vr. 30 jun 2023

Een lagere marge in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 22/23 zorgt voor gestruikel bij de Amerikaans fabrikant van sportkledij, Nike. KBC Securities-analist Tom Noyens ziet zich genoodzaakt om het koersdoel te verlagen.
Chinezen kregen geen korting
Tom Noyens start met het goede nieuws uit Nikes resultaten.
De vierdekwartaalomzet was hoger dan hij had verwacht. De omzet steeg met 4,8% op jaarbasis, richting een, volgens hem, toch wel impressionante 12,8 miljard dollar.
Nike verkoopt zijn producten in China nog altijd als zoete broodjes. Er was een omzetgroei met 25% en de EBIT-marge werd er opgetrokken naar 29,2%. Dat kon omdat veel van de producten zonder korting werden verkocht.
Jordan blijft goeddunken
Daarnaast slonken de voorraden tot 870 miljoen dollar. Positief, want hoge voorraden hingen en hangen als het zwaard van Damocles boven het hoofd van zowel adidas als Nike. Hoge voorraden betekent immers dat je hoge korting moet geven om van je goederen af te raken.
Het Jordan-merk, dat dit jaar haar 20ste verjaardag viert, kende met 29% een mooie groei, aldus Tom Noyens. Daarmee is het nog steeds het meest winstgevende en snelst groeiende merk binnen Nike. Het blijft een echte krachtpatser die Nike een zeer mooie ruggensteun geeft.
Hogere westerse kortingen
Tot daar het goede nieuws, oordeelt Tom Noyens. De rest ziet er minder rooskleurig uit:
Nikes brutomarge kende een daling met 1,4% op jaarbasis. De brutomarge blijft wel mooi: 43,6%. Dat is nog steeds significant hoger dan verschillende concurrenten. De marge daalde door verhoogde kwartaalkosten, slechtere wisselkoerseffecten en het toestaan van meer kortingen.
En vooral dat laatste baart Tom Noyens zorgen. Nike moest meer dan anders hoge kortingen geven om de voorraden verkocht te krijgen. Zo kwam Nikes winst per aandeel ‘slechts’ uit op 0,66 dollar. Dat is een daling met 27%.
Terughoudende vooruitzichten
Nikes verwachtingen over de omzetgroei zijn ook lager dan investeerders algemeen verwachtten. Het concern voorziet een groei met ongeveer 5% terwijl de analistenverwachting op 6,3% lag.
Het management maakte ook geen optimistische indruk omtrent de winstverwachtingen. Hogere kortingen op de voorraden zouden ook nog de komende twee kwartalen nodig zijn. Daarbovenop klimmen de marketingkosten hoger dan Tom Noyens hoopte.
Door de minder dan verwachte winstcijfers en vooral ook door de minder rooskleurige vooruitzichten beginnen er zich enkele wolken boven Nikes ‘swoosh’ te vormen. De vrees dat Nike zal lijden onder een lagere koopkracht van voornamelijk Amerikaanse klanten neem toe. Nike-kleding is geen essentieel product en waardoor de consument in moeilijkere tijden wellicht zal besparen op uitgaven in deze categorie.
KBC Securities over Nike
Nike is en blijft het meest efficiënte en bekendste sportkledingmerk ter wereld en ook de langetermijntrends richting een gezondere en sportievere levensstijl blijven behouden. Maar Tom Noyens is voorzichtiger geworden voor de nabije toekomst. Hij behoudt het ‘Houden’-advies, maar verlaagt het koersdoel, na aanpassingen in het model, van 154 naar 105 USD.
In de voorbeurshandel daalt het Nike-aandeel naar 109,75 USD (-3,19%).