wo. 9 feb 2022

Het aandeel van de Nederlandse bank ABN Amro daalt deze ochtend op Euronext Amsterdam. De groep publiceerde nochtans zeer sterke jaarcijfers die op alle inkomstenlijnen de verwachtingen overtroffen, meent KBC Securities-analist Thomas Couvreur. Het nettorente-inkomen daalde met 1% op jaarbasis tot 1,34 miljard euro (analistenraming: 1,30 miljard euro). Maar de kosten liggen op schema met de verwachtingen, zodat de nettowinst aanzienlijk verbeterde. De bank kondigt een dividend van 0,61 euro en een inkoopprogramma van 500 miljoen euro aan. De kernkapitaalratio na de uitkering zal rond 16,3% schommelen. Voldoende munitie voor analist Thomas Couvreur om het koersdoel op te trekken van 14 tot 15,75 euro, met een stabiel “Opbouwen”-advies.
Cijferoverzicht
- Het nettorente-inkomen daalde op jaarbasis met 1% tot 1,34 miljard euro, terwijl analisten vreesden voor een daling tot 1,30 miljard euro. De aanhoudende druk op de depositomarges zorgde er wel voor dat de nettorentemarge met 2 basispunten daalde tot 128 basispunten. De TLTRO-baten van 93 miljoen euro werden grotendeels tenietgedaan door een voorziening van 91 miljoen euro voor de compensatie voor het doorlopend consumptief krediet.
- De netto-inkomsten uit premies en commissies kwam uit op 446 miljoen euro, terwijl analisten mikten op 411 miljoen euro. Dat cijfer ligt 59 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, dankzij het beheerd vermogen en de toegenomen marktvolatiliteit. Bij de overige baten werd 499 miljoen euro ingeschreven en ook dat bedrag lag een pak boven de verwachtingen van 420 miljoen, te wijten aan hogere handelsvolumes bij CIB core en een hoger resultaat uit aandelenparticipaties.
- De operationele kosten landden op 1,44 miljard euro, min of meer in lijn met de analistenschattingen (toename met 2,3% op jaarbasis), inclusief een stijging van de Nederlandse bankenbelasting met 55 miljoen euro. Exclusief de AML-schikking van 480 miljoen euro werd de kostenrichtlijn van 5,3 miljard alleszins gehaald.
- Bijzondere waardeverminderingen liepen op tot 121 miljoen euro, een zucht boven de vooropgestelde 109 miljoen euro. Maar die schattingen gingen zowat alle kanten uit, zodat de nettowinst iets beter in te schatten was. Die kwam uit op 552 miljoen euro, vlot 100 miljoen euro meer dan wat analisten verwacht hadden. Dat brengt het rendement op eigen vermogen op 10,8%, terwijl analisten slechts hoopten op 8%.
- Ook de balans blijft in zeer goede vorm. De CET1-kernkapitaalratio kwam uit op 16,3%, al dook dat cijfer onder de verhoopte 17,0%. Het houdt wel rekening met dividenden en het aangekondigde inkoopprogramma.
ABN Amro’s vooruitzichten en dividend
- ABN stelt voor om een slotdividend van 0,61 euro per aandeel uit te betalen. Verder zal er ook een inkoopprogramma van eigen aandelen opgestart worden ten belope van 500 miljoen euro. Dat moet lopen tot juni 2022.
- Operationeel werd de bestaande kostendoelstelling van minder dan 4,7 miljard euro tegen 2024 herhaald. Gezien de grotendeels afgeronde afbouw van CIB core, zijn de risicokosten verlaagd van 25 à 30 basispunten naar 20 basispunten.
- De doelstelling voor het aantal duurzame klantenkredieten en -beleggingen werd verhoogd van 30% naar 34% tegen 2024.
KBC Securities over ABN Amro
Zeer solide resultaten, ondanks dat de koersdaling anders doet vermoeden, vindt analist Thomas Couvreur. De cijfers waren beter dan verwacht op alle inkomstenposten en de operationele kosten liggen in lijn met de marktramingen. De bijzondere waardeverminderingen zijn wel licht gestegen, waarbij ABN opmerkt dat de nieuwe instroom in fase 3 laag blijft. In de toekomst zou verdere afname van COVID-19-maatregelen enig soelaas moeten bieden, al zou de hoge inflatie in dat opzicht de vrijval kunnen compenseren.
De hogere negatieve rente die vanaf het eerste kwartaal van 2021 op deposito's wordt berekend (voor rekening vanaf 100 000 euro tegenover een eerder 150 000 euro) zal de druk op de depositomarges nog wat meer verlichten, al is de annulering van de TLTRO een duidelijke tegenvaller. Zoals eerder vermeld, zijn de besparingen in verband met de kostensturing van 4,7 miljard euro tegen 2024 grotendeels aan het einde van de periode, waardoor de huidige kostenstructuur nog steeds wordt beïnvloed door AML-investeringen in 2022.
Op de korte termijn is het dus niet duidelijk hoe de vork in de steel zit, maar is het wel zo dat ABN haar omzet zeer sterk beheert, wat resulteerde in een zeer aanzienlijke winstverbetering. Niettemin verhoogt analist Thomas Couvreur de toekomstverwachtingen in het waarderingsmodel, zodat het koersdoel kan stijgen van 14 naar 15,75 euro. Het “Opbouwen”-advies blijft behouden.
