ma. 4 mrt 2019

De olieprijsrally die begin dit jaar werd ingezet, kreeg in februari een vervolg, met dank aan een breder herstel in de risicoappetijt en een verkrappend olieaanbod. Brentolie noteert meer dan 20% hoger dan eind vorig jaar waardoor de door KBC Asset Management vooropgestelde prijs van 65 USD al is bereikt. Tijd voor sectoranalist David Duchi (KBC Asset Mangement) om - naar maandelijkse gewoonte - het olieprijsscenario van KBC onder de loep te nemen.
Vraag en aanbod in balans
Het is duidelijk dat de meeste OPEC-landen hun beloften nakomen, waardoor hun gezamelijke productie is teruggevallen tot de niveaus zoals begin december werd overeengekomen. Vraag en aanbod zijn daardoor grosso modo in evenwicht. Ondertussen blijft de schalieolieproductie in de VS stevig toenemen omdat de lichte afname in het aantal werkzame boorinstallaties wordt gecompenseerd door hogere productiviteit.
Geopolitieke risico's
De geopolitieke risico's blijven groot waardoor tijdelijke prijspieken richting 70 USD (of hoger) niet uitgesloten zijn. Vooral de situatie in Venezuela blijft moeilijk zolang Maduro aan de macht blijft. Ook de veiligheidssituatie in Libië verandert van dag tot dag, met een belangrijke impact op de exportvolumes. Ook de Iraanse export kan nog een trapje lager als de regering Trump de 'waivers' niet verlengd.
De visie van KBC Asset Management
Voorlopig blijft de vraag naar olie stevig groeien en vertaalt de economische afkoeling zich nog nauwelijks in de harde data, maar daar volgens KBC AM kan de komende maanden wel verandering in komen.
Samen met een sneller toenemend aanbod (schalieolie in VS + einde OPEC-productiebeperkingen) kan een minder snel groeiende olievraag vooral na 2019 meer druk zetten op de olieprijs. Voor de rest van dit jaar rekenen onze analisten op een volatiele prijs rond de huidige niveaus van 65 USD. Op langere termijn blijven ze rekening houden met 60 USD voor een vat Brentolie. Kortom: geen wijzigingen t.o.v. het olieprijsscenario van vorige maand.