ma. 7 mrt 2022

We zijn de laatste rechte lijn van het jongste kwartaalcijferseizoen ingegaan, maar net zoals dat bij de start van de pandemie het geval was, zijn de prestaties van de bedrijven door de oorlog in Oekraïne wat naar de achtergrond geschoven door beleggers. Nochtans, de meeste resultaten waren beter dan verwacht, zowel in de VS (77% boven de verwachtingen) als in Europa (62% boven de verwachtingen). Door de oorlogsdreiging kon die prestatie echter niet op de beursvloer verzilverd worden. Vooral niet in Europa.
Vanuit beurstechnisch oogpunt hield Wall Street sinds de start van de invasie, ondanks een zekere volatiliteit, goed stand, waarbij zowel de S&P 500 als de Nasdaq zelfs zo’n 2% aan waarde wonnen.
In Europa daarentegen is de correctie zonder meer ernstig en deze werd vrijdag en vandaag nog geaccentueerd: de aanhoudende klim van de olieprijs, de intensivering van de gevechten, het bombardement op en de inname van de kerncentrale van Zaporijia door Rusland, de moeilijke onderhandelingen over een staakt-het-vuren wegen duidelijk zwaar op het beleggerssentiment. De afhankelijkheid van de regio voor Russisch gas en olie, samen met de nabijheid van het conflict en de daaraan verbonden economische verwovenheid, liggen aan de basis van de grotere verliezen.
De verliezen werden over een breed front gedragen:
- De cyclische consumentensector daalde het sterkst, vooral als gevolg van de neerwaartse druk op de automobielsector en de reis- en toerismesector.
- De financiële sector en met name de bankaandelen gingen fors onderuit. Verscheidene banken (vooral uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk) zijn meer dan gemiddeld blootgesteld aan Rusland. Ook andere factoren wegen op de sector, zoals de hernieuwde daling van de rentevoeten.
- De energiesector zag het voordeel van de fors gestegen olieprijzen deels teniet gedaan door verliezen bij en het opgeven van activa of olieprojecten in Rusland.
- De gezondheidszorg bleek bijzonder veerkrachtig.
- De grondstofbedrijven trokken hoger gaan, dankzij de stijging van de prijzen van industriële grondstoffen, waarbij basismaterialen het best presteren.
