wo. 29 jun 2022

Morgen is het zover. Dan zal DEME als aparte entiteit naar Euronext Brussel komen. De baggergroep wordt afgesplitst van moedergroep CFE. De operatie komt neer op een 1 voor 1 splitsing, waardoor elk aandeel CFE één aandeel DEME krijgt toegewezen. Eens de notering een feit is, zal de waardeverhouding van beide bedrijven volledig verschillen. KBC Securities is betrokken bij de splitsingsoperatie en schortte bijgevolg de opvolging van CFE op, vertelt financieel-econoom Tom Simonts.
DEME bereidt zich voor om te profiteren van de energietransitie: offshorewind, groene waterstof & diepzeemijnbouw. Het management van het 'nieuwe' CFE benadrukt van zijn kant dat CFE meer is dan alleen een 'aannemer' en benadrukt de hoge winstgevendheid (ROE) van de groep. Afwachten hoe zich dat op de beursvloer zal vertalen.
Het nieuwe DEME
De baggermarkt behoudt zijn solide baggerpijplijn, terwijl de nettovlootuitbreiding beperkt blijft. Wat offshorewindmolenparken betreft, plaatst DEME zichzelf in wat een zeer sterke positie kan worden genoemd. DEME zal één van de weinige spelers zijn die in staat zal zijn om een toekomstig knelpunt op te lossen: de installatiecapaciteit voor de volgende generatie offshorewindturbines.
DEME heeft een sterke groei van haar orderportefeuille gekend, die een historisch hoogtepunt bereikte met 5,9 miljard euro aan het einde van 2021, een stijging van 31% ten opzichte van de 4,5 miljard euro het jaar daarvoor. Hierbij moet worden opgemerkt dat het gerapporteerde orderboek eind 2021 nog niet de werkbelasting omvat voor de werken in Taiwan en Japan, waar DEME preferred bidder is, en de werken op de Rechteroever van de Oosterweelverbinding.
Bij de rapportering over het eerste kwartaal verlaagde DEME zijn vooruitzichten voor de omzet en het nettoresultaat als gevolg van problemen met de bevoorradingsketen en gestegen kostprijzen. De orderportefeuille bleef echter stabiel op 5,8 miljard euro en er werd ook melding gemaakt van een toename van aanbestedingen voor offshore energieprojecten.
De belangrijkste toevoegingen aan het orderboek in 2021 waren projecten met betrekking tot offshorewindenergie. De totale waarde van die projecten varieert tussen 30 miljoen en 1,6 miljard euro. Als we kijken naar de orderportefeuille per eind 2021, is het duidelijk dat offshorewindenergie de komende jaren een belangrijk groeigebied zal zijn voor DEME. Met nog steeds ongeveer 40% van de omzet uit baggeractiviteiten in de afgelopen vier jaar, mag het belang ervan echter niet worden onderschat.
Het nieuwe CFE
De kernboodschap in het verhaal van CFE is dat het een multidisciplinaire groep is met complementaire activiteiten om end-to-end oplossingen aan te bieden. Het 'nieuwe' CFE mikt wel op een langetermijnrendement (ROE) van 'boven de 15%'. De groep bouwt grotendeels rond hun vastgoedontwikkelaar BPI. Hoe de CFO het omschrijft: "BPI is de parel van onze groep".
De nieuwe CFE zal een gediversifieerde industriële groep zijn, gericht op vier activiteitslijnen:
- Vastgoedontwikkeling (BPI)
- Bouw en renovatie
- Multitechnieken (VMA & MOBIX)
- Investeringen (Green Offshore & Rent-a-port)
De interne vastgoedontwikkelaar BPI ontwikkelt momenteel 477.000 vierkante meter, waarvan 95% wordt gerealiseerd door de contracting & renovation-activiteiten van CFE. VMA moet ook complementair zijn met zijn activiteit technische installatiediensten. Ze proberen de hele levenscyclus van gebouwen te bestrijken, van de aankoop van de grond tot het onderhoud van het opgetrokken gebouw. Er is één rode lijn in het hele verhaal: gebouwen moeten slim en duurzaam zijn. De operaties zijn gestroomlijnd, waardoor het management gelooft dat het bedrijf nu klaar is voor een zelfstandige toekomst.
Wil je de uitgebreide presentatie van de toekomstvisie van CFE/DEME? In ons webinar presenteren Raymund Trost (CEO vanaf 1 juli) en Fabien De Jonge (CFO) de activiteiten van het nieuwe CFE en schetsen waar de toekomst en waardecreatie ligt na de partiële splitsing met DEME op 30 juni.
