di. 3 dec 2019
Olieprijsscenario: kiest OPEC voor verlenging productiebeperkingen?

Naar goede maandelijkse gewoonte nam KBC Asset Management zijn olieprijsscenario onder de loep. Sectoranalist David Duchi stipt aan dat de olieprijs de voorbije weken in een vrij nauwe handelsvork handelde, van 60 à 64 USD voor een vat Brentolie. Op 5 december verzamelen de olieministers van het OEPC-kartel en de dag erna schuiven ook de bondgenoten, waaronder Rusland, mee aan de vergadertafel. Op de agenda staat een mogelijke verlenging van de productiebeperkingen, die volgens het huidige akkoord eind maart 2020 aflopen.
Wat te verwachten van OPEC & co?
In aanloop naar de belangrijke vergadering van het OPEC-kartel draait de geruchtenmolen traditiegetrouw weer op volle toeren. De Saoedi's zouden voorstander zijn van een verlenging van de huidige productiebeperkingen. Maar het is afwachten of ze ook hun collega's kunnen overtuigen, in het bijzonder dan Nigeria en Irak. Door de economische malaise en de Amerikaanse sancties is de export vanuit Venezuela en Iran teruggevallen tot extreem lage niveaus. Maar een snel herstel van de olievolumes lijkt daar niet meteen aan de orde te zijn. En wat met niet-OPEC-lid Rusland, dat tot nu toe ook zijn (bescheiden) duit in het zakje deed?
Als OPEC en bondgenoten hun productiebeperkingen niet verlengen en weer massaal meer olie op de markt zouden brengen, riskeren ze een groot overaanbod in de hand te werken. De olieprijs kan dan diep terugvallen, met alle gevolgen van dien voor de overheidsbudgetten die berekend zijn op hogere olie-inkomsten. Ook een verdieping van de productiebeperkingen behoort tot de mogelijkheden, maar dat lijkt voor KBC Asset Management evenmin realistisch. Op die manier kan de olieprijs weliswaar omhoog gestuwd worden, maar de OPEC zou nog meer marktaandeel moeten afstaan aan de Amerikaanse schalie-ontginners. De Saoedi's produceren nu al veel minder dan hun quotum om de overproductie van anderen te compenseren.
De visie van KBC Asset Management
In het basisscenario van KBC Asset Management (en ook dat van de meeste waarnemers) zullen OPEC en bondgenoten kiezen voor een verlenging van het huidige akkoord met minstens drie maanden en mogelijk zelfs tot eind 2020. De Saoedi's hebben volgens het IMF nog steeds een olieprijs van bijna 80 USD nodig om hun overheidsbudget in evenwicht te krijgen en een olieprijsval zou het succes van de beursgang van staatsoliemaatschappij Saudi Aramco hypothekeren (eerste notering op 5 december). Rusland zal deze beslissing waarschijnlijk officieel steunen, weliswaar zonder het akkoord strikt na te leven. Die uitkomst zou wel volstaan om de olieprijs te ondersteunen rond het huidige niveau. De Saoedi's zullen wel de meeste inspanning moeten blijven leveren, maar kunnen misschien (onvrijwillig) een handje worden geholpen door de toenemende onrust in Irak (die voorlopig nog weinig impact had op de olieproductie).
Ondertussen blijft de schalieolieproductie in de VS stevig toenemen, maar wel aan een iets gematigder tempo. De toename op jaarbasis is voor het eerst sinds 2017 teruggevallen tot onder 1 miljoen vaten per dag. En de komende maanden kan het groeitempo verder zakken, omdat veel schalieproducenten hun investeringsbudgetten voor 2019 al hebben opgebruikt.
KBC AM bevestigt de verwachting van een volatiele olieprijs rond 60 USD voor een vat Brentolie, zowel op korte als op langere termijn.