di. 5 feb 2019

De olieprijs kende in januari een fors herstel en maakte zo de stevige verliezen van eind december weer goed. De risico-appetijt keerde terug, samen met de herstellende aandelenmarkten. Tijd voor sectoranalist David Duchi (KBC Asset Mangement) om - naar maandelijkse gewoonte - het olieprijsscenario van KBC onder de loep te nemen.
Vanaf begin 2019 zijn er opnieuw productiebeperkingen van kracht, zoals in december werd overeengekomen door OPEC en Rusland. De eerste data wijzen op een goede naleving van het akkoord, wat veel steun moet bieden aan de olieprijs. OPEC & co hebben weer een stevige vloer onder de olieprijs gelegd.
Oliehandelaren houden de situatie in Venezuela scherp in de gaten. Het afgekondigde Amerikaanse importverbod zal misschien weinig impact hebben, omdat Venezolaanse olie zijn weg zal vinden naar China of India. Maar de excalerende politieke situatie vergroot het risico op productie-onderbrekingen. Het leger houdt Maduro (voorlopig) in het zadel, maar een wijziging in hun houding kan resulteren in een regimewissel. De vraag is hoe snel en proper een dergelijke overgang zal zijn. Een regimewissel in Venezuela kan ook grote gevolgen hebben voor de olieprijs op langere termijn als de economie stabiliseert en wordt opengesteld voor investeringen.
Tegenover de minder rooskleurige economische vooruitzichten (en bijgevolg een potentieel lagere olievraag) staat dus een krapper aanbod op de oliemarkt. Omdat beide factoren elkaar compenseren blijft het olieprijsscenario van KBC onveranderd: er wordt gerekend op een verder herstel richting 65 USD voor een vat Brentolie dit jaar en 60 USD vanaf 2020.