di. 30 mrt 2021

De schepen op het Suezkanaal varen weer. Daarmee komt ook een einde aan een korte volatiele periode op de oliemarkt. De prijs voor een vat Brent ruwe olie noteert momenteel rond 65 dollar per vat. De focus verlegt zich nu opnieuw snel naar een nieuwe OPEC+ vergadering en daarover werd vandaag al een schot voor de boeg gelost.
Flessenhals in Egypte
Ongeveer 15% van het mondiale scheepvaartverkeer passeert door het Suezkanaal. Door het loswrikken van de Ever Given kan de wereldhandel opnieuw ademen. Er liggen zo’n 400 schepen in de regio te wachten met achterstand op een doorgang door het Suezkanaal, wat volgens de kanaalautoriteiten in 3,5 dagen weggewerkt worden. Onder de schepen die wachten bevinden zich tientallen containerschepen, bulkschepen, maar ook olietankers en schepen voor vloeibaar aardgas (LNG) of vloeibaar petroleumgas (LPG). De scheepvaarttarieven voor tankers met olieproducten verdubbelden bijna na de stranding van het schip.
Productiebeperkingen OPEC+
De uitgebreide club van olie-exporterende landen beraadslaagt zich maandelijks over de heersende productiebeperkingen. Die bedragen vandaag nog 7 miljoen vaten per dag voor het kartel en 1 miljoen extra vaten op conto van Saudi Arabië.
De verrassende OPEC+ beslissing in maart om het aanbod in volle vaccinatie-euforie constant te houden, bleek de juiste. Op de VS en China na, schoten de meeste andere grote economische blokken in een nieuwe Covid-kramp. Saudisch minister van energie verantwoordde de OPEC+ houding met de stelling dat hij de (verwachte inhaal) vraag niet enkel op papier wil zien. Persagentschap Reuters meldde vandaag dat OPEC+ een principeakkoord heeft om het olieaanbod ook in mei en juni grosso modo stabiel te houden. Kleine extra toegiften om alle leden in het gareel te houden (vb. Rusland, Kazachstan) blijven mogelijk.
De voornaamste redenen zijn de nieuwe corona-terugslag en een hoger aanbod van Iraanse olie aan China ondanks Amerikaanse sancties. Door niet te hard van stapel te lopen en de kranen toe te houden, verlengt OPEC+ haar “verzekering” tegen lagere olieprijzen. Het ziet er naar uit dat ze die pas zal opgeven als de vraagkant van de vergelijking effectief herstelt. Die strategie suggereert dat het (neerwaarts) correctiepotentieel van olie eerder beperkt is. De prijs voor een vat Brent ruwe olie kan zich op korte termijn ontwikkelen tussen 60 en 70 dollar per vat.

KBC Asset Management over het olieprijsscenario
Vorige maand verhoogde KBC Asset Management haar verwachting voor de evolutie van de korte termijn licht richting 61 dollar per vat. De vaccinatiecampagnes die wereldwijd onderweg zijn zorgen voor een duidelijke verbetering van de economische vooruitzichten. Deze betere vooruitzichten hebben op hun beurt dan weer een gunstige invloed op de vraag naar olie. De vraag lijkt ook sneller dan verwacht te herstellen. Op langere termijn wordt nog steeds uitgegaan van 55 dollar.
