wo. 17 jul 2019

Uit de resultaten die ASML vandaag publiceerde blijkt dat de Nederlandse chipbakker relatief ongeschonden uit een turbulente eerste jaarhelft voor de chipsector komt. Analist Stijn Plessers (KBC Asset Management) nam de cijfers onder de loep.
Door het overaanbod van geheugenchips en de afkoelende vraag naar (server)processoren schroefden de verschillende chipbakkers hun investeringen in de eerste jaarhelft terug.
Net als zijn sectorgenoten (Applied Materials, LAM Research, …) heeft ASML voor het eerst sinds lange tijd af te rekenen met dalende omzetcijfers. Na een inkrimping met 2% in het eerste kwartaal daalde de omzet het voorbije kwartaal met 6% ten opzichte van een jaar eerder. Niettemin handhaaft ASML zijn doelstellingen voor het volledige boekjaar (omzetstijging van 7%), waardoor erg veel gewicht komt te liggen op de tweede jaarhelft. Vooral de vooropgestelde levering van 12 EUV-toestellen in het vierde kwartaal zou volgens KBC AM een ongeziene operationele krachttoer zijn.
De visie van KBC Asset Management
Net omwille van diezelfde EUV toestellen kijkt ASML met vertrouwen naar de toekomst. Het bedrijf beschikt over een quasi-monopoliepositie voor deze technologie. De 10 nieuwe bestellingen in het voorbije kwartaal (8 Samsung, 2 TSMC) illustreren dat de vraag robuust blijft. Zowel TSMC, Samsung als Intel bereiden zich voor om EUV op grote schaal in te zetten bij de productie van processoren. Ondertussen experimenteren Samsung en Hynix ook met EUV bij de productie van (DRAM) geheugenchips.
Ook voor de opkomende grote technologische omwentelingen (5G, autonome voertuigen, Artificiële Intelligentie,…) zullen snellere en/of zuinige chips vereist zijn. Met de technologie van ASML aan de basis van deze evolutie bevestigt het bedrijf dan ook zijn doelstellingen op middellange (13 miljard EUR omzet in 2020) en lange termijn (20 miljard EUR tegen 2025).
KBC AM bevestigt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 205 EUR.