ma. 22 aug 2022

De Deense juwelengroep Pandora blijft vol inzetten op de productie en de verkoop van laboratoriumdiamanten in de VS en Canada. Het lanceert op 25 augustus in Noord-Amerika “Pandora Brilliance”, een collectie met zogenaamde “niet gedolven edelstenen”. Doel is om de markt voor diamanten juwelen te transformeren met meer betaalbare producten en een sterk verminderde CO2-uitstoot, waardoor het meer jongere kopers wil aantrekken. De wereldwijde diamantjuwelenmarkt wordt vandaag geschat op 84 miljard dollar. Die groei zal naar schatting aanhouden, dankzij 8,74% jaarlijkse groei van de markt van laboratoriumdiamanten tot en met 2028, weet financieel-econoom Tom Simonts.
Wat zijn laboratoriumdiamanten juist?
In laboratoria gecreëerde diamanten, of synthetische diamanten, zijn identiek aan gedolven diamanten, maar ze worden in een laboratorium gekweekt in plaats van uit een mijn opgegraven. Ze hebben dezelfde optische, chemische, thermische en fysieke kenmerken en worden gesorteerd volgens dezelfde normen die bekend staan als de 4C's: cut, colour, clarity and carat (slijpsel, kleur, zuiverheid en karaat). Ze worden gemaakt in een kunstmatige omgeving die de natuurlijke vorming van diamanten onder de aardmantel nabootst.
Er zijn twee methoden om laboratoriumdiamanten te maken: CVD (chemical vapour deposition) en HPHT (high pressure high temperature). Hierbij de link naar een Youtube-video waarin het CVD-proces uitgelegd wordt.
Diamanten die in het laboratorium werden gecreëerd zijn dus wel degelijk echte diamanten, ze hebben alleen een andere oorsprong. Met het blote oog kan de mens het verschil niet zien tussen een gedolven of een niet-gedolven diamant, aangezien ze visueel en chemisch identiek zijn.
Groeiverwachtingen
De wereldwijde markt voor laboratoriumdiamanten zal naar verwachting jaarlijkse gemiddeld 8,74% groeien tussen 2021 tot 2028 tot 32,74 miljard dollar. Factoren die daartoe bijdragen zijn het groeiende gebruik van diamanten in verschillende eindsectoren voor verschillende doeleinden, naast het feit dat ze op duurzamere wijze kunnen worden geproduceerd. Voortrekkers zijn Azië en de landen rond de Stille Oceaan (24,6 miljard dollar), terwijl het bouwsegment de grootste omzet zal realiseren (9,76 miljard dollar tegen einde 2028) op segmentniveau.
Pandora Brilliance
De introductie van de Pandora Brilliance lijn in Noord-Amerika volgt op een succesvolle Britse proeflancering van lab-gecreëerde diamanten in 2021. Destijds kondigde Pandora ook aan dat het zou stoppen met het gebruik van gedolven diamanten. Met zijn labdiamanten wil Pandora de wereld veroveren. De 33-delige collectie heet Pandora Brilliance en omvat ringen, armbanden, kettingen en oorbellen, elk met een diamant met de hand gezet in sterling zilver, massief 14 karaat geel goud of massief 14 karaat wit goud. De collectie zal vanaf 25 augustus te koop zijn in 269 Pandora-winkels in de VS en Canada en op pandora.net. De prijzen beginnen vanaf 300 dollar en elke steen varieert van 0,15 tot één karaat.
Duurzaamheid boven
Pandora's labo gecreëerde diamanten worden geteeld, geslepen en gepoetst met 100% hernieuwbare energie en hebben een koolstofvoetafdruk van slechts 8,17 kg CO2-e per karaat – 5% van die van een gedolven diamant.
Ter vergelijking: als alle diamanten zouden worden gedolven met dezelfde lage koolstofvoetafdruk als Pandora's in het lab gecreëerde diamanten, dan zou dat jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 te besparen. Dat is vergelijkbaar met het vervangen van alle auto's in New York City door elektrische voertuigen. Pandora wil tegen 2025 al zijn juwelen uit gerecycleerd zilver en goud vervaardigen. Dat is dan ook de eerste Pandora-collectie die gemaakt werd van 100% gerecycleerd zilver en goud.
Andere spelers op de markt
Enkele prominente industrieleiders in de wereldwijde markt van synthetische diamanten zijn onder meer De Beers Group, Sumitomo Electric Industries, Swarovski, Pure Grown Diamonds, Sarine Group of Companies, Applied Diamond, Iljin Diamond, Eco Lab Diamonds, Nova Diamonds, Parker Diamonds, Rio Tinto, Charles & Colvard, Blue Nile en andere.
Lang niet alle bedrijven noteren vandaag op de beurs, zodat beleggers die indirect willen profiteren aangewezen zijn op slechts een handvol keuzes. Daartoe behoort Pandora, aangezien analisten een koersdoel op het aandeel kleven van 739 Deense kroon. Dat ligt vlot 72% boven de recente slotkoers, maar met koersdoelen is het zoals met diamanten: mooi om naar te kijken, maar reken jezelf er niet noodzakelijk rijk door, geeft financieel-econoom Tom Simonts nog mee.
