di. 14 jun 2022

Oracle rapporteerde gisteren nabeurs sterke vierdekwartaalresultaten met een omzet, marge en winst per aandeel die allemaal boven de analistenverwachtingen lagen. De aandelen stegen gisteren na de beurs met 15%, wat vrij indrukwekkend is gezien het feit dat de Nasdaq-index gisteren zwaar werd verkocht met meer dan 4,6%. Opvallend was de organische omzetgroei van 10,0% op jaarbasis, het hoogste groeicijfer in 11 jaar! Oracles beter dan verwachte prestatie werd aangedreven door zeer sterke databaselicenties, aangezien vooral grote cloudklanten meer Oracle-databaselicenties aankochten om groeiende workloads te ondersteunen, meldt KBC Asset Management-analist Joris Franck.
Niet enkel licenties
Maar de kracht zat niet alleen in licenties, de omzetgroei van Oracle Cloud Infrastructure (OCI) versnelde tot 36%. Ook de inkomsten uit Oracles Enterprise Resource Planning (ERP)-software NetSuite stegen met 30%.
De kwartaalcijfers in een notendop:
- Omzet van 11,84 miljard dollar (versus analistenverwachtingen van 11,65 miljard)
- licentieondersteuning van 4,71 miljard dollar, krimpend met 8%
- clouddiensten van 2,90 miljard dollar, een groei van 28%
- cloud- en on-premise-licenties van 2,54 miljard dollar, een groei van 18%
- Totale omzetgroei van 5,5% (of 10,0% in constante valuta)
- Operationele marge van 47,2% (tegenover een analistenverwachtingen van 46,1%), licht gedaald ten opzichte van de 48,5% van een jaar geleden
- Courante winst per aandeel van 1,54 dollar (tegenover een analistenverwachtingen van 1,37 dollar)
Oracles vooruitzichten
CEO Safra Catz gaf een verwachting mee voor het eerste kwartaal van 2023 en een toelichting voor het volledige jaar 2023. De belangrijkste boodschap was dat de groei zal versnellen, profiterend van de versnelde groei in kritieke workloads voor hun grote klanten.
Aandeelhoudersrendement
De raad van bestuur van de onderneming keurde opnieuw het driemaandelijkse dividend van 0,32 dollar goed. Analist Joris Franck meent begrepen te hebben dat de onderneming volgend kwartaal nog eens zo’n 0,6 miljard dollar zal terugkopen en dit niveau zou enkele kwartalen kunnen aanhouden aangezien de onderneming zich concentreert op het afbouwen van de schuld. Daarna zal de onderneming waarschijnlijk weer agressiever aandelen gaan inkopen.
Overname Cerner
Nu de Cerner-transactie is afgerond, heeft het management het waardevoorstel van deze overname uiteengezet. Oracle gaat niet alleen Cerner verplaatsen naar Oracle OCI om de marges en prestaties te verbeteren, maar het gaat ook software die Cerner momenteel koopt of huurt van andere softwareleveranciers vervangen door Oracles aanbod. Het management ziet ook tal van andere stappen om de kosten te verlagen en de efficiëntie binnen Cerner te verbeteren.
Maar de belangrijkste beweegreden voor de deal is Oracles grotere visie op de mogelijke kansen door gebruik te maken van de gecombineerde Cerner / Oracle geanonimiseerde zorginformatie. Oracle is inderdaad van plan om een partner-ecosysteem op te bouwen van zowel technologie- als gezondheidszorgbedrijven die deze geanonimiseerde gegevens zullen gebruiken.
KBC Asset Management over Oracle
Het genereren van omzet uit Oracles 'oude' on-premise databaselicenties heeft het moeilijk, vooral de inkomsten uit licentieondersteuning krimpen snel, nu meer en meer klanten hun databases naar de cloud verplaatsen, aldus analist Joris Franck. Maar Oracle kan dit verlies compenseren met clouddatabase-licenties in zijn eigen cloud. De concurrentie op het gebied van clouddatabases is hevig nu nieuwkomers als MongoDB ook hun graantje willen meepikken. De aanbeveling blijft onveranderd op “Houden” met koersdoel van 82 dollar.
