vr. 19 apr 2024

L'Oréal?
L'Oréal is het grootste cosmeticabedrijf ter wereld. Het verkoopt make-up, parfums en verzorgingsproducten voor de huid en het haar en verricht ook onderzoek op vlak van dermatologie. Het bedrijf heeft bekende merken, al dan niet onder licentie, zoals Lancôme, Ralph Lauren, Armani, Biotherm, Garnier, Maybelline, Redken en Vichy.
Samenvatting:
L’Oréal bracht sterke kwartaalcijfers uit met een organische verkoopgroei van 9.4%. Dit in tegenstelling tot de verwachtingen die lagen op toch ook al een mooie 5-6% groei. Verassend genoeg is het vooral Europa die het beter doet dan verwachtingen. We zien dus dat L’Oréal op zeer slimme wijze haar volumes over de verschillende geografieën weet te verspreiden om op deze manier de geografische verkoopcijfers optimaal te benutten.
Details:
De kwartaalupdate die we van L’Oréal kregen, verbaasde de analist van KBC Securities, Tom Noyens, voornamelijk op het vlak van uitvoering. De schrik van vorig kwartaal van een normaliserende cosmeticamarkt gekoppeld met een Chinese vraag die afkalft, wist L’Oréal met een mooie parade te omzeilen. Want hoewel ook L’Oréal niet geheel immuun is voor het slechtere consumentenvertrouwen in China, noteerde de groep een daling van 1% omzet in Noord-Azië en kon het dit compenseren met zeer sterke Europese verkoopcijfers. De Europese groeicijfers, 11% omzetgroei, komt uit ver boven de verwachtte 5-6% omzetgroei.
Het mooie aan hun Europese verkopen was ook nog eens dat de groei breed gedragen werd, wat wijst op het duurzame karakter van de groei, maar dat hier bovenop zeker de premiumcategorieën zeer sterke cijfers mochten optekenen. En bij premium producten denken we in de eerste plaats ook aan mooiere marges. De verkoopcijfers in Europa moesten enkel die in Latam (Latijns-Amerika) voorbij laten gaan, die met 16% groeiden. Maar hier moet je wel rekening houden dat de impact ervan kleiner is dan de groei in Europa. Europa blijft namelijk L’Oréals belangrijkste verkoopsgebied terwijl Latam hun kleinste is. Ook hogere inflatiecijfers kunnen dit beeld enigszins vertroebelen. Kijken we dan verder naar Noord-Amerika dan zien we ook hier dat de consument nog wel stand blijft houden. We zien wel dat er een normalisering optreedt in hun cijfers. Maar L’Oréal weet dit nog tot het minimum te beperken. Voornamelijk de make-up categorie heeft het iets moeilijker in de Verenigde Staten. Maar al bij al komt ook Noord-Amerika uit boven de verwachtingen van KBC Securities.
Wat valt uit hun laatste cijfers af te leiden? Welnu, L’Oréal is nog steeds een kwaliteitslabel. Hoewel de algemene markt wordt gekenmerkt door stelselmatige groeivertragingen met belangrijke groeimotors die hard sputteren (voornamelijk China), weet L’Oréal dankzij haar geografische spreiding en sterk merkenmacht dit te omzeilen. L’Oréal weet op de juiste momenten marketing te voeren in de juiste categorieën en gebieden en kan hierdoor aan de juiste touwen trekken op de juiste momenten. L’Oréal kan zich dus opnieuw een schoolvoorbeeld noemen van hoe een kwalitatief bedrijf eruitziet.
De organische verkoopcijfers verhouden zich als volgt t.o.v. consensus verwachtingen:
- Dermatologische schoonheidsproducten: 21.9% t.o.v. 20.5% groei
- Consumenten producten: 11.1% t.o.v. consensus 5.6% groei
- Professionele producten: 10.7% t.o.v. 5.1% groei
- Luxe producten: 1.8% t.o.v. 1.5% groei
Een normalisering in de luxe-segmenten blijft zich verder zetten, maar L'Oréal weet de gevolgen zeker en vast nog beperkt te houden. Voornamelijk de meer massaproducten tekenen zeer mooie groeicijfers op. L’Oréal kan dus ook doorheen de verschillende cyclische stadia mooie groeicijfers optekenen dankzij haar breed assortiment in verschillende productcategorieën.
L’Oréals management verwacht dat de cosmetica markt dit jaar nog mag verder blijven groeien met +-5%, maar ze hebben er vertrouwen in dat L’Oréal beter kan doen dan de algehele marktcijfers. Niet enkel wat betreft verkoopcijfers maar ook wat betreft winstcijfers.

KBC Securities over L'Oréal
Vorig kwartaal vreesden de analist nog dat de eerste helft van 2024 zwakker zou kunnen uitvallen dan verwacht. Hoewel dit bij verschillende cosmetica en luxebedrijven inderdaad zo gebleken is, moet hij erkennen dat L’Oreal de dans ontspringt en haar kwaliteit ook nu kan etaleren. De keerzijde van de medaille is wel dat kwaliteit niet goedkoop is. Bij L’Oéeal kan je niet spreken van een goedkoop aandeel. Het aandeel noteert aan bijna 39 keer de koers/winst verhouding en 34.5 keer die voor de verwachte winstcijfers van volgend jaar. Goedkoop is het dus zeker niet. Maar net als bij een LVMH zie je wel dat deze bedrijven kwaliteit uitstralen en door haar zeer sterk management en goede fundamenten ook in mindere tijden weten te stralen. Analist Tom verhoogt de cijfers in zijn optimistische maar vooral in zijn pessimistische scenario’s en kan hierdoor het koersdoel sterk optrekken.
Tom verhoogt de aanbeveling van verkopen naar houden met een koersdoel van 455 euro.