vr. 31 jul 2020

Met een winst van 2,3 miljard euro kon BNP Paribas uitpakken met straffe cijfers voor het tweede kwartaal. Dit betekent namelijk slechts een daling van 7% tegenover vorig jaar en hiermee laat de bank de analistenverwachting van 1,5 miljard euro makkelijk achter zich.
Verrassende elementen
Ten opzichte van de verwachtingen kon BNP Paribas vooral scoren met de inkomsten uit de investeringsbankdivisie, waarbij de inkomsten uit obligatiehandelexplodeerden met een stijging van 158% op jaarbasis. Qua inkomsten uit obligatiehandel tekent BNP Paribas daarmee voor één van de beste prestaties wereldwijd dit kwartaal. Daarnaast vielen ook de provisies voor (toekomstige) probleemleningen lager uit dan verwacht, hoewel deze met 1,4 miljard euro op het niveau van vorig kwartaal bleven. Andere positieve elementen waren de operationele kosten die licht gedaald waren ten opzichte van vorig jaar en de kernkapitaalratio die steeg van 12,0% naar 12,4%.
Vooruitzichten
BNP Paribas bevestigt zijn vooruitzichten voor 2020 wat een winstdaling van 15% tot 20% zou moeten betekenen ten opzichte van vorig jaar. Indien BNP Paribas inderdaad deze eigen vooruitzichten kan waarmaken zou dat goed onthaald worden.
De mening van KBC Asset Management
KBC AM verwacht nog steeds een sterkere daling van de winst, hoewel de winstverwachting voor 2020 ongetwijfeld wat opwaarts zal worden herzien na de resultaten van vandaag. De sterke prestatie van de investeringsbankdivisie is in hun ogen moeilijk voor herhaling vatbaar. KBC Asset Management verwacht dat deze inkomsten zullen normaliseren in volgende kwartalen. Daarnaast blijven de inkomsten uit de retaildivisies in Frankrijk, België en Italië verder onder druk staan door de lage rente en moeilijke economische omstandigheden. Als laatste vermoeden ze dat de provisies voor probleemleningen nog enkele kwartalen hoog zullen blijven.
KBC Asset Management besluit dat dit zonder meer sterke resultaten zijn voor BNP Paribas die nogmaals bevestigen dat de bank een mooi gediversifieerde inkomstenstroom heeft. Gegeven de vele onzekerheden rond provisies en de economie en de nog steeds relatief lage kapitaalbuffer van de bank blijft KBC Asset Management liever aan de zijlijn staan, ondanks de ogenschijnlijk goedkope waardering.
KBC AM blijft bij de 'Houden'-aanbeveling met een koersdoel van 36 euro.
