do. 26 mrt 2020

Dat de bedrijven binnen de coverage van KBC Securities niet ongevoelig zijn voor het coronavirus, werd vanmorgen duidelijk. Naast de laatkomers in het kwartaalcijferseizoen die van de gelegenheid gebruik maakten om een stand van zaken over de impact van Covid-19 te geven, dienden zich ook nog enkele extra namen aan. Een overzicht.
Arcadis (KBCS: "Opbouwen"-advies, koersdoel 22 euro)
De impact van Covid-19 was aanvankelijk beperkt voor Arcadis in Azië, maar sinds de verdere verspreiding naar Europa en de VS is het duidelijk dat het na februari een impact zal hebben. Voor het eerste kwartaal lijkt de uiteindelijke impact beheersbaar, maar er is nog steeds grote onzekerheid over wat de impact voor het tweede kwartaal zal zijn (met name hoe de situatie zich zal ontwikkelen in de VS en het Verenigd Koninkrijk). Door deze zeer geringe zichtbaarheid kunnen op dit moment geen vooruitzichten worden gegeven.
Arcadis probeert uit voorzorg zijn kaspositie op meerdere fronten te beschermen: bij klanten, opofferingen van medewerkers en het contacteren van zijn banken "voor het geval dat". Daarnaast wordt het inkoopprogramma van eigen aandelen stopgezet en het dividendvoorstel ingetrokken. Na de sterke balansverbetering van de afgelopen 2 jaar is een schending van het convenant op dit moment nog steeds onwaarschijnlijk, maar de zichtbaarheid blijft laag.
Bekaert (KBCS: "Houden"-advies, koersdoel 25 euro)
Bekaert laat weten dat de fabriekssluitingen en de huidige evolutie van de vraag een aanzienlijke impact zullen hebben op de activiteiten in de eerste jaarhelft. De groep heeft naar eigen zeggen drie kernprioriteiten op korte termijn geïdentificeerd:
- de mensen veilig houden
- in contact blijven met de klanten
- werkkapitaal, kapitaalinvesteringen en kosten opvolgen om de impact op de liquiditeit en de bottom-line resultaten te beperken.
Bekaert zal op 13 mei met bijgewerkte vooruitzichten komen, samen met een stand van zaken over het eerste kwartaal.
Biocartis (KBCS: "Kopen"-advies, koersdoel 13,50 euro)
De eerdere vooruitzichten van Biocartis voor 2020 hielden al rekening met enige impact van COVVID-19, maar gingen ook uit van een normalisering van de situatie tegen april. Aangezien er meer maatregelen worden genomen, kunnen die vooruitzichten beinvloed worden. Het bedrijf zal meer informatie geven in zijn update over het eerste kwartaal, die gepland is voor 23 april.Volgens KBC Securities zal Biocartis de gevolgen van de huidige COVID-19-pandemie waarschijnlijk op verschillende niveaus ondervinden:
- terwijl de productie nog steeds op hetzelfde niveau van voor de crisis zit, zullen de werknemers van Biocartis waarschijnlijk dezelfde isolatiemaatregelen ondergaan als in de rest van het land. Het bedrijf heeft echter aanzienlijke Idylla-testvoorraden bij de hand ingeval de productie tijdelijk zou worden belemmerd;
- de toegang tot ziekenhuizen in sommige regio's belemmerd door de geldende quarantainerichtlijnen;
- het bestelgedrag van klanten is op verschillende manieren aan het veranderen. Terwijl sommige klanten naar verwachting minder zullen bestellen tijdens de COVID-19-uitbraak, richten anderen al de beschikbare mankracht op COVID-19-tests, waarbij ze de voorkeur geven aan Idylla voor oncologische tests omdat dit meer geautomatiseerd is.
Miko (KBCS: "Opbouwen"-advies, koersdoel 120 euro)
De koffie- en verpakkingsgroep kwam met een mooie set jaarcijfers, maar zette die in de schaduw van Covid-19. Miko is voorzichtig, omdat de maatregelen om het virus te bestrijden een onmiddellijke impact zullen hebben op zijn koffieservicebedrijf, dat voornamelijk actief is in de horecasector en kantoren. Daarom stelt Miko voor om geen dividend over het boekjaar 2019 uit te keren. KBC Securities verlaagt het koersdoel voor de aandelen van 135 naar 120 euro.
Picanol (KBCS: "Houden"-advies, koersdoel 62 euro)
Covid-19 zal naar verwachting wereldwijd een aanzienlijke negatieve economische impact hebben en Picanol Group benadrukt dat het effect ervan op de REBITDA voor het jaar 2020 momenteel moeilijk in te schatten is. In dit stadium en gezien het evoluerende landschap is het nog te vroeg om de volledige impact van Covid-19 op de financiële resultaten van het boekjaar 2020 te bepalen.
In februari 2020 verstoorde COVID-19 al de productie in de Chinese fabrieken in Suzhou (onderdeel van het segment Machines & Technologieën) en Nehe (onderdeel van het segment Bio-valorisatie). Beide fabrieken zijn nu opnieuw operationeel. Ondertussen is de fabriek in Ieper wel tijdelijk stilgelegd. Picanol gaf aan dat de activiteiten in de komende weken of maanden verder zouden kunnen worden beïnvloed als te veel werknemers worden getroffen door COVID-19 en/of als de toegang tot grondstoffen en hulpmaterialen of transportmiddelen ingewikkelder wordt, of als zijn klanten niet langer in staat zijn om zijn producten te verwerken.
Tessenderlo (KBCS: "Opbouwen"-advies, koersdoel 35 euro)
Tessenderlo verwacht momenteel dat de aangepaste EBITDA voor 2020 hoger zal zijn dan in 2019, maar deze verwachting bevat geen potentiële impact van COVID-19. KBC Securities is van mening dat de impact hoe dan ook zal komen, en heeft al enige extra voorzichtigheid ingebouwd in zijn voorspellingen voor 2020. Analist Wim Hoste verwacht dat de gecorrigeerde EBITDA in 2020 met 7,5% zal dalen tot 250 miljoen euro, waarbij T-Power en Biovalorisatie naar verwachting een vlakke prestatie zullen neerzetten en de andere divisies een daling zullen laten zien.
Umicore (KBCS: "Houden"-advies, koersdoel 37 euro)
De uitbraak van COVID-19 in China heeft geleid tot een ernstige vertraging van de APAC-katalysator- en batterijmaterialenactiviteiten in de periode rond het Chinese Nieuwjaar en de daaropvolgende weken. De vraag en het productieniveau in Azië trekken nu geleidelijk aan. Door de verspreiding van COVID-19 naar de rest van de wereld is de automobielindustrie echter gedwongen om de meeste van haar assemblagelijnen buiten Azië te sluiten. Umicore sluit nu ook tijdelijk het grootste deel van haar productiecapaciteit voor katalysatoren buiten Azië tijdelijk. De recyclagefabriek in Hoboken zet op dit moment haar werkzaamheden voort.
Ondanks het feit dat de resultaten van de eerste twee maanden van 2020 ver voor liggen op die van vorig jaar, heeft Umicore, in het licht van de bovenvermelde evoluties, besloten om zijn eerder geformuleerde verwachtingen voor een hogere omzet en winst in 2020 in te trekken. Het slotdividend van 0,375 euro wordt geannuleerd. Umicore merkt op dat het over een ruime liquiditeit beschikt, met 1 miljard euro aan onmiddellijk beschikbare liquide middelen. Bovendien heeft het bedrijf ook meer dan 0,5 miljard euro aan ongebruikte kredietlijnen beschikbaar. Umicore zal ook zijn eerder gecommuniceerde investeringsuitgaven van ongeveer 600 miljoen euro in 2020 verlagen.
Xior (KBCS: "Afbouwen"-advies, koersdoel 41 euro)
Xior gaf gisteren op drie domeinen een (geruststellende) update over de impact van Covid-19.
- Op de activiteiten: voor Xior is Covid19 drie weken geleden in Spanje begonnen en het virus heeft nu in alle landen een impact. Alle gehuurde gebouwen blijven open en in sommige gebouwen zijn er nog steeds aanzienlijke aantallen studenten, omdat de overheid studenten aanbeveelt om te blijven waar ze zijn. Sommige andere gebouwen staan bijna leeg, omdat de studenten naar huis zijn gegaan. Sommige Spaanse gebouwen zouden in de zomervakantie worden gebruikt voor kortetermijnverhuur. Dit alles zal gevolgen hebben, maar de totale impact zal beperkt zijn (gebouwen kunnen worden gesloten, wat resulteert in een lage cash out). Het management verwacht geen grote impact bij de start van het volgende academiejaar in Spanje. In België is het nieuwe huurseizoen al een maand geleden begonnen en dat is goed gestart. Het management beweert dat het al een retentiepercentage van 65% ziet. In Nederland begint de marketing voor het nieuwe huurseizoen over een maand.
- Op de pijplijn: er zijn geen vertragingen op de bouwwerkzaamheden die op dit moment "on hold" staan. Op basis van de huidige pijplijn verwacht Xior dat de kosten over een periode van 3 jaar ongeveer 350 miljoen euro zullen bedragen.
- Op de financiering: Het management herhaalt dat het nog steeds 200 miljoen euro aan niet-opgenomen gecommitteerde kredietfaciliteiten heeft. Xior schat dat zijn schuldgraad (laatst gerapporteerd op 45,7% voor 2019) niet hoger zal zijn dan 58%, zonder rekening te houden met vertragingen van projecten en een scriptdividend. Mede gezien het feit dat niet alle projecten zich al in de bouwfase bevinden (zoals het project van 225 eenheden in Groningen dat net is toegestaan) is het management van mening dat er ruimte is, als het ergste zou gebeuren, om een bedrag van 100 miljoen euro aan investeringen uit te stellen.