di. 22 mrt 2022

Nike dikte de omzet vorige kwartaal met 5% aan op jaarbasis, tot 10,9 miljard dollar. De beter dan verwachte groei werd aangedreven door Nike, terwijl de omzet van Converse licht terugviel. Zoals verwacht daalde de winst per aandeel met 0,03 dollar tot 0,87 dollar, maar die terugval viel wel beter mee dan de verwachte 0,71 dollar. Dat komt omdat Nike blijft overschakelen van groothandel (-1%) naar directe consumentenverkoop (Nike Direct: +15%), wat een positieve impact had op de brutomarges dankzij onder meer het terugdringen van afprijzingen, weet KBC Asset Management-analist Bob van Leemputte.
Transportvertragingen
Het bedrijf ziet nog steeds dat de vraag het aanbod overtreft. Hoewel alle fabrieken in Vietnam weer operationeel zijn, blijven de transporttijden hoog. Dit is nog meer uitgesproken in Noord-Amerika. Een combinatie van vroegere aankopen en langere transporttijden leidt tot grotere voorraden in transit en in de boeken.
Noord-Amerika is de regio waar Nike prioriteit aan geeft en de omzet groeit er snel, met 9% in dit kwartaal. In de regio Europa & Midden Oosten (EMEA) was de verkoop ook sterk, maar de regio Groot-China, het op twee na grootste geografische segment voor het bedrijf, blijft een probleem met een omzetdaling van 5%. De boycotoproepen naar aanleiding van verklaringen over dwangarbeid in verband met de katoenproductie in de regio Xinjiang lijken te blijven wegen op de prestaties, hoewel de trends lijken te verbeteren en het sentiment minder negatief wordt.
Margeklim
Nike blijft overschakelen van groothandel naar directe verkoop aan de consument. Tijdens het kwartaal daalden de groothandelsinkomsten met 1%, terwijl de Nike Direct-omzet met 15% steeg. Binnen de Nike Direct-activiteiten stegen de brutomarges dankzij lagere afprijzingen, een hogere mix van verkopen tegen de volledige prijs en geholpen door wisselkoersveranderingen.
Lagere marges op full-price producten als gevolg van hogere vracht- en logistieke kosten deden het positieve effect deels teniet, maar toch wist de onderneming de brutomarges met 100 basispunten te verhogen tot 46,6%. Hogere lonen, merk- en marketingcampagnes en investeringen in technologie leidden tot een stijging van de verkoop- en administratiekosten met 13%. Het resultaat is een nettowinst van 1,4 miljard dollar.
KBC Asset Management over Nike
De cijferset wordt door analist Bob van Leemputte als sterk omschreven, waardoor de aandelen in de nabeurshandel een rally van meer dan 5% inzetten. Zijn advies van KBC AM voor Nike blijft op “Houden” staan, met ongewijzigd koersdoel van 154 dollar.
De omzetverwachting voor 2022 werd herhaald en de brutomarge en de verkoop- en algemene beheerskosten werden naar de positieve kant bijgesteld, ondanks de volatiele omgeving. De groep blijft als marktleider goed gepositioneerd om verder te profiteren van de structureel sterke vraag naar sportkledij en sportschoenen. De groep blijft uitblinken op het vlak van vernieuwing. Door de investeringen op digitaal vlak profiteert de groep ook van de sterke groei binnen e-commerce. Nike heeft een stevige balans met sterke vrije kasstromen.
