di. 27 aug 2019

Het grote Naspers dat op de beurs van Johannesburg noteert, liet gisteren weten dat het met Prosus een nieuw platform wil creëren om de vraag naar aandelen te vergroten en het fenomenale gewicht in de Zuid-Afrikaanse beursindex (25%) te verminderen. Prosus omvat alle internationale internetactiviteiten, inclusief Tencent, en zal in september op Euronext Amsterdam noteren. De startwaarde wordt op vlot 100 miljard dollar geschat. Senior Financial Economist Tom Simonts verdiepte zich in de aankomende beursgang op het Damrak.
Groeiambities
De aparte notering kadert in een optimalisatie van de aandeelhoudersbasis, maar zet zeker en vast ook de tomeloze en voortdurende groeiambities in de verf. De notering moet dan ook helpen om “de aandeelhouderswaarde op termijn te maximaliseren”. CEO Van Dijk is ervan overtuigd dat de vraag naar de aandelen groot zal zijn, onder meer door een gebrek aan Europese beursgenoteerde technologiespelers. De spin-off zou dan de derde grootste onderneming op de beurs van Amsterdam kunnen worden, na Royal Dutch Shell en Unilever, en ook groter zijn dan ASML, nochtans ook bepaald geen pannenkoek.
Portfolio
De beursnieuweling is operationeel volwassen, want het zou één van de 10 grootste consumenteninternetgroepen ter wereld worden met een marktwaarde van 100 miljard dollar. Dat cijfer is gebaseerd op de marktkapitalisatie van de gewone Naspers N-aandelen bij de slotkoers op de laatste handelsdatum. In het portfolio vinden wealle internetbelangen terug buiten diegene in Zuid-Afrika. Hiermee wordt bedoeld alle bedrijven en investeringen in de “online classifieds”, de betaalverkeertechnologie, fintech, online maaltijdlevering, e-commerce, reissectoren, opleiding, sociale platformen, internetbedrijven en ga zo maar door. Daaronder mag u rekenen op bedrijven zoals het grote Tencent, Mail.ru, OLX, Avito, letgo, PayU, iFood, Swiggy, DeliveryHero, Udemy, eMAG en MakeMyTrip.
Tencent
Het feit dat Naspers té groot is geworden voor de Zuid-Afrikaanse JSE Shareholder Weighted Index, heeft veel - zoniet alles - te maken met gaminggigant en WeChat-eigenaar Tencent. Naspers kocht één derde van Tencent in 2001 voor 32 miljoen dollar en die positie is nu zo’n 90 miljard dollar waard en domineert de omzet- en winstgroei van de Naspers-groep. Die spectaculaire stijging heeft de waarde van Naspers zodanig opgeblazen, dat het nu een kwart van de beurs van Johannesburg vertegenwoordigt. Dat heeft tot gevolg dat binnenlandse aandeelhouders gedwongen worden om Naspers te verkopen om te voorkomen dat ze wettelijke limieten zouden overschrijden.
Tencent zelf is een Chinees internetbedrijf dat zijn inkomsten voornamelijk uit online gaming en (online) reclame haalt. Het is eigenaar van de grootste sociale netwerksite in China, WeChat, dat meer dan 1 miljard actieve gebruikers telt. Daarnaast heeft het nog MyApp, de meeste gedownloade Android-app in China met 700 miljoen maandelijkse gebruikers, in handen én is het gigantisch groot in online betaaldiensten en cloud computing. Een gigant, maar helaas niet erg bekend bij het beleggerspubliek.
Op naar een lagere korting
Naast het feit dat Naspers simpelweg té groot is voor de Zuid-Afrikaanse beurs (fondsbeheerders mogen het gewicht van één aandeel zeker niet opkrikken tot 25% van het totale fonds), is de aanhoudende korting ten opzichte van de intrinsieke waarde al een tijd een doorn in het oog van het management. Zo’n korting is niet nieuw, want ook de meeste Belgische, Nederlandse en Europese investeringsbedrijven noteren onder hun geschatte waarde. Die korting of discount kan mogelijk verkleinen na de notering van Prosus. Er wordt immers verwacht dat gespecialiseerde investeerders happig zullen zijn op het vehikel dat enkel internetbedrijven omvat.
Controlefreak
Probleem is dat de CEO van Naspers van plan is om Naspers bijzondere stemrechten te geven in Prosus. Dat kan omgekeerd werken en de discount nog verder doen toenemen, omdat er in dat geval vragen kunnen worden gesteld bij de rechten en bescherming van de andere aandeelhouders. Vandaag is het evenwel nog niet duidelijk of dat ook effectief zo zal gebeuren. Het prospectus wordt normaal gezien komende maanden gepubliceerd.
Ook het feit dat Naspers iets meer dan 70% zal aanhouden, wordt als problematisch omschreven in de poging om de discount te verkleinen. De overige 30% komt in handen van de huidige aandeelhouders van Naspers, maar dat is niet erg veel. Prosus zal ook nog op de beurs van Johannesburg noteren, maar dan als ‘secundaire notering’. Dat wil zeggen dat de hoofdnotering in Amsterdam zit, wat logisch is, omdat de beurs véél groter én toegankelijker is (Euronext is de zesde beurs ter wereld met een waarde van 3,8 biljoen euro).
Risico’s
Omwille van de aard van de belangen (het zijn allemaal internetbedrijven) is de groep zeker niet risicoloos. Neem alleen al Tencent, waarvan een groot deel van de activiteiten zich in China bevinden. De marktwaarde van Tencent kan dus in belangrijke mate beïnvloed worden door de politieke, economische en sociale omstandigheden in China in het algemeen, maar zeker ook door de handelsoorlog. Ook kan “een langdurige vertraging van de Chinese economie de vraag naar de diensten van Tencent doen afnemen en een materieel en nadelig effect hebben op de marktprijs van het aandeel Tencent, en daarmee op de marktprijs van het gewone aandeel N”.
Prosus = Uniek
De toekomst is per definitie onvoorspelbaar. Wat wel zeker is, is dat Prosus een bijzonder uniek bedrijf is, met een bijzonder unieke groeidynamiek en waardecreatie. Voor heel wat beleggers zal het in eerste instantie een bedrijf zijn dat toelaat om in te spelen op de groeibeloftes van Tencent, met als bonus een hele resem andere internetbedrijven. Los van het feit of de discount van Naspers ten opzichte van zijn intrinsieke waarde daardoor zal verhogen of verkleinen, staat de populariteit van Prosus nu al als een paal boven water. Maar eerst nog even afwachten tot de publicatie van het prospectus op 11 september. Kwestie van de kleine lettertjes ook goed door te nemen.
De visie van KBC Asset Management op Tencent
KBC AM heeft voor Tencent een “Kopen”-advies met koersdoel van 59,5 dollar. Dat staat tegenover een koers van 37,4 dollar (ADR op Wall Street, ISIN-code: US88032Q1094).
Analist Kurt Ruts merkt op dat Tencent vandaag aan een geschatte koerswinstverhouding van 22,9 voor 2020 en een koers-boekwaarderatio van 5,1x voor 2020 noteert. Dat is hoog, maar door de forse groei bedraagt de PEG-ratio (koerswinst gedeeld door groei) exact 1x. Dat wil zeggen dat het aandeel op basis van de groeiverwachtingen correct gewaardeerd is. Naar 2021 toe ziet onze analist die PEG-ratio snel dalen (tot 0,8x in 2021). Elke positieve groeiverrassing heeft daarom het potentieel om de koers een forse boost te geven. En andersom natuurlijk.
Meer weten over Tencent?
In april 2019 werd de opvolging van het aandeel Tencent bij KBC Asset Management opgestart. Wilt u meer inzicht krijgen in de activiteiten van het Chinese internetbedrijf en de waardering van het aandeel? Download dan via onderstaande link het volledige initiatierapport.