wo. 24 jul 2019

Orange Belgium (+1,2%) meldde een 9,6% hogere omzet uit retaildiensten en realiseerde een bedrijfskasstroom van 78,9 miljoen euro. Die cijfers liggen, ondanks lagere MVNO-opbrengsten, ruim boven de consensusverwachting en dus blijven de jaardoelstellingen behouden. Duidelijk is dat de onderliggende winstbijdrage van de snelgroeiende retailactiviteiten zijn werk doet, maar daarnaast is er ook voor de eerste keer winst in de kabelactiviteiten op zelfstandige basis. KBC Securities-analist Ruben Devos nam de cijfers onder de loep.
Cijferoverzicht
De omzet uit retaildiensten steeg met 9,6%, dankzij groei van de convergente diensten (+70%) en de vaste lijnen (+11%). KBC Securities had slechts op 8,5% vooruitgang gemikt. De bedrijfskasstroom (die bij Orange Belgium de nogal ongebruikelijke afkorting EBITDAaL krijgt, wat staat voor "winst vóór rentelasten, belastingen en afschrijvingen, maar ná leasekosten") bedroeg 78,9 miljoen euro, ruim boven de consensusverwachting van 68,9 miljoen euro.
Niettemin vielen de MVNO-opbrengsten terug met 7,4 miljoen euro, maar daar werd door de analisten op geanticipeerd.
Ingezoomd
- De inkomsten uit mobiele diensten bleven stabiel op jaarbasis en klokten af op 153 miljoen euro, omdat de groei van de klantenbasis de daling van de inkomsten uit mobiele telefonie neutraliseerde. De inkomsten uit vaste diensten stegen daarentegen wel met 13% tot 11,4 miljoen euro en de verkoop van apparatuur bracht 30 miljoen euro op.
- In de bedrijfskasstroom (EBITDAaL) van 79 miljoen euro zit voor de eerste keer een winst van 2,4 miljoen euro vervat van de kabelactiviteiten. Die werden enkele jaren geleden opengesteld voor iedereen.
- De winst per aandeel van 0,28 euro lag een pak boven de consensusverwachting van 0,09 euro, deels ondersteund door lager dan verwachte herstructureringskosten.
Evolutie abonnees in België
- Postpaid: er kwamen 26.000 abonnees bij, iets meer dan de consensusverwachting (+22.000).
- Prepaid: er vertrokken 4.000 abonnees (consensus -6.000).
- MVNO: er kwam netto 277.000 MVNO-klanten bij, terwjil KBCS mikte op een toename met 315.000 stuks. Dat reflecteert de migratie van de klanten van Medialaan naar het netwerk van Orange Belgium.
- Convergente klanten: dit aantal dikte met 16.000 aan.
- ARPO: De gemiddelde omzet per klant daalde met 3% tot 17,9 euro, minder dan de verhoopte 18,3 euro. Dat was vooral te wijten aan een daling in het postpaid-segement (-3,3% op jaarbasis tot 20,6 euro)
Vooruitzichten
Orange Belgium gaat prat op het feit dat de cijfers goed zijn en de locomotief dus helemaal op de sporen staat. Het herhaalt niet zonder enige trots de eerder gestelde jaardoelstellingen, zodat het nog steeds mikt op een EBITDAaL die eind 2019 ergens tussen de 285 en 305 miljoen euro moet landen. KBC Securities bevindt zich aan de onderkant van die vork, wat ruimte laat voor een positieve verrassing later op het jaar.
De mening van KBC Securities
De cijfers over het tweede kwartaal waren volgens analist Ruben Devos beter dan verwacht, met dank aan de retailklant. Ondanks lagere MVNO-opbrengsten groeide de bedrijfskasstroom toch vlot 18%, hoewel Orange Belgium nog steeds de 'oude' gereguleerde groothandelstarieven betaalt aan de kabelexploitanten. De MVNO-inkomsten en het aantal MVNO-abonnees waren iets lager dan verwacht, maar dat is mogelijk te verklaren is door operationele problemen die Medialaan ondervond bij de migratie naar het netwerk van Orange België. De winsten van de postpaid-abonnees waren tot slot iets beter dan verwacht, zodat het aandeel terecht hogere regionen gaat opzoeken.
Analist Ruben Devos blijft van mening dat Orange Belgium ondergewaardeerd is en behoudt daarom zijn “Kopen”-advies en 23 euro koersdoel.