wo. 3 apr 2019

De olieprijs zet zijn opmars verder en nadert opnieuw de 70 dollar grens voor een vat Brentolie (+28% op jaarbasis). Een krapper uitziend aanbod gecombineerd met een robuuste vraag resulteert in een delicate evenwichtssituatie op de oliemarkt. Voldoende reden voor KBC Asset Management om aan de verwachtingen te sleutelen.
Variabelen die veranderen
- De zwakkere economische data vertalen zich (nog) niet in een significante lagere groei van de olievraag.
- Aan de aanbodzijde worden de heringevoerde productiebeperkingen sinds jaarbegin goed nageleefd, onder leiding van Saoedi-Arabië die zijn oliekraan zelfs meer dicht draait dan beloofd.
- De geopolitieke risico's zijn torenhoog. De olieproductie van Venezuela blijft in sneltempo zakken door sancties, wanbeheer, gebrek aan investeringen en nu ook stroomonderbrekingen. De Iraanse olie-uitvoer kan nog verder zakken als Trump begin mei beslist om de aflopende 'waivers' niet te verlengen. De veiligheidssituatie in Libië blijft zeer onstabiel.
- De Amerikaanse schalieolieproductie groeit iets minder hard als reactie op de lagere olieprijzen van eind 2018 (minder boorinstallaties aan het werk) en als gevolg van volle pijpleidingen in de Texaanse schalieregio Permian
Aangepast scenario Bovenstaande elementen zorgen er samen voor dat we onze korte termijn verwachtingen voor Brentolie optrekken van 65 naar 70 dollar voor het tweede kwartaal. De assumpties op iets langere termijn blijven ongewijzigd ten opzichte van vorige maand. Samen met een sneller toenemend aanbod (schalieolie in VS + einde OPEC productiebeperkingen) kan een minder snel groeiende olievraag meer druk zetten op de olieprijs die kan afglijden richting 65 dollar eind dit jaar. Voor de langere termijn blijft KBC Asset Management rekening houden met 60 dollar voor een vat Brentolie..
