di. 15 okt 2024

De olieprijs heeft er een moeilijke maandag opzitten en zakte bij sluiting van de Europese beurzen met zo'n 2% naar 78 euro per vat. De 2 boosdoeners zijn OPEC en China, geeft KBC Securities-analist Benjamin Wolff aan.
Opnieuw neerwaartse hierziening
De OPEC verwacht dat de olievraag in 2024 met slechts 1.93 miljoen vaten per dag zal stijgen. De vorige prognose, daterend van augustus, was 2.03 miljoen vaten/dag. Dit is de derde neerwaartse herziening op een rij. De OPEC verwijst naar een zwakkere vraag in China door minder activiteit in de bouw en de opkomst van LNG-trucks. De prognose van OPEC blijft aanzienlijk boven de prognose van de IEA.
Sinds het einde van 2022 produceert de OPEC+ minder olie. Het merendeel van de quota geldt tot eind 2025. Oorspronkelijk zou de groep een beperking van 2.2 miljoen/dagen vaten opheffen in oktober 2024, maar door de zwakke olieprijs heeft het kartel de beslissing uitgesteld tot december. De quota's worden niet door iedereen gerespecteerd: Rusland, Irak en Kazachstan produceerden boven de opgelegde quota's.
China, de grootste importeur van aardolie, publiceerde vandaag ook zijn importcijfers. De olie-import zakte, op jaarbasis, met 0,6% naar 11 miljoen vaten/dag. Dit is de vijfde maanddaling op een rij. De import van aardgas steeg met 18% en de export van afgeleide olieproducten daalde met 6%.
KBC Securities over de olieprijs
Benjamin Wolff blijft geloven in een herstel van de olieprijs. Zowel de Chinese als Europese industrie zitten in het slop, waardoor de industriële vraag naar olie beperkt blijft. Het is ook wachten hoe effectief het Chinees stimuluspakket zal zijn.
Daarnaast is het ook nog onzeker hoe Israël zag reageren op de raketaanval van Iran. Een mogelijke aanval op Iraanse olie-infrastructuur zou potentiële trigger kunnen zijn voor de olieprijs. Langs aanbodzijde verwachten we weinig productieverhogingen van de OPEC+ aan deze relatief lage olieprijs.
Update (15-10-2024 om 12u00):
Vandaag bericht de Washington Post dat Israël Iraanse nucleaire sites en olievelden zou vrijwaren van een mogelijke tegenaanval. Benjamin Netanyahu zou dit beloofd hebben aan Joe Biden in een telefoongesprek afgelopen week. De koerswijziging zou er komen onder druk van de VS en een voorwaarde zijn voor de Amerikaanse levering van nieuwe luchtafweersystemen. Israël zou aan de VS ook gemeld hebben dat de militaire operatie in Libanon binnen enkele weken zou afgerond zijn. Een mogelijke tegenaanval op Iran zou pas plaatsvinden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen (5 november). Het nieuws weegt op de olieprijs en deze zakt onder $74/vat. Het verlaagt ook de kans op een forse remonte van de olieprijs in de korte termijn.