di. 19 mei 2020

De Nederlandse verzekeringsgroep NN Group (+2,7%) speelt zich vandaag in de kijker. Dat doet het niet meteen met een buitensporige koerswinst, maar wel met enkele strategische transacties, waarbij het voor 13,5 miljard euro aan pensioenverplichtingen overdraagt aan drie topherverzekeraars Canada Life, Munich Re en Swiss Re. Dat heeft niet enkel een erg positief effect op de solvabiliteitsratio's, maar maakt ook kapitaal vrij en pompt zo waarde op. Die nieuwe CEO laat er duidelijk geen gras over groeien en dat kan KBC Securities-analist Jason Kalamboussis best wel pruimen.
Big picture
Eerst enkele feiten op een rij. Aan het hoofd van NN Groep staat sinds kort een nieuwe CEO en die wil zo snel mogelijk zijn stempel drukken. Verder is NN Group een topper in zijn sector en dat ontging KBC Securities niet, waardoor het aandeel eerder al als ‘erg interessant voor beleggers" werd omschreven.
De nieuwe CEO gaat nu effectief een stapje verder dan de groep tot nu toe durfde te gaan: drie van dergelijke langetermijndeals met evenveel herverzekeraars op zo’n grote schaal is geen geringe prestatie. Het luidt mogelijk een tijdperk in waarin de groep via een actievere aanpak waarde gaat creëren voor zijn aandeelhouders. Dat belooft voor de analistendag in juni.
Longevity deals
NN Life, de Nederlandse dochteronderneming van NN Group, rondde 3 zogenaamde "longevity deals" af met Canada Life, Munich Re en Swiss Re, voor in totaal 13,5 miljard euro aan toekomstige pensioenverplichtingen. Die dekken ongeveer 200.000 gepensioneerden, maar de verkoop ervan heeft voor alle duidelijkheid geen invloed op de diensten die NN aan hen levert. Ze dragen enkel een deel van de blootstelling van NN aan die "langlevenrisico's" over, waardoor er kapitaal vrijkomt. Dat levert zo’n 174 procentpunten extra op ten opzichte van de al erg sterke Solvency 2-ratio, die eind april op 225% afklokte. Voor NN Life zullen de deals wellicht zo’n 25 procentpunten toevoegen aan de solvabiliteitsratio, die op 220% stond.
Gevolgen
De deals verlagen het risicoprofiel van de groep, maar ze verminderen ook de verwachte toekomstige generatie van bedrijfskapitaal (Operating Capital Generation) met 90 miljoen euro per jaar.
Op het vlak van het bedrijfsresultaat zal de jaarlijkse premie, die aan de herverzekeraars moet worden betaald, zo’n 30 miljoen euro bedragen (dat is een afnemend cijfer). Ten slotte is NN Groep van plan om de afdrachten van zijn Nederlandse eenheid aan de groep in zijn geheel te verhogen vanaf het tweede kwartaal 2020, waardoor de kaspositie op holdingniveau verder wordt versterkt.
De visie van KBC Securities
Analist Jason Kalamboussis had een dergelijke deal in het NN Life pensioenboek wel verwacht, omdat het een meer uniform boek is waarin het gemakkelijker is om langlevende deals aan te trekken. Niettemin is het ook een erg opmerkelijke transactie, want het gebeurt maar heel zelden dat zo’n deals met 3 herverzekeraars in één keer gesloten worden.
Dat maakt het natuurlijk wel mogelijk om een groter blok van polissen te doen, maar ook om de relaties met alle 3 de grote herverzekeraars te openen. Dat kan nuttig zijn, omdat er nu meer kleinere deals zouden kunnen volgen, met name in het Individual Closed Life boek (29 miljard euro) van NN. Dat is theorie, natuurlijk, want in de praktijk kunnen de partities en "oude systemen" dergelijke inspanningen belemmeren. Het pensioenboek bedraagt trouwens 86 miljard euro, exclusief de vandaag aangekondigde 13 miljard euro. Er is op dat niveau is er dus nog heel veel meer mogelijk.
Tot slot heeft NN duidelijk de tijd heeft genomen om tot de drie vandaag aangekondigde deals te komen. De laatste deal was immers een kleine deal van 3 miljard euro met Hannover Re in december 2017. Het is volgens KBCS belangrijk dat NN gelijke tred houdt met collega's, want Aegon sloot in december 2019 bijvoorbeeld een deal van 12 miljard euro. Het is namelijk zo dat herverzekeraars wel pap lusten van dit soort transacties, maar dat hun honger niet oneindig groot is. Dit soort deals kan duurder worden om af te sluiten of complexer worden, omdat er bijvoorbeeld meer noodzaak kan komen om de toezichthouder (DNB) te betrekken bij wat er op het spel staat
Koersdoel en advies
Feit is dat NN Group onder de nieuwe CEO David Knibbe waarschijnlijk meer waarde zal oppompen, terwijl ook een herverdeling van het kapitaal tot de mogelijkheden behoort. Analist Jason Kalamboussis verwacht van de man dat hij, met uitzondering van het inkopen van eigen aandelen, de internationale M&A-mogelijkheden zal opzoeken om de groep verder te laten groeien. Wordt vervolgd.
Het "Kopen"-advies blijft bij KBCS met stip op de tabellen staan, terwijl het koersdoel van 35,5 euro vlot 26% opwaarts potentieel laat. En dan zwijgen we nog over het dividend, dat een geschat rendement van 10% en meer oplevert.