wo. 5 mei 2021

Net als over het vierde kwartaal 2020 rapporteerde Vestas zonder meer teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal van 2021. Maar anders dan eind vorig jaar, toen de omzet nog positief verraste, bleef de groep vandaag over de hele lijn onder de verwachting: orders, omzet en bedrijfswinst. KBC Asset Management-analist Alex Martens is verrast over de positieve koersreactie, maar merkt op dat het aandeel het in de aanloop naar de publicatie van het kwartaalrapport onder druk stond. De aanbeveling van KBC AM blijft onveranderd op “Verkopen” wegens te duur en heel wat aandachtspunten.
Kwartaalcijfers Vestas
De omzet daalde met 12% op jaarbasis, ondanks de consolidatie van de offshore-activiteiten die Vestas overnam van Mitsubishi. Vestas boekte een sterk negatieve bedrijfswinst (-71 miljoen euro) doordat de aanhoudende gevolgen van de coronapandemie, logistieke uitdagingen en knelpunten in de toeleveringsketen in combinatie met een laag activiteitenniveau de prestaties drukten. De vrije kasstroom van -1,0 miljard was ook sterker negatief dan in het eerste kwartaal van 2020.
Bestellingen
De onshore orders daalden met 39% en het voorbije kwartaal werd ook geen offshore order geboekt.
Het enige positieve element in het orderboek was dat de prijzen van nieuwe orders verrasten, met een gemiddelde verkoopprijs 0,80 miljoen euro/MW. Dat zou de indruk kunnen wekken dat Vestas de prijzen verhoogt om de tegenvallende grondstofprijzen te compenseren. Concurrent SiemensGamesa rapporteerde onshore orders met een gemiddelde verkoopprijs van 0,63 miljoen euro/MW.
Vooruitzichten
De verwachtingen voor het volledige boekjaar blijven ongewijzigd, in lijn ligt met de verwachting van KBC AM, aangezien het voor Vestas nog erg vroeg is om de prognoses bij te stellen.
Maar met vier opeenvolgende jaren waarin de marges aan de onderkant van de verwachtingen uitkwamen, wordt erop gerekend dat de marktverwachting richting de onderkant van de margeverwachtingsvork zal evolueren. De tijd dat de turbines geen elektriciteit genereren omwille van technische oorzaken is bovendien gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011, wat aantoont dat Vestas blijft lijden onder kwaliteitsproblemen die in 2020 hebben geleid tot hogere garantiekosten.
KBC Asset Management over Vestas
Analist Alex Martens is verbaasd over de positieve koersreactie op deze zeer slechte resultaten, al presteerde het Vestas-aandeel in de aanloop naar de publicatie ook wel erg zwak.
Met een zeer slechte start van 2021 en ongewijzigde vooruitzichten lijkt het erop dat 2021 opnieuw een jaar wordt waarin veel van het jaareinde moet worden verwacht. De lage orderontvangst, de lage servicemarge en de toenemende uitval van turbines zijn elementen van bezorgdheid en potentiële bronnen voor verdere dalingen van de verwachtingen. Als is het natuurlijk ook gevaarlijk om teveel conclusies te trekken uit één kwartaal in wat van nature een onregelmatige, op projecten gebaseerde activiteit is. Bovendien kunnen seizoensgebonden effecten meespelen in de offshore-activiteiten.
Het aandeel is volgens KBC AM nog steeds erg duur in vergelijking met de historische prestatie en de sector. Analist Alex Martens handhaaft de “Verkopen”-aanbeveling met koersdoel van 175 Deense kroon.
Vestas blijft weliswaar een ESG-favoriet van KBC AM en de bewegingen van het ESG-sentiment blijven voor de koers van het Vestas-aandeel een veel belangrijkere drijfveer dan enkel fundamentele factoren.