di. 12 mrt 2019

Er werd vannacht alweer een nieuwe episode geschreven in de Brexit-saga. Eén dag voor de stemming over de deal in het Britse parlement, verkreeg Theresa May enkele toegevingen waarmee ze alsnog een meerderheid van de twijfelaars of “naysayers” over de streep hoopt te kunnen trekken. May heeft dan wel een last minute deal met Juncker, maar geeft dit het VK nu het recht om de noodoplossing voor de Ierse grens eenzijdig op te zeggen? Het Britse pond gelooft er in en stijgt 1,2%. Of het Britse parlement het gelooft zien we vanavond. KBC Economics zorgde voor een update.
Allerlaatste kans
De BBC maakte gisteren het erg handige overzicht van het pad dat Britse politici deze week moeten volgen. Op het spel staat de toekomst van het Groot-Brittannië binnen of buiten de EU, oftewel een groen of rood licht voor de echtscheidingsovereenkomst waarvoor Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisteren extra en "juridisch bindende" garanties gaf. Na tweeënhalf jaar onderhandelen sinds het referendum in 2016 is dat de aller-, aller-, allerlaatste kans.
Alle betrokken partijen bestuderen op dit moment de documenten, maar het is vooral uitkijken naar de topadvocaat van de overheid, Geoffrey Cox, die zijn mening voor de belangrijke stemming zal vrijgeven.
Als hij de deal niet genegen is, of als het parlement simpelweg geen meerderheid vindt, dan volgt er woensdag een nieuwe stemming over de vraag of het VK zonder deal de EU wil verlaten. En als daar geen positief antwoord op komt, volgt er een stemming die moet uitmaken of uitstel een optie is.
Marktreactie
Anders gezegd: de Brexit-crisis van het VK nadert zijn einde met een reeks mogelijke resultaten, waaronder een vertraging, een last-minute deal, een no-deal Brexit, een snelle verkiezing of zelfs een nieuw referendum. In die context is voorspellen onmogelijk en blijven de aandelen- en obligatiebeleggers in het ongewisse over de posities die ingenomen moeten worden. Maar toch is er hoop, want de koers van Britse pond steeg gisteren in een eerste reactie met 1,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en klokte af op ei zo na zijn hoogste peil in twee jaar ten opzichte van de euro. De financiële markten zijn duidelijk van mening dat een “no-deal”-Brexit weinig waarschijnlijk is, omdat er in het Britse parlement een meerderheid is die tegen een 'no-deal' Brexit is. Het probleem is dat er ook een meerderheid lijkt te zijn tegen alle andere voorgestelde alternatieve opties.
Economische impact tot dusver
Op economisch vlak wijzen een reeks indicatoren er ondertussen op dat de economie negatieve gevolgen ondervindt, want het consumentenvertrouwen staat onder druk, net als de woningbouw en de bedrijfsinvesteringen. De economische groei bleef daarom bescheiden positief, in een vertragend pad. De vooruitzichten voor 2019 zijn op zijn zachtst gezegd onduidelijk.
De visie van KBC
KBC blijft bij de verwachting dat er tot een zachte Brexit overgegaan zal kunnen worden. Dat zal echter geen rimpelloze overgang worden, maar de finaliteit is wél in zicht.
Over het algemeen wordt verwacht dat de resterende 27 lidstaten van de EU (uiteindelijk) zullen instemmen met een tijdelijke vertraging van het scheidingsproces. De komende EU-verkiezingen in mei en het ontbreken van werkbare voorstellen die door het Britse parlement zouden kunnen worden goedgekeurd, zijn echter belangrijke problemen. Positief is dat een "soft Brexit” de wezenlijk negatieve economische impact op het VK en de andere EU-economieën goeddeels zal kunnen milderen, waarbij aandacht is voor de recente verzwakking van het groeimomentum in alle Europese economieën.