wo. 22 apr 2020

Netflix rapporteerde gisteravond nabeurs resultaten over het eerste kwartaal en maakte brandhout van de doelstelling voor het aantal nieuwe abonnees. In de nabeurshandel reageerde de markt aanvankelijk euforisch, maar de voorzichtige commentaren van het management zorgden ervoor dat het aandeel opnieuw richting slotkoers ging. KBC Asset Mangement-analist Kurt Ruts gidst ons door het kwartaalrapport.
Resultaten
De omzet groeide het voorbije kwartaal met 28% tot 5,77 miljard USD, wat grotendeels in lijn met de verwachting ligt. Netflix slaagde erin om netto 15,77 miljoen nieuwe abonnees aan te trekken en dat is fors beter dan de doelstelling van 7 miljoen en de consensusverwachting van ca. 8 miljoen.
Vooruitzichten
Voor het lopende kwartaal verwacht de streamingdienst een totale netto aangroei van het klantenbestand van 7,5 miljoen miljoen abonnees. Dat is een stuk beter dan de verwachte 5,5 miljoen. Over het volledige boekjaar 2020 verwacht Netflix nu een negatieve kasstroom (cashburn) van minder dan één miljard USD, terwijl het eerder nog uitging van een cashburn rond de 2,5 miljard USD. Dat is het gevolg van het (tijdelijk) stilliggen van contentproductie in 2020 en bijgevolg een verschuiving van de cashuitgave naar 2021.
Marktreactie
Het Netflix-aandeel ging in de nabeurshandel in eerste instantie meer dan 10% hoger, maar daalde vervolgens terug richting slotkoers na voorzichtige commentaren van het management. De toplui verwachten immers dat de netto aangroei van nieuwe abonnees in de tweede jaarhelft zal dalen omwille van:
- een "pull-forward"-effect (in de eerste jaarhelft), dat het gevolg is van de lockdownmaatregelen;
- een groter klantenverloop ("churn rate") wanneer de lockdownmaatregelen worden versoepeld;
- vertragingen in de beschikbaarheid van content (productiestop);
- een moeilijke vergelijkingsbasis in het derde kwartaal aangezien er dit jaar geen ‘Stranger Things’ zal gereleased worden.
Daarnaast waarschuwt Netflix voor een negatieve impact van wisselkoerseffecten op het resultaat (sterke dollar).
De visie van KBC Asset Mangement
De kwartaalupdate bevestigt volgens analist Kurt Ruts dat Netflix (samen met onder andere Amazon) één van de bedrijven is dat ‘profiteert’ van de Covid-19-gerelateerde lockdowns. Dat was evenwel geen verrassing. Sinds de bodem van vorige maand was het aandeel al zo’n 40% gestegen.
Bovendien waarschuwt het management dat de sterke abonneegroei tijdens de lockdowns als het ware een voorschot neemt op de normale organische groeitrend. Daardoor zal die (toekomstige) groeitrend waarschijnlijk lager uitkomen dan zonder de lockdowns het geval was geweest. Wie tijdens de lockdown nog geen abonnement heeft aangeschaft, zal dat wellicht ook niet snel doen wanneer de lockdown voorbij is.
Hoewel KBC AM nog steeds in het groeiverhaal van Netflix gelooft, blijft het voorzichtig voor het aandeel. De hoge waardering en negatieve kasstroom blijven een heikel punt. De sterke groei die Netflix doormaakt, komt tegen een kostprijs. Het bedrijf moet sterk investeren in nieuwe tv-programma's en films (content). Verdere prijsverhogingen zullen de winstgevendheid op termijn moeten versterken, wat dan weer een impact kan hebben op de abonneegroei. De groep zal ook rekening moeten houden met duurdere kostprijzen voor programmering naarmate de concurrentie van onder meer Amazon, Apple, Disney… toeneemt.
Het advies van KBC AM blijft "Verkopen", met een koersdoel van 250 USD.