vr. 24 sep 2021

Nike heeft zijn omzetvooruitzichten verlaagd, omdat vertraging bij de productie en verzending het moeilijk maken om aan de sterke vraag naar schoenen en atletiekkledij te voldoen. Volgens de groep kan de omzet dit kwartaal dalen, omdat fabriekssluitingen in Vietnam door een opleving van Covid-19 Nike verhinderen om de vraag van de consument bij te houden.
Dat betekent dat de omzetgroei over het hele boekjaar rond de 5% zal liggen in plaats van het laag dubbelcijferige percentage dat Nike eerder voor ogen had. KBC Asset Management herhaalt de “Houden”-aanbeveling en koersdoel van 154 dollar.
Nike moet fabrieken in Vietnam sluiten
De meeste Nike-fabrieken in Vietnam blijven gesloten en het bedrijf heeft sinds half juli ongeveer 10 weken productie verloren. Nike verwacht niet dat de fabrieken vóór oktober weer open zullen gaan, en het zal enkele maanden duren voordat de productie weer op gang komt. De vraag blijft duidelijk zeer hoog en de bezorgdheid neemt toe of de voorraden hoog genoeg zullen zijn om tijdens de eindejaarsperiode aan de vraag te voldoen.
Het afgelopen kwartaal kwamen de voorraden uit op 6,7 miljard dollar, in lijn met een jaar eerder, en dat de "in-transit" voorraden hoog waren als gevolg van langere levertijden. De verschepingstijden van Azië naar Noord-Amerika verslechterden in het kwartaal en verdubbelden tot 80 dagen als gevolg van congestie in havens en treinen en een tekort aan arbeidskrachten.
Kwartaalresultaten Nike
- In de drie maanden tot augustus (eerste kwartaal van het gebroken boekjaar) stegen de inkomsten van Nike met 12% tot 12,2 miljard dollar (na correctie voor wisselkoersen), waarmee de analistenverwachtingen van 12,5 miljard dollar niet werden gehaald.
- Het nettoresultaat steeg in het eerste kwartaal met 23% tot 1,87 miljard dollar of 1,16 dollar per aandeel. Door bezuinigingen op de groothandelsdistributie ligt de focus opnieuw op het "direct-to-consumer"-kanaal, dat het afgelopen kwartaal met 25% groeide bij constante wisselkoersen.
- De verkoop in China, die vorig kwartaal vertraagde na oproepen tot boycots (i.v.m. dwangarbeid bij de katoenproductie in de regio Xinjiang), was nog steeds matig. De vraag in de VS en Europa bleef zeer sterk.
KBC Asset Management over Nike
De update van Nike over het eerste kwartaal was volgens KBC Asset Management-analiste Nathalie Bally duidelijk teleurstellend, omdat de problemen met de toeleveringsketen een sterker dan verwachte impact op de winst van de groep op korte termijn hebben.
Het is echter ook duidelijk dat de langetermijnvooruitzichten voor de vraag intact blijven en KBC AM verwacht dat de problemen met de bevoorrading slechts een kortetermijnkwestie zullen zijn. En hoewel het nog onzeker is hoe lang het zal duren voor de problemen met de toeleveringsketen zijn opgelost en of de omzetgroei van Nike in China zal versnellen, verwacht KBC AM voor het volgende boekjaar een mooi opveringsscenario.
Ook andere kledingbedrijven, zoals adidas, hebben een klap gekregen door productieproblemen in Vietnam. Adidas haalde vorig jaar ongeveer een derde van zijn productie uit dat land.
KBC Asset Management heeft een “Houden”-advies voor Nike met een koersdoel van 154 dollar.