do. 17 sep 2020

Met drie deals maakte 'Merger Monday' begin deze week zijn reputatie meer dan waar. Tot dusver staat de teller voor wereldwijde fusies en overnames trouwens op bijna 2.000 miljard dollar. De versnelling in september hoeft na de stilstand door de lockdowns niet te verbazen, maar is wel meer uitgesproken dan de revival na de crisis in 2008. Techbedrijven zijn tot dusver de 'big spenders' in een reactie op de structurele veranderingen in het post-coronatijdperk, concludeert KBC Senior Financial Economist Tom Simonts.
Maandag van 50 miljard dollar
Nvidia Corp kondigde maandag de overname van Arm aan, uit de handen van Softbank Group, goed voor een waarde van 21,5 miljard dollar. Het nieuws was nauwelijks koud of Verizon kondigde een deal van 6,25 miljard aan voor de overname van Tracfone. En Gilead zette 21 miljard dollar aan het werk met de aankoop van Immunomedics.
Een dergelijke opstoot van overnamekoorts is na een periode van verminderde activiteit niet uitzonderlijk. Op basis van de gegevens van Refinitiv blijkt wel dat de teller van het totale aantal tot nu toe aangekondigde transacties wereldwijd op 1.970 miljard dollar staat, hoger dan de 1.260 miljard in 2009 en 1.600 miljard in 2010 over dezelfde periode, na de financiële crisis van 2008. De activiteit staat wel op het laagste sinds 2013 voor de periode tussen 1 januari en midden september.
De technologiebedrijven tekenden met 351,4 miljard dollar voor 17,8% van het totaal, het hoogste niveau sinds de 'dotcom boom' van 2000, terwijl de financiële diensten in met een transactiewaarde van 283,8 miljard of 14% de tweede plaats voor hun rekening nemen.
Kopen om mee te zijn
De dominantie van tech, goed voor 5.966 deals op een totaal van ruim 30.000, wijst volgens Reuters op de bredere impact die de coronaviruscrisis heeft gehad. De massale overstap van mensen die thuis vast zitten op door internet aangedreven platforms voor winkelen, werken, onderwijs, medische consulten en communicatie, heeft de speculatie aangewakkerd dat sommige van deze verschuivingen permanent zijn. En dat heeft heel wat bedrijven aan het denken gezet over hun bedrijfsstructuren. “Er is een groter risico op een structurele verandering in het gedrag van de consument dan na eerdere recessies," aldus Morgan Stanley. En omdat snelheid bij die verandering cruciaal is, komt een overname sneller op de bestuurderstafel te liggen.
