do. 23 apr 2020

Orange Belgium (+1,9%) voegt zich deze morgen comfortabel tussen de stijgers, hoewel de kwartaalcijfers weinig verrassingen opleverden. De groep zal het dividend weliswaar niet verhogen, zoals eerder werd aangekondigd, maar liet wel verstaan dat COVID-19 slechts een bescheiden impact zal hebben. Operationeel bleef de groei van het aantal abonnees onder verwachting, terwijl er ook 21.000 prepaid abonnees vertrokken.
Financieel
De totale omzet uit retaildiensten steeg met 9,3%, boven de verhoopte 7,6%. De inkomsten uit mobiele diensten daalden met 3,9% tot 148 miljoen euro, omdat de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPO) 1% lager ging. Ook daalde het aantal abonnees dat alleen mobiele diensten (postpaid + prepaid) heeft met 3%. De inkomsten uit convergente diensten stegen met 36% tot 52 miljoen euro en de wholesale-omzet daalde met 2%, voornamelijk als gevolg van lagere inkomende sms-opbrengsten, gedeeltelijk gecompenseerd door hogere MVNO-inkomsten (Mobile Virtual Network Operator).
Orange Belgium zag de bedrijfskasstroom (EBITDAaL) 7,6% stijgen tot 62,2 miljoen euro, maar dat lag onder de marktverwachting van 64,4 miljoen. De totale uitgaven daalden met 5%, met dank aan de kabelgerelateerde uitgaven die tot 9 miljoen euro terugvielen.
Operationeel
De groep kreeg er 9.000 postpaid abonnees bij (minder dan verwacht) en verloor 21.000 prepaid abonnees . Orange Belgium verloor netto 1.000 MVNO's, maar kende een nettotoevoeging in het convergente segment van 21.000 abonnees, geholpen door Love Duo, dat al 14% van het klantenbestand vertegenwoordigt. De mobile-only blended ARPO daalde licht tot 17,7 euro waarbij postpaid voor 20,3 euro tekent en prepaid voor 6,7 euro. De B2C convergente ARPO in België daalde met 2% tot 75,9 euro.
Vooruitzichten
Orange Belgium overweegt naar eigen zeggen een update van de financiële richtlijnen voor 2020 na het tweede kwartaal. Op dit moment verwacht het bedrijf dat de uitbraak van Covid-19 een matig negatief effect zal hebben op de inkomsten in 2020 en een beperkter effect op de EBITDAaL van 2020. De vooruitzichten in februari wezen op een EBITDAaL van tussen 310 en 330 miljoen euro in 2020 en een lage eencijferige omzetgroei.
Dividend
Rekening houdend met de huidige context en de onzekerheid stelt de Raad van Bestuur voor om het dividend voor 2019 niet te verhogen tot 0,60 euro per aandeel, zoals oorspronkelijk werd voorzien, maar om een ongewijzigd dividend van 0,50 euro aan te nemen. KBC Securities-analist Ruben Devos tilt hier niet zwaar aan, omdat Orange België zo het beleid van de moedergroep volgt. Die bracht vorige week zijn dividend naar beneden, gemotiveerd door solidariteitsinspanningen temidden van de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt
De mening van KBC Securities
De bedrijfskasstroom lag ietwat onder de verwachtingen van KBCS. Op commerciële basis heeft het bedrijf wel solide kabelnettoevoegingen gemeld, terwijl er ook heel wat convergente mobiele groei werd geboekt. Die cijfers zijn volgens analist Ruben Devos goed, ondanks dat de lockdown in de laatste twee weken van het kwartaal een behoorlijke impact had.
De opmerkingen van het bedrijf suggereren dat in dit stadium de corona-uitbraak een beperkte impact heeft. Als een belangrijke mobiele operator en uitdager op de Belgische markt is onze analist echter van mening dat Orange Belgium ten opzichte van Telenet en Proximus meer blootgesteld is aan de uitbraak van de corona.
KBC Securities heeft ongewijzigd een “Kopen”-advies voor de aandelen met een koersdoel van 23 euro.