ma. 27 dec 2021

De overname van VOO door Orange Belgium hertekent het Belgische telecomlandschap, nu de voormalige mobiele operator een waardige tegenstander wordt voor de twee leiders, Telenet en Proximus, op de vaste en convergente markt. KBC Securities-analist Ruben Devos geeft zijn visie op de impact van deze overname voor Orange Belgium en op het telecomlandschap. Hij behoudt voor Orange Belgium het koersdoel van 22,00 euro en het ‘Houden’-advies.
Goedkeuring overname door regelgevende instanties verwacht in 2022
Vrijdagavond kondigde Orange Belgium aan dat het een overeenkomst tekende met Nethys voor de overname van 75% min één aandeel van VOO SA. Op 23 november van dit jaar maakte Orange Belgium al bekend dat het exclusieve onderhandelingen voor de overname aanging met Nethys. Vóór de synergieën komt de ondernemingswaarde van € 1,8 miljard voor 100% van het kapitaal overeen met een EBITDA-multiple van 9,5x. Na synergieën bedraagt de EBITDA-multiple 6,5x. De transactie is onderhevig aan goedkeuring door de regelgevende instanties (inclusief de Europese Commissie), die in de loop van 2022 wordt verwacht.
Wat koopt Orange Belgium met VOO?
VOO biedt breedband-, betaaltelevisie- en vaste telefoondiensten aan onder 3 merknamen: VOO (breedband-aanbod), BeTV (betaaltelevisie) en Zuny (100% digitaal en mobile only-aanbod). Daarnaast levert het mobiele diensten als een volwaardige mobiele, virtuele netwerkoperator (MVNO) op de netwerken van Telenet en Proximus. VOO telde in 2020 720.000 klanten, komende uit de ‘business to costumer’- , ‘business to business’ of ‘small office/home office’-markt. Het HFC-netwerk (netwerk opgebouwd uit een combinatie van glasvezel en coax) passeert langs 1,8 miljoen huizen, wat 80% van de kabelhuishoudens in Wallonië en Brussel dekt (35% nationale dekking).
Synergieën tot 85 miljoen euro
Orange Belgium verwacht dat, als de huidige prestaties worden doorgetrokken, de EBITDAL-synergieën zullen oplopen tot ongeveer 85 miljoen euro, naar verwachting 7 jaar na het sluiten van de deal (d.w.z. tegen 2029). Deze omvatten de overdracht van het mobiele verkeer van VOO naar het netwerk van Orange Belgium via een nieuw langlopend MVNO-contract, inkomstensynergieën via cross-selling en versnelling van de convergentie, en kostensynergieën (netwerk, IT, inkoop,…).
Telecomoperatoren staan voor netwerkinvesteringen
Orange Belgium zegt in de komende jaren "evenwichtige en gerichte netwerkinvesteringen" te zullen doen, maar in het kabelnetwerk van VOO is aanzienlijk te weinig geïnvesteerd. Ondertussen breidt Proximus zijn uitrol van glasvezel in Wallonië uit via zijn joint venture Unifiber (die vorige week zijn uitroldoelstelling met 100.000 woningen verhoogde tot 600.000). Ook Telenet, dat dus niet de overnemer wordt van VOO, zal meer financiële slagkracht hebben om de ambities van NetCo (samenwerking met Fluvius) te verhogen. De mogelijke verkoop van de mobiele torens kan daarbij helpen. En Telenet kan de krachten bundelen met andere investeringsfondsen om glasvezel uit te rollen in Wallonië.
Kleinere kans op een nieuwe speler?
Aangezien Orange Belgium (en niet een van de grote investeringsfondsen KKR, CVC, Warburg Pincus, BlackRock) de uiteindelijke koper van VOO wordt, denkt analist Ruben Devos dat dit het risico van een nieuwkomer op de markt aanzienlijk vermindert, wat positief is voor alle drie Belgische, mobiele netwerkoperatoren (MNO's). De veiling van het 5G-spectrum, die gepland is voor de eerste helft van 2022, omvat gereserveerd spectrum voor een potentiële nieuwkomer. Zonder abonneebasis of een vast netwerk om mee te beginnen, betwijfelt analist Ruben Devos of een geloofwaardige partij zich op de kleine Belgische markt zal wagen.
KBC Securities over Orange Belgium
Met een vast netwerk in het zuiden, blijvende toegang tot het HFC-netwerk van Telenet in het noorden, een kabelnetwerk in Brussel en een landelijke mobiele dekking, wordt Orange Belgium een volwaardige derde binnenlandse operator, weet analist Ruben Devos. De totale synergie, geraamd op 85 miljoen euro tegen 2029, is relatief beperkt, maar niet onverwacht gezien de geringe overlapping van de mobiele en vaste voetafdruk van beide bedrijven. Afgezien van de aankoopprijs blijven de kosten voor de modernisering van het HFC-netwerk van VOO een belangrijke financiële parameter.
Analist Ruben Devos behoudt het koersdoel van 22,00 euro en het ‘Houden’-advies.