di. 9 jan 2024

De oliemarkt in 2023
In 2023 werd de VS de grootste olieproducent ter wereld met een productie 13.3 miljoen vaten per dag. Ze haalden hiermee olieland Saudi-Arabië met ruime marge in. Dat land produceerde "slechts" 9 miljoen vaten per dag in 2023. Deze significante expansie in de VS-olieproductie is te danken aan het schaliegas. De hoge olieprijzen na de inval van Rusland zorgden ervoor dat schalieproducenten volop investeerden in nieuwe installaties die pas in 2023 volledig functioneel werden, geeft KBC Securities Global Equities-analist Benjamin Wolff mee.
Interne strubbelingen bij OPEC+
Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland, probeerde OPEC+ met productiebeperkingen de prijs te stuwen. Echter niet alle leden van de organisatie volgde de productiebeperkingen. Landen als Irak, Angola, Nigeria en Venezuela verhoogden hun productie om meer marktaandeel te verwerven. Venezuela kon zijn export verhogen omwille van mildere Amerikaanse sancties.
De oliemarkt sinds start van 2024
Sinds het begin van het jaar is Angola geen lid meer van OPEC. Het ledenaantal strandt hierdoor op 12, na eerdere exits van Qatar (2019) en Ecuador (2020). Angola was lid sinds 2007 en produceert 1.1 miljoen vaten per dag, wat zo'n 4% is van de totale olieproductie van OPEC.
Op 7 januari moest Saudi-Arabië de officiële prijs van Arab Light Crude verlagen omwille van hogere concurrentie langs aanbodszijde. Daarnaast zijn er ook vragen over de robuustheid van de Chinese olievraag.
Daar bovenop is er ook onzekerheid over de situatie in het Midden-Oosten. Een escalatie van de vijandigheden zou de productie sterk kunnen verstoren. Israël en Palestina produceren geen olie waardoor er tot dusver geen effect is op de oliemarkt. Het is wel belangrijk om de situatie in de Rode Zee op te volgen. De Rode Zee & het Suezkanaal zijn belangrijke transportroutes voor olie. Indien de situatie daar escaleert, kan dit wel een significante invloed hebben op de olieprijs.
Op basis van het recent nieuws blijft Benjamin voorzichtig voor de oliebedrijven. De olieprijs is al sterk gedaald sinds de downgrade van de oliebedrijven in september vorig jaar. Toch ziet hij aandelenkoersen van oliebedrijven nog lager gaan, aangezien deze nog niet volledig gecorrigeerd zijn aan de huidige olieprijs.