vr. 18 jun 2021

De voorbije weken konden we niet om de vaststelling heen dat de olieprijzen opnieuw fel aan het stijgen zijn. Dat is deels toe te schrijven aan het sterker dan verwachte herstel van de wereldeconomie na de coronapandemie, maar ook aan de aanbodzijde blijft het schoentje knellen. KBC ziet op korte termijn vooral opwaartse druk, maar op langere termijn zouden vraag en aanbod meer in evenwicht moeten geraken. KBC Economics blijft bij zijn vooruitzicht dat de olieprijzen nog een tijdje rond of boven het huidige niveau kunnen schommelen.
Olieprijs blijft stijgen
De prijs van ruwe Brent-olie is opgelopen tot 74 dollar per vat, het hoogste niveau in meer dan twee jaar. De olieprijsstijging is enerzijds het gevolg van een robuuste opleving van de wereldwijde vraag naar olie, geholpen door de heropening van de belangrijkste economieën.
Tegelijkertijd zetten de ontwikkelingen aan de aanbodzijde ook hun schouders onder de hogere olieprijzen. Ondanks de recente versoepeling van de productiebeperkingen houdt de door Saoedi-Arabië en Rusland gedomineerde OPEC+-alliantie nog steeds meer dan 6 miljoen vaten per dag aan productie offline.
Ondertussen hebben de Amerikaanse producenten van schalieolie aanzienlijk minder elastisch gereageerd op hogere olieprijzen dan in de periode vóór de coronapandemie - grotendeels als gevolg van de grotere aandacht voor kapitaaldiscipline - wat een gematigde productiegroei impliceert.
Dit resulteert in een bijzonder krappe oliemarkt met een vraag die veel hoger ligt dan het aanbod, zoals blijkt uit de time-spreads en een olievooruitzichtencurve die zich nog steeds in een 'backwardation' bevindt (de huidige dagprijs is hoger dan de prijs voor levering in de toekomst).
Vooruitzichten
Uitgaande van een verdere opleving van de mondiale vraag naar olie en een verdere voorzichtige versoepeling van de productiebeperkingen door OPEC+, ingegeven door de waarschijnlijke terugkeer van Iraanse olie op de markt – handhaaft KBC Economics het vooruitzicht dat de olieprijzen nog een tijdje rond of boven het huidige niveau kunnen schommelen.
De kortetermijnrisico's zijn opwaarts gericht en houden verband met het feit dat de sterker dan verwachte opleving van de vraag naar olie niet door de OPEC+-coalitie wordt opgevangen. Op lange termijn ziet KBC Economics de prijsrisico's meer in evenwicht: enerzijds zal de groei van de vraag naar olie in de periode na de coronapandemie structureel worden afgezwakt door een groene golf, anderzijds zal een tekort aan upstream-investeringen (exploratie en productie) de aanbodzijde van de mondiale oliemarkt in de komende jaren belemmeren.
