di. 27 okt 2020

Onder de noemer 'Home' lanceerde Orange Belgium gisteren zijn langverwachte 'internet-only' aanbod aan 40 en 55 euro. Met die prijszetting is de groep minder agressief dan verwacht en het lijkt daarmee eerder te kiezen voor een snellere cashbijdrage dan marktaandeelwinst. De extra centen kan de groep volgens KBC Securities-analist Ruben Devos gebruiken voor investeringen in 5G en glasvezel. Het advies en koersdoel voor het aandeel blijven bij KBCS onaangeroerd.
Hoog starten, dan stabiel blijven?
Analist Ruben Devos hield er rekening mee dat Orange Belgium zijn breedbandaanbod aan een vrij lage prijs zou starten, om de interesse van een aanzienlijk deel van de markt te wekken. Daarna, gezien het vooruitzicht van stijgende wholesalekosten in combinatie met hogere snelheden, verwachtte hij dat het de prijzen jaarlijks zou verhogen om zijn marges te behouden.
Met de lancering van Home is de analist echter van mening dat Orange Belgium nog steeds de voorkeur geeft aan winst boven volume (vergelijkbaar met zijn strategie sinds de introductie van 'Love'), waarbij het, met een relatief hoge openingsprijs van 40 euro voor 'basisinternet', de tarieven in de komende jaren stabiel kan houden, wat meer in overeenstemming kan zijn met de positie als uitdager op de Belgische markt.
Cash is king
De lancering van Home suggereert dat Orange België zijn ambities op de breedbandmarkt heeft afgezwakt en bereid is af te zien van marktaandeelwinst, in ruil voor een snellere weg naar het genereren van cash. Cash, die het bedrijf zou kunnen gebruiken voor investeringen in 5G en glasvezel. Volgens dezelfde redenering gelooft KBC Securities dat het de verkoop van Love-bundels zal blijven verkiezen boven internet-only. Het Home-aanbod is met andere woorden eerder een 'verrijking' van het dienstenpakket dan het 'verstorende' aanbod dat men ooit dacht dat het zou zijn.
Omvang van de markt
Orange Belgium zegt op basis van interne enquêtes dat ongeveer 20% van de Belgische huishoudens geen mobiel abonnement op zijn breedbandverbinding wil en op zoek is naar een sterk commercieel aanbod op de markt voor alleen breedband. Van alle klanten die geabonneerd zijn op de vaste kabeldiensten van Orange Belgium verwacht KBCS dat het aandeel van alleen breedbandklanten, hetzij via Love Duo, hetzij via Home, zal stijgen van 10% in 2019 tot 40% in 2023. Dat betekent een aandeel van 60% van de toekomstige netto-aanvullingen.
Mobile is (nog steeds) waar het om gaat
Het belangrijkste voordeel van het aanbieden van een gebundelde dienst voor Orange België is in de eerste plaats het aanspreken van een grotere pool van mobiele klanten, die het grootste deel van de winst van het bedrijf binnenhalen. Op basis van de laatste update bij de kwartaalresultaten neemt elk huishouden met een vast abonnement bij Orange Belgium gemiddeld 1,6x een simkaart. Van de totale mobiele basis was 19,1% convergent.
De mening van KBC Securities
Volgens analist Ruben Devos is Orange Belgium met de prijszetting van het breedbandaanbod niet al te agressief. Hij had verwacht dat de prijs voor internet-only ergens in het midden van de 30 euro zou landen, met een downsnelheid van minstens 150 Mbps.
Op basis van de huidige retailprijzen verwacht KBCS dat Orange Belgium een standalone EBITDA-marge op de kabel van ongeveer 20% kan behalen. Op cashbasis en dus inclusief een investeringsenveloppe (capex) van 30-35 miljoen euro per jaar, schat de analist dat het bedrijf in 2021, zes jaar na de lancering van zijn kabeldiensten, break-even zal draaien.
KBC Securities heeft een “Kopen”-advies voor de aandelen met een koersdoel van 23 euro.
