wo. 7 okt 2020

In een interview met De Tijd deelt Xavier Pichon, de nieuwe CEO van Orange Belgium, mee dat hij doorzet met het plan van voorganger Michaël Trabbia om een breedbandaanbod te lanceren. "Er is vraag naar, dus we moeten er voor gaan". De consument zal de dienst wellicht nog dit jaar kunnen kopen. Het nieuws heeft bij KBC Securities geen impact op de investment case.
Hoger marktaandeel
Orange Belgium heeft momenteel een marktaandeel van 10% en dat moet de komende jaren richting 25% evolueren. Om die doelstelling te realiseren, wil het bedrijf de ‘churn’ (lees: vertrekkende klanten) reduceren en het aanbod afstemmen op segmenten zoals gezinnen, jongeren en bedrijven.
5G
Nu de gewesten en de federale overheid de strijdbijl rond de verdeling van de opbrengsten van de 5G-veiling - die zo'n 700 miljoen euro kunnen opleveren - hebben begraven, zal volgens de topman van Orange Belgium niets de nieuwe federale overheid ervan weerhouden om de licenties snel te veilen. Pichon verwacht de veiling al medio 2021. 5G zou Orange een groter aandeel van de taart in het bedrijfssegment moeten leveren, zegt Pichon.
Vooruitzichten voor 2020
Orange Belgium paste medio 2020 zijn jaarverwachting aan, om rekening te houden met de impact van Covid-19. Het mikt op een lichte omzetdaling op vergelijkbare basis, terwijl eerder sprake was van een lage ééncijferige groei. De investeringen zullen licht dalen, in plaats van stabiel te blijven. En de verwachting voor de bedrijfskasstroom (EBITDAaL) bleef verrassend genoeg stabiel op 310 à 330 miljoen euro.
De visie van KBC Securities
Analist Ruben Devos stipt aan dat Orange Belgium al enige tijd zijn zinnen heeft gezet op de breedbandmarkt, gezien de opkomende vraag naar ‘magere bundels’ en de relatief betere financiële rendementen (ten opzichte van de praktijk waarbij breedband en TV als combinatie wordt doorverkocht).
Na de invoering van de groothandelstarieven (wholesale) voor de wederverkoop van breedband en/of TV via de kabelnetwerken in juli 2020 ziet Orange Belgium duidelijk enige ruimte om het marktaandeel te vergroten door middel van verschillende commerciële opties (grotere bundelkortingen, hogere snelheden, etc.) of simpelweg door de extra marge op te strijken.
Rekening houdend met een kleinhandelsprijs (retail) van 34 euro per maand (incl. BTW), de nieuwe groothandelstoegangskosten (maximum downloadsnelheid 150Mbps, 1,4Mbps gemiddeld piekverbruik), de kosten voor abonnementenwerving en - retentie, enz. denkt analist Ruben Devos dat Orange België er in 2021 in zou kunnen slagen om een kabelmarge per abonnee te genereren van ongeveer 10 à 15% (op stand alone basis). De belangrijkste veronderstelling is hierbij echter dat het maximaal 150 Mbps downloadsnelheden zou aanbieden, gezien de geringe financiële armslag bij het verhogen van de breedbandsnelheden.
Volgens KBCS zal een zuiver breedbandaanbod met maximaal 150 Mbps het voor Orange Belgium moeilijker maken om zijn doelpubliek te overtuigen. En dat doelpubliek is actief bezig om niet langer via de kabel naar televisie te kijken (“cable cutters”) of kijkt simpelweg weinig of geen traditionele tv meer (maar consumeren content via via onlineplatformen zoals Netflix en Disney+).
KBC Securities bevestigt het "Kopen"-advies en koersdoel van 23 euro voor Orange Belgium.
