ma. 15 apr 2019

Vrijdag verraste oliereus Chevron beleggers met een overnamebod van 33 miljard USD op de Amerikaanse olieproducent Anadarko Petroleum. Daarmee versterkt Chevron zijn reeds dominante positie in de meest vooraanstaande schalieregio in de VS: Permian in Texas/New Mexico. In wat volgt licht KBC Asset Management-analist David Duchi toe waarom schalieolie voor oliereuzen zo aantrekkelijk is geworden, of we binnen afzienbare tijd nog meer overnames mogen verwachten en in welke mate deze evolutie de olieprijs kan beïnvloeden.
Is dit het startshot voor meer overnames in schalie?
Duchi: "Die kans is zeker reëel. Schaalgrootte en toegang tot (export)infrastructuur wordt almaar belangrijker in schalie-ontginning, nu de technologie op punt staat en schalie een meer mature industrie is. De waardering van Noord-Amerikaanse pure schaliebedrijven is de laatste twee jaar sterk gedaald, omdat beleggers meer focus op rendement eisen i.p.v. een ongebreidelde groei met meer schulden. Overnames van schalieproducenten door grote oliemaatschappijen is interessanter geworden, zeker als ze die kunnen financieren met eigen aandelen. Op die manier kunnen de oliereuzen hun schuldgraad onder controle houden, terwijl ze activa oppikken aan lagere waarderingen dan hun eigen waarding. De verhouding tussen de waardering van oliereuzen ten opzichte van onafhankelijke pure olieproducenten bevindt zich op het laagste niveau in vele jaren.
Schaliespeler Encana (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 10 USD) is volgens KBC AM zeker ook een overnamekandidaat. Encana beschikt over een grote landbank in de schalieregio Permian (en ook andere regio's) die zeker interessant kan zijn voor olieproducenten die schaalgrootte nastreven. Bovendien is de waardering van Encana nog altijd lager dan vergelijkbare schaliebedrijven."
Waarom willen oliereuzen meer blootstelling aan Amerikaanse schalie?
Duchi: "Door sterke productiviteitsverbeteringen is de ontginning van Amerikaanse schalieolie de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vooral in de Permian is de schaliepolieproductie in veel gevallen al rendabel vanaf 45 USD per vat ruwe olie (WTI-referentieprijs is nu 63 USD). Schalie wordt ook gekenmerkt door zeer korte investeringscyclussen. De tijd tussen investeringsbeslissing en eerste olie bedraagt amper enkele maanden, vs. 3 à 4 jaar voor grote offshore projecten. Dit geeft olieproducenten de nodige investeringsflexibiliteit.
- BP (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 620 GBp) kocht vorig jaar de schalie-activa van mijnbouwer BHP voor 10,5 miljard USD.
- Er zijn hardnekkige geruchten dat Royal Dutch Shell (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 32 EUR) aan het onderhandelen is over een overname van private schaliespeler Endeavor in de Permian.
- Oliereus Total (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 56 EUR) heeft nog nauwelijks blootstelling aan schalie, maar liet onlangs uitschijnen dat het overnames in schalie niet uitsluit."
Is er een impact op toekomstige olieprijzen?
Duchi: "Het is al langer duidelijk dat de meeste groei van het olie-aanbod de komende jaren uit de Amerikaanse schalievelden zal komen. Nu de grote jongens met diepe zakken in de Permian zijn geland, zal de olieproductie waarschijnlijk ook minder afhankelijk worden van olieprijsfluctuaties op kortere termijn. Aanhoudende schaliegroei, samen met een einde aan de OPEC-productiebeperkingen en een minder snel groeiende olievraag (economische afkoeling) zijn de voornaamste redenen voor KBC AM's verwachting van een afkalvende olieprijs op langere termijn (65 USD Brent eind 2019, 60 USD eind 2020)."