do. 13 feb 2020

Ergens tussen de vele kwartaalcijfers maakte ook de Nederlandse verzekeraar NN Group (+7%) zijn opwachting. En hoe! Met een set van zonder meer sterke cijfers en de belofte om extra geld richting aandeelhouder te sturen maakt de nieuwe CEO David Knibbe meteen vriendjes bij de beleggers. Die accepteren dat met graagte, omdat het een lange periode van vruchteloos wachten afrondt en omdat het komaf moet helpen maken met een weinig inspirerende evolutie van de beurskoers. In afwachting van de afronding van de overname van VIVAT en nieuwe doelstellingen die op de Investor Day in juni gepresenteerd zullen worden, verhoogt KBC Securities het advies naar “Kopen”.
Cijfers
De cijfers liggen ruimschoots boven de verwachtingen. Het operationele resultaat komt met 428 miljoen euro ver boven de verwachtingen van 383 miljoen euro uit, dankzij een onverwacht positieve bijdrage van de bankpoot, Japan Life en Non-Life. Het operationele resultaat in 2019 kwam uit op 1,79 miljard euro, vlot 10% hoger op jaarbasis. Het nettoresultaat kwam in het vierde kwartaal uit op 329 miljoen euro, meer dan een geschatte 276 miljoen euro. Ook daalde de solvabiliteitsratio (S2) wat meer dan gedacht (van 220% naar 218%, tegenover een minimum van 226%). De holding rapporteerde liquide middelen van 1,99 miljard euro, waarvan 566 miljoen euro zal gebruikt worden voor de overname van VIVAT .
- NL Life bracht 193 miljoen euro binnen. Dat is minder dan de verhoopte 204 miljoen euro omwille van lagere beleggingsmarges.
- NL Schade: sterk resultaat van 63 miljoen euro, tegenover de verwachte 48 miljoen euro. Dat werd aangedreven door een uitstekende Combined Ratio van 93,6%, wat op zijn beurt te wijten was aan een erg goedaardige omgeving in het vierde kwartaal. Toch een beetje uitzonderlijk, dus.
- VerzekeringEU: het resultaat was met 69 miljoen iets lager dan verhoopt (73 miljoen euro)
- JapanLife: heel sterk kwartaal, waarin een resultaat van 50 miljoen euro neergezet werd, tegenover 32 miljoen euro verwacht. Dat is te danken aan betere sterfte- en morbiditeitstrends. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze trend zich zo zal doorzetten
- Activa onder beheer: resultaat van 41 miljoen euro, zoals verwacht. De groep beheert nu zo’n 289 miljoen euro. Centraal staat het vertrek van enkele teams en een moeilijkere competitieve omgeving. Dit is duidelijk een gebied waar de nieuwe CEO een frissere aanpak en gedurfde plannen kan ontvouwen.
- Bankpoot: het operationeel resultaat van 54 miljoen euro klopt de verwachtingen voor een cijfer van 35 miljoen euro, dankzij een eenmalige premie van 20 miljoen euro op de verkoop van hypotheken aan zijn vermogensbeheerdivisie (6 miljoen euro in het derde kwartaal).
- Niet-recurrente elementen: die schaven 96 miljoen euro af, omwille van hogere herstructureringskosten en enkele IFRS 17 kosten ten belope van 15 miljoen euro.
- Solvabiliteit. De S2-ratio daalde naar 218%, wat grotendeels te wijten is aan een wijziging van de voorspelde marktvariantie. Verder is het ook te wijten aan een kapitaalsgeneratie van 4% (vorige kwartaal was dat nog 5%).
- Kaspositie: met bijna 2 miljard euro is deze zeer sterk en levert de groep heel wat flexibiliteit op. Van dat cijfer moet wel nog de betaling af voor de integratie van VIVAT (566 miljoen euro), terwijl er in 2020 zo’n 300 miljoen euro aan senior obligaties komen te vervallen
Aandeelhoudersverwennerij
Er werd een hoger dan verwacht dividend van 2,16 euro per aandeel aangekondigd (verwacht: 2,04 euro). Daarbovenop komt ook nog eens een nieuw aandeleninkoopprogramma van 250 miljoen euro. De omvang van dat pakket is kleiner dan vorig jaar, maar wordt niettemin verwelkomd. Tot slot heeft de groep haar dividendbeleid aangepast en mikt daarmee op een “progressief dividend” en een “terugkerende inkoop van eigen aandelen van minstens 250 miljoen euro". Een terugkoop komt niet onverwacht, maar de timing tussen nu en de beleggersdag van juni was wél onzeker. Dat het een terugkerend karakter heeft gekregen, is een zeer positieve stap van de nieuwe CEO.
De visie van KBC Securities
Analist Jason Kalamboussis staat op de banken om applaus te geven. De sterke cijferset blazen het investeringsverhaal nieuw leven in na een saai 2019. Sommige elementen blijven echter eenmalig qua bijdrage, terwijl er nog moet gewerkt worden aan de verbetering van de onderliggende structurele vooruitgang in Non Life. Maar aangezien de Solvency 2-review, die van invloed is op de Nederlandse verzekeraars, grotendeels is ingeprijsd en het inkoopprogamma voor extra zekerheid zorgt, lijkt het erop dat NN in de aanloop naar zijn Investor Day in juni in een stroomversnelling zit. Het advies wordt daarom opgetrokken naar “Kopen”, met ongewijzigd koersdoel van 39 euro.