ma. 5 mei 2025

GBL's netto-actiefwaarde* per aandeel (NAVps) daalde in het eerste kwartaal van 2025 met 1,8% tot 111,2 euro, voornamelijk door de prestaties van beursgenoteerde activa. De grootste dalers waren verificatiebedrijf SGS, drankmaker PernodRicard en sportkledijproducent adidas, terwijl de private gezondheidszorgactiva Affidea en Sanoptis de daling gedeeltelijk compenseerden, stelt KBC Securities-analist Livio Luyten.
*Netto-actiefwaarde, ook wel NAV (Net Asset Value) genoemd, is de totale waarde van de activa van een bedrijf minus de voorzieningen, schulden, niet afgeschreven kosten van oprichting en uitbreiding, en kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Het wordt vaak gebruikt om de waarde van een bedrijf of een investeringsfonds te bepalen.
GBL?
GBL is een portefeuillemaatschappij, gecontroleerd door de families Desmarais en Frère. Sinds de strategische herpositionering van 2012 hebben de van oorsprong vooral Franse participaties plaatsgemaakt voor een meer gespreide portefeuille, zowel qua geografie als qua sectoren. Ook wordt een groter belang voor ‘private equity’ gereserveerd.
Nog voor 2,5 miljard euro verkopen
Het management van GBL blijft zich inzetten voor het behalen van dubbelcijferige totale aandeelhoudersrendementen op middellange termijn. Ze mikken op 5 miljard euro aan desinvesteringen tussen 2024 en 2027, waarvan ongeveer 50% al is voltooid. Deze opbrengsten zullen worden gebruikt voor herinvestering en aandeelhoudersuitkeringen.
Tijdens het eerste kwartaal verminderde GBL zijn belang in SGS van 19,1% naar 14,6%, wat 0,8 miljard euro aan opbrengsten en 0,2 miljard euro aan vermogenswinsten opleverde.
De investeringen in het eerste kwartaal bedroegen in totaal 234 miljoen euro, gedreven door 110 miljoen euro aan aandeleninkopen en 107 miljoen euro aan kapitaaloproepen voor GBL Capital. Daarnaast verwierf GBL Capital in maart 2025 een belang van 5% in Sagard (een investeringsmaatschappij die zicht richt op private equity) voor 30 miljoen euro en verbond zich ertoe 250 miljoen euro over vijf jaar te investeren.
Het brutodividend voor 2024 van 5,0 euro per aandeel werd goedgekeurd, wat een dividendrendement van 7,4% impliceert. Over het algemeen blijft GBL beursgenoteerde activa desinvesteren om ruimte te maken voor nieuwe private investeringen, een overgang die KBC Securities-analist Livio Luyten sterk ondersteunt.

KBC Securities over GBL
KBC Securities-analist Livio Luyten gelooft dat het toekomstige aandelenverhaal van GBL zal worden bepaald door de aantrekkelijkheid en prestaties van zijn private activa, waaronder GBL Capital en Sienna IM.
Tijdens de Capital Markets Day van 2024 onthulde GBL een nieuwe potentiële portefeuillesamenstelling waarin directe en indirecte private activa meer dan 50% van de portefeuille zouden kunnen uitmaken, terwijl beursgenoteerde activa zouden worden teruggebracht tot ongeveer 50%.
Livio Luyten denkt dat een dergelijke portefeuille samenstelling GBL aantrekkelijker zou maken, aangezien de portefeuille een van de weinige manieren zal zijn om blootstelling te krijgen aan zeer dominante Europese bedrijven met hoge groeivooruitzichten die profiteren van sterke structurele trends.
Hij denkt ook dat de markt de initiatieven van GBL om zijn aandeelhoudersstructuur te vereenvoudigen, actieve portefeuillerotatie, omvangrijke aandeleninkoopprogramma's, aanzienlijk hogere dividend dat naar verwachting zal groeien en de kwaliteit van de portefeuillebedrijven niet voldoende heeft gewaardeerd.
Ondanks dat de portefeuille van GBL aanzienlijk blootgesteld is aan schommelingen op de openbare markt (ongeveer 55% van de NAV bestaat uit beursgenoteerde activa), gelooft Livio Luyten dat de private activa van hoge kwaliteit zijn, veerkrachtige bedrijfsmodellen hebben en sterke verkoop- en EBITDA(bedrijfskasstroom)-resultaten zullen blijven boeken, wat hem doet geloven dat de private activa van GBL relatief weinig hinder ondervindt van de volatiliteit op de beurs.
Livio Luyten herhaalt zijn ‘Kopen’-aanbeveling en koersdoel van 86 euro voor GBL.
