do. 10 jan 2019

Van de Velde publiceerde deze ochtend voorlopige omzetcijfers voor het volledige boekjaar 2018. Daaruit konden cijfers voor de tweede jaarhelft gepuurd worden en die kwamen boven de verwachting uit. Voldoende voor KBC Securities om het koersdoel voor de aandelen op te trekken.
Daling minder sterk dan verwacht
In 2018 keek Van de Velde aan tegen een omzetdaling van 209,0 miljoen naar 205,2 miljoen euro (-1,8%), terwijl KBC Securities op een jaaromzet van 202,5 miljoen euro had gerekend. Bij constante wisselkoersen bleef de daling beperkt tot 0,8%. Dus na een omzetdaling met 3,8% in de eerste jaarhelft tot 110,9 miljoen euro, kwam de omzet in de tweede jaarhelft met 94,3 miljoen euro net iets boven die van een jaar eerder uit.
De vergelijkbare jaaromzet (gecorrigeerd voor vergelijkbare seizoenleveringen) daalt van 205,6 miljoen euro naar 203,0 miljoen euro (-1,2%) of -0,2% bij constante wisselkoers.
De mening van KBC Securities
Sinds de benoeming van Marleen Vaesen als nieuwe CEO van de groep lieten de aandelen een mooie klim zien. Vaesen is sinds 2012 lid van de Raad van Bestuur van Van de Velde en dus goed op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de onderneming.
Fashion retailing - en lingeriestyling in het bijzonder - is een dynamische, complexe en zeer competitieve business. En het wordt er volgens analist Guy Sips ook niet makkelijker op. De marges (vooral voor de winkeleigenaren) zouden onder toenemende druk kunnen komen te staan als gevolg van een aantal factoren:
- de consument wordt steeds veeleisender;
- de stijgende inflatie in combinatie met een stagnerende loonstijging heeft invloed op de koopkracht;
- de kosten stijgen en de online concurrentie blijft toenemen.
Vooral dat laatste is een heuse uitdaging. Door het groeiende belang van de online kanalen, staan de winkels onder toenemende druk om te presteren. Hoe kunnen retailers het rendement van hun investeringen in winkelvastgoed maximaliseren, wanneer afprijzingen de enige manier blijken te zijn om de verkoop veilig te stellen en de marges voortdurend worden uitgehold?
De vorige CEO van Van de Velde, Erwin Van Laethem, benadrukte herhaaldelijk dat 'Big Data'-analyse de sleutel is tot het ontsluiten van waarde in de supply chain. Door enorme hoeveelheden gegevens binnen de retailorganisatie te combineren met gegevens uit externe bronnen, heeft het analyseren van die gegevens de mogelijkheid om potentiële verandering in toekomstige verkoopprestaties op te sporen. Het vinden van het optimale niveau van de korting om een verkoop uit te voeren hoeft dus niet langer een vage schatting te zijn op basis van een verre van nauwkeurige verkoopprognose, net zomin als dat het geval is bij het toewijzen van voorraad aan de meest geschikte winkel. Maar dit resulteerde, in afwachting van veranderingen in het business plan, in hogere kosten.
Naar aanleiding van de beter dan verwachte omzetcijfers actualiseerde analist Guy Sips zijn waarderingsmodel, wat resulteert in een stijging van het koersdoel van 26 euro tot 29 euro. Het advies blijft onveranderd op "Houden". De volledige resultaten van het boekjaar 2018 worden op 27 februari 2019 bekendgemaakt. .