vr. 8 dec 2023
In deze blog blikt jonge belegger Cédric Proost terug op de afgelopen beursmaand november en blikt hij ook vooruit op wat je als belegger in de maand december kan verwachten.

Op 28 november kwam er droevig nieuws. Charlie Munger overleed op 99-jarige leeftijd. Hij was een Amerikaanse zakenman, investeerder, vicevoorzitter van Berkshire Hathaway en vooral daarvan bekend als rechterhand van Warren Buffett. Munger benadrukte altijd het belang van het ontwikkelen van een brede kennisbasis, een combinatie van inzichten uit de psychologie, economie en andere vakgebieden. Hij geloofde dat succesvol beleggen vereist dat je begrijpt hoe verschillende factoren en disciplines met elkaar verbonden zijn. Zijn filosofie benadrukte ook het vermijden van overmatige complexiteit en het vasthouden aan fundamentele principes zoals een duurzaam concurrentievoordeel (wide moat aandelen) en een langetermijnhorizon. Charlie Munger's wijsheden over beleggen en het leven werden/worden vaak gedeeld en gewaardeerd in de beleggersgemeenschap. Een klein overzicht van enkele heel bekende uitspraken:
“Elke vorm van slim beleggen is waardebeleggen: meer verwerven dan je betaalt”
Buffett en Munger zijn beide heel bekend geworden door hun waardebeleggen: investeren in aandelen die goedkoper zijn dan hun fundamentele waarde op lange termijn. Een van hun bekendste voorbeelden daarin was Coca-Cola. Hun eerste investering in het bedrijf was maar liefst 35 jaar geleden voor 1,3 miljard dollar. Dat belang groeide doorheen de jaren uit naar meer dan 25 miljard dollar.
“Het grote geld zit niet in kopen en verkopen, maar in het wachten”
Met deze quote probeerde Munger te benadrukken dat het timen van de markt een haast onmogelijke taak is en dat veel beleggers te veel kopen en verkopen. Hij wees er altijd op dat een goede belegger net beredeneerd te werk gaat, niet in paniek schiet wanneer de beurzen zakken en vaak net op zijn stoel blijft zitten. Geduld wordt volgens hem bijna altijd beloond.
“Crypto is als het handelen in drollen”
Charlie Munger stond bekend als iemand die altijd heel rechtuit zijn mening deelde. Ook wanneer hij niet geloofde in een bepaalde investering was dat het geval. Hij vergeleek de bitcoin ooit met rattenvergif en waardeloos, artificieel goud. Hij vond de munten iets voor ‘kidnappers en afpersers’. Weinig mensen die er zo negatief tegenover stonden als Munger. In een opiniestuk eerder dit jaar vroeg hij zelfs aan de Amerikaanse overheid om cryptomunten te verbieden omdat ze volgens hem enkel als gokmiddel gebruikt worden.
Een kleine greep uit een hele lijst van bekende uitspraken. Het loont echt de moeite om je eens te verdiepen in zijn andere beurswijsheden. Je vindt er heel wat inspirerende zaken.
November kleurde groen
Terwijl ik in mijn vorige blogpost schreef over de slechte resultaten van de maand oktober, kregen we in de maand november een totaal ander beeld. Heel wat beursindexen kleurden in de maand november groen en sloeg het sentiment voor de eerste keer sinds de zomer terug over naar hebzucht op de financiële markten.
Ook de goudprijs bereikte een all-time high met een prijs van €63.000 per kilogram. De goudprijs is al een tijd sterk aan het stijgen. De speculatie rond een mogelijke renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, aangewakkerd door voorzitter Jerome Powell deed de recordkoers mee tot stand komen. Een daling van de rente maakt goud aantrekkelijker in vergelijking met obligaties gezien het rendement van goud enkel uit een koersstijging voortkomt en dus zelf vanzelfsprekend geen rente oplevert. De economische onzekerheid die er nog steeds is, die onder andere door de oorlog tussen Israël en Hamas wordt aangestuwd, blijft ervoor zorgen dat beleggers vluchten naar goud als ‘safe haven’. Bovendien zijn er heel wat centrale banken die goud blijven aankopen, zoals bijvoorbeeld de Chinese centrale bank. In de eerste negen maanden van dit jaar kochten alle centrale banken maar liefst 800 ton goud in. 181 ton, bijna een kwart daarvan werd door de People’s Bank of China gekocht.
Een goed alternatief op fysiek goud inslaan is door het investeren in goudmijnaandelen. Goudmijnaandelen vertegenwoordigen aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de exploratie, ontwikkeling en exploitatie van goudmijnen. Elk van die drie types goudmijnaandelen heeft zijn voor-/nadelen. Belangrijk om te weten is dat ze vaak een hefboomeffect ten opzichte van de goudprijs hebben. Wanneer de goudprijs stijgt, kunnen de winsten van goudmijnbedrijven sterker stijgen.
Enkele voorbeelden (geen kooptips):
- Newmont Corporation (NEM):
Newmont is een van 's werelds grootste goudproducenten en heeft een divers portfolio van mijnen over de hele wereld.

- Barrick Gold Corporation (GOLD):
Barrick Gold is een toonaangevende internationale goudmijnonderneming met mijnen in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Australië.

- AngloGold Ashanti Limited (AU):
Een Zuid-Afrikaans bedrijf met activiteiten in verschillende landen. Het is een van de grootste goudproducenten ter wereld.

Belgische uitschieter
Belgisch beursnieuws kwam er onder andere van de Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries. Het aandeel rondde in de maand november de historische kaap van €8.000. Daarmee liep de beurswaarde van het Oost-Vlaamse bedrijf op tot 6,6 miljard euro. Qua marktkapitalisatie komt het daarmee op plaats 11 van waardevolste Belgische beursgenoteerde bedrijven. Toch heeft Lotus Bakeries nog steeds geen plekje verworven in de BEL-20 door de te lage beurshandel van het aandeel. Met een huidige koerswinst van 25% sinds begin dit jaar is Lotus Bakeries op weg naar de 20ste keer in 22 jaar de BEL-20 te kloppen.

Zit er in de maand een eindejaarsrally aan te komen op de financiële markten?
Een eindejaarsrally op de financiële markten verwijst naar een stijging in de koersen van verschillende types effecten, vooral aandelen, die zich vaak voordoet in de laatste periode van het jaar, meestal tussen november en december. Die opleving van de aandelenmarkten wordt vaak geassocieerd met het positieve beurssentiment door het optimisme onder beleggers, gedreven door verschillende factoren.
Een van de redenen achter een mogelijke eindejaarsrally is de neiging van beleggers om hun portefeuilles te herschikken en posities te optimaliseren aan het einde van het jaar. Vaak zie je in de media in deze periode ook heel wat aandelentips, economische voorspellingen, trends, … voor het jaar nadien. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en hedgefondsen, kunnen hun beleggingsstrategieën herzien en proberen hun prestaties te verbeteren, wat bijna altijd leidt tot een verhoogde activiteit op de markten.
Daarnaast kunnen positieve economische indicatoren, zoals sterke groeicijfers, een gunstig effect hebben op het marktsentiment. Beleggers worden vaak gestimuleerd door een positieve kijk op de economische vooruitzichten voor het komende jaar, wat kan leiden tot een toename van investeringen en koopgedrag. Het kan een selffulfilling prophecy creëren als het ware.
Historische gegevens laten zien dat eindejaarsrallies in het verleden vaak hebben plaatsgevonden, maar de mate van succes varieert van jaar tot jaar. Beleggers baseren hun verwachtingen vaak op trends en patronen uit voorgaande jaren, maar het is belangrijk dit niet als een garantie te beschouwen voor een potentiële eindejaarsrally eind 2023.
Ik wens jullie via deze weg al vervroegd fijne feestdagen toe, en laat ons samen hopen dat die beursrally dit jaar ook effectief zal plaatsvinden om het jaar mooi af te sluiten.
Tot volgende maand!