-prognose van 1,16 miljard euro en de gemiddelde schatting van 1.08 miljard euro. Het cijfer staat gelijk met een schuldgraad (nettoschuld/REBITDA) van 2,1x, terwijl dat einde 2018 nog 2,7x was.. Het toegenomen gebruik van factoring leverde een kleine bijdrage aan de sterk verbeterde balans, dus dat is positief.
Vooruitzichten voor 2020 .. en voor corona
De Chinese fabrieken hervatten geleidelijk aan hun activiteiten en draaien momenteel op een vrij normaal niveau, waarbij de supply chain op dit moment redelijk vlot verloopt. De zichtbaarheid op de potentiële impact van COVID-19 is echter beperkt. Omdat de maatregelen die genomen werden om de winst op te krikken geleidelijk aan vruchten beginnen af te werpen, is het management van mening dat er verder vooruitgang kan en zal geboekt worden richting vooropgestelde 7% EBIT-marge op middellange termijn. De consensusverwachting mikt op 6,1% marge in 2020.
De visie van KBC Securities
Goede cijfers, meent analist Wim Hoste, die meer rekening hield met de neerwaartse druk van zwakke conjuncturele elementen. Ook voor 2020 valt het allemaal goed mee, zodat nu blijkt dat de beurskoers wel erg ver teruggevallen was. Maar terwijl de voorspellingen van KBCS nog steeds een verder herstel van de marges impliceren, voornamelijk dankzij zelfhulpinitiatieven, maakt dit huis zich steeds meer zorgen dat de uitbraak van het COVID-19-virus en de verzwakking van de macro- en de auto-/vrachtwagenmarkt. Die vormen een forse uitdaging. Gezien het zeer cyclische en competitieve karakter van de meeste activiteiten van Bekaert, wordt de recente koersdaling dan ook niet gezien als een aantrekkelijk instapmoment. KBC Securities behoudt het “Houden”-advies en 25 euro koerdoel.