di. 28 jun 2022

Nike rapporteerde over het voorbije vierde kwartaal een omzet van 12,23 miljard dollar, waarmee het de verwachtingen van 12,06 miljard dollar versloeg. De winst per aandeel ging met 90 dollarcent ook netjes boven de lat van 81 dollarcent, maar de groep voorspelde voor het huidige kwartaal een lagere omzet dan geraamd omdat het bedrijf meer kortingen verwacht en worstelt met pandemiegerelateerde verstoringen in China, zijn meest winstgevende markt. KBC Asset Management-analist Bob van Leemputte ziet enkele minder gunstige signalen, onder meer op het vlak van de marges, en verlaagt daarop het koersdoel fors tot 105 dollar met behoud van de “Houden”-aanbeveling.
Eenmalige kosten en een eenmalig belastingvoordeel
De autonome omzet van Nike steeg over laatste drie maanden van het gebroken boekjaar met 3% en versloeg daarmee de analistenraming van 1%. Na wisselkoerseffecten daalde de omzet met 1% tot 12,2 miljard dollar. De bedrijfswinst van 1.468 miljoen dollar kwam lager uit dan de analistenraming van 1.603 miljoen dollar, wat betekent dat de operationele marge kromp in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.
Het bedrijf had dit jaar echter te kampen met eenmalige kosten als gevolg van de deconsolidatie van de Russische activiteiten en herstructureringen in enkele Latijns-Amerikaanse landen. De brutomarges daalden ook, met 80 basispunten tot 45%, als gevolg van een hogere veroudering van de voorraden in China. Dankzij een eenmalig belastingvoordeel kon de onderneming de analistenraming echter overtreffen met een verwaterde winst per aandeel van 0,9 dollar.
Groeiende merken
Voor het volledige fiscale jaar steeg de omzet met 5% (6% op wisselkoersneutrale basis) tot 46,7 miljard dollar. Dat was ook het groeitempo van het merk Nike, dat goed is voor ongeveer 95% van de inkomsten. Het merk Converse groeide 1% sneller (zowel gerapporteerd als wisselkoersneutraal). Nike Direct, de direct-to-consumer verkopen, groeide met 14% (15% valuta-neutraal).
De groei was het meest uitgesproken in de digitale kanalen, maar groeide ook met 10% in de eigen Nike winkels. De brutomarge steeg met 120 basispunten, geholpen door een margeverhoging bij Nike Direct, meer verkopen tegen volumeprijzen en wisselkoerseffecten. Daar staat tegenover dat de hogere vracht- en logistieke kosten en de situatie in China de prestaties negatief beïnvloedden. De verkoop-, algemene en administratieve kosten stegen met 14%, met hogere marketingkosten en hogere operationele overheadkosten. De nettowinst steeg met 6% tot 6 miljard dollar en de verwaterde winst per aandeel met 5% tot 3,75 dollar.
Nikes vooruitzichten
Voor het huidige boekjaar verwacht de onderneming een omzetgroei met lage dubbele cijfers op een wisselkoersneutrale basis, maar verwacht ze een tegenwind van 400 basispunten door wisselkoerseffecten. Het zwaartepunt zal echter richting jaareinde liggen, aangezien we mogen verwachten dat het eerste kwartaal (waarvan al bijna 1/3de is verstreken) vlak zal zijn op een valuta-neutrale basis. Verwacht wordt dat de marges onder druk zullen blijven staan. De prijzen zullen worden verhoogd en er zal een verdere verschuiving zijn naar Nike Direct, maar de verzending en de normalisering van de aangeboden kortingen zullen een negatieve impact hebben.
In dezelfde voorzichtige context zijn de voorraden van Nike met 23% gestegen. Dit is vooral te wijten aan hogere voorraden in transit door aanhoudende problemen met de toeleveringsketen. Analist Bob van Leemputte ziet dit als een toename van het risico. Nu de consument vertraagt, maar de voorraden blijven binnenkomen, ontstaat het risico dat Nike op een bepaald moment serieus moet gaan afprijzen om de artikelen uit de schappen te krijgen. Dit kan leiden tot een langdurige periode van verhoogde promotionele activiteiten die de marges schaden. De overstap naar Nike Direct zou echter moeten helpen om een deel van deze druk te compenseren.
Verwennen van aandeelhouders
In het voorbije boekjaar keerde de groep 5,8 miljard dollar uit aan zijn aandeelhouders. Dat gebeurde middels een dividendbetaling van 1,8 miljard dollar, een stijging met 12% ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast werd voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht, als onderdeel van een inkoopplan van 15 miljard dollar. Dat plan liep normaal tot volgend jaar, maar wordt vervangen door een nieuw plan van 18 miljard dollar voor de komende vier jaar.
De mening van KBC Asset Management
Op lange termijn blijft analist Bob van Leemputte positief over de prestaties van het bedrijf, dat het sterkste en grootste merk in handen heeft in een zeer sterk groeiende categorie. Dankzij deze sterkte kan het ook verder overschakelen op D2C-verkopen, wat volgens hen ook de juiste keuze is.
Op de korte termijn is analist Bob van Leemputte voorzichtiger vanwege de opgebouwde voorraden. Nike verwacht nu een verdere verslechtering van de situatie in China en we hebben al gezien dat retailers beleggers waarschuwen voor verminderde discretionaire uitgaven (Walmart en Target in de VS, of Zalando, Boohoo en Asos in Europa) als gevolg van de stijgende inflatie en stijgende rentetarieven. Het koersdoel wordt aanzienlijk verlaagd van 154 tot 105 dollar, omdat het de toegenomen risico's en de recente uitverkoop in de sector niet weerspiegelde. De “Houden”-aanbeveling wordt bevestigd.
