do. 28 mei 2020

Gisteren woonde KBC Asset Management-analist Joris Dehaes een virtuele meeting bij met Kjerstin Braathen, CEO van de Noorse bank DNB. Een ideaal moment om vier hete hangijzers te bespreken in deze uitdagende tijden voor de bankensector.
Hoe ziet het macro-economische plaatje eruit in Noorwegen na de lockdown?
- Na een strikte lockdown is de versoepeling in Noorwegen ondertussen al vijf weken bezig, waardoor het Scandinavische land verder staat dan de meeste Europese landen. De overheid heeft - zoals in vele andere landen - massale steun verleend, vooral in de vorm van een zeer genereus systeem van tijdelijke werkloosheid en financiële compensaties voor bedrijven die moesten sluiten. De werkloosheid is ondertussen opnieuw gedaald tot 7%, na een piek van meer dan 15% midden april, en ook het ondernemersvertrouwen neemt opnieuw toe. Uiteraard blijven er veel onzekerheden over de economie. Braathen benadrukte wel dat er nu een tweede fase komt, waarbij de Noorse overheid de economie verder wil stimuleren, wat dankzij de immens sterke fiscale positie van Noorwegen vlot zou moeten verlopen.
Als gevolg van de coronapandemie verlaagde de Noorse centrale bank de beleidsrente van 1,5% naar 0%, het laagste niveau ooit. Wat is de impact hiervan op de netto interestmarge?
- Dit zal onmiskenbaar een negatieve invloed hebben op de marge. Ook de kredietgroei kan de komende maanden licht vertragen als gevolg van de coronacrisis. Toch zou de impact binnen de perken moeten blijven. De Noorse hypotheekmarkt is gezond competitief, maar rationeel. Banken zullen dus geen prijzenoorlog starten. In het bedrijvensegment is er zelfs de mogelijkheid om nieuwe leningen hoger te prijzen, gezien de gestegen risico's.
Hoe gezond is de leningenportefeuille van DNB en wat is de impact op de provisies in komende kwartalen?
- DNB zette in het eerste kwartaal 5,8 miljard NOK aan provisies voor toekomstige probleemleningen opzij. Dit forse bedrag is vooral het gevolg van de strikte toepassing van de IFRS9 boekhoudregels (wat vele banken nog niet volledig hebben toegepast) en van bepaalde risicovolle segmenten zoals toerisme en de voor Noorwegen belangrijke oliesector. Hoewel die provisies nog enkele kwartalen hoger kunnen blijven en hierover veel onduidelijkheid is, lijkt Braathen verzekerd dat de provisies geleidelijk kunnen dalen. De CEO stipte aan dat DNB in het verleden altijd provisies kon terugnemen wanneer de recessie de goede kant opging.
Wat zijn de vooruitzichten voor aandeelhouders, nu de regelgever adviseert om voorlopig geen dividenden uit te keren of eigen aandelen in te kopen?
- Dit zal ten vroegste in oktober 2020 beslist worden door DNB en hangt volledig af van de economische situatie en de kapitaalpositie op dat moment. Dit gezegd zijnde voelt de bank zich heel comfortabel met de huidige kapitaalpositie en wil ze zo snel mogelijk terugkeren naar het vroegere dividendbeleid waarbij DNB meer dan 50% van de winst uitbetaalt en kapitaaloverschotten gebruikt om eigen aandelen in te kopen.
De visie van KBC Asset Management
Hoewel DNB in 2020 met een flinke winstval zal worden geconfronteerd, blijft de positieve visie van KBC AM voor de bank overeind. DNB kan ten volle profiteren van de fiscale munitie in Noorwegen, heeft een stevige kapitaalbuffer die vertrouwen en een mooi toekomstig dividend biedt, en de bank gelooft in de gezondheid van de leningenportefeuille.
Analist Joris Dehaes is van mening dat DNB tegen een hogere premie moet noteren tegenover sectorgenoten. Samen met de Scandinavische Nordea Bank (KBC AM: "Kopen-advies, koersdoel 6,8 euro) blijft DNB bij KBC AM de voorkeur genieten in de bankensector. Voor DNB heeft KBC AM een "Kopen"-advies en koersdoel van 147 NOK.