ma. 28 feb 2022
Vorige week toonden markten relatief veel veerkracht. Ze beschouwden Oekraïne als tol voor het einde aan de geopolitieke spanningen. De dynamiek wijzigde weer dit weekend. Het is dus nog niet meteen over tot de orde van de dag, wat de marktbewegingen van vrijdag suggereerden. Eerst moet minstens de angel uit het conflict. Tot het zover is, domineert de risicoaversie en dat laat zich over een breed front voelen. Een overzicht.
Sinds vorige week maandag worden markten voor een derde keer verrast in het geopolitieke conflict rond Oekraïne en Rusland. De eerste klap – de Russische “vredesmissie” in het Donetskbekken – verteerden ze de dag zelf nog. De tweede slag – de Russische inval in Oekraïne – kwamen ze één dag later al te boven. De derde pandoering kwam er vanochtend na de Russische nucleaire dreiging. Opnieuw is Europese risicoaversie de initiële marktrespons. Hoe ver dragen de bewegingen deze keer? Het buikgevoel suggereert dat de globale markten ook deze opdoffer zullen te boven komen. De periode van verhoogde volatiliteit sleept wel aan.
De inzet rond de oorlog in Oekraïne is nog wat opgedreven. Het westen voerde dit weekend de strengste economische sancties door tegen Rusland. Vergelijk het met een financieel embargo die alle kredietlijnen van en met het land doorknipt. Die sancties lokten een onverwachte reactie uit van Russisch president Poetin, vermoedelijk omdat zijn offensief op meer tegenstand botst dan gedacht. Het snel installeren van een pro-Russisch regime in Kiev is min of meer mislukt. Als een kat in het nauw gaf hij het bevel om de nucleaire divisie in staat van paraatheid te brengen. Tegelijkertijd starten vredesgesprekken met Oekraïne om een oplossing te zoeken uit deze lose-losesituatie.

Het resultaat is opnieuw volledige risicoaversie vanochtend:
- Europese beurzen verliezen vanochtend opnieuw zo’n 3%. Ze noteren voorlopig wel nog zo’n 2% boven de dieptepunten van vorige week.
- Op de wisselmarkt gaat de Russische roebel volledig onderuit na de westerse isolatie. De munt verloor initieel meer dan 30%. De Russische centrale bank zette vanochtend al alle zeilen bij met een onverwachte renteverhoging van 9,5% tot 20%.
- De Amerikaanse dollar en Zwitserse frank zijn veilige haven bij uitstek op de wisselmarkt. EUR/USD test opnieuw de jaardieptepunten in de lage 1.11-zone. EUR/CHF test de meerjarige dieptepunten rond 1.03.
- Op de energiemarkten zet de olieprijs zijn klim verder en lijkt de Europese variant zich te nestelen boven de kaap van 100 dollar per vat. Voor Brent moest 4,3% of 4,21 dollar meer betaald worden tot 102,14 dollar. De Amerikaanse variant kreeg met een klim van 5% of 4,58 dollar naar 96,17 dollar die grens ook in het vizier.
- Het meest actieve tarwecontract steeg 5,5%, nadat het eerder met 8% was gestegen. Vrijdag bereikte de tarweprijs het hoogste niveau sinds de zomer van 2008.
