do. 25 aug 2022

Nvidia kwam twee weken geleden naar buiten met een winstwaarschuwing. De cijfers waarmee de chipreus gisteren uitpakte, liggen nu boven, de verlaagde, verwachtingen. De omzet kwam uit op 6,7 miljard dollar, een stijging van 3% op jaarbasis, terwijl de winst per aandeel van 0,51 dollar gelijk liep met de verlaagde verwachtingen. De divisies gaming en datacenter haalden de lat, terwijl automotive teleurstelde. Het management herhaalde niettemin dat de auto-industrie de volgende “billion dollar business” wordt voor de groep, omdat de sector transformeert in een technologie-industrie, meldt KBC Asset Management-analist Joris Franck.
Cijferoverzicht
Een chipreus zoals Nvidia laat zich niet zomaar vangen in enkele cijfers, maar toch focussen we net op die enkele cijfers om het grote geheel te kaderen. De omzet daalde met 19,1% op kwartaalbasis tot 6,71 miljard dollar, maar dat cijfer lag dan weer wel 3,1% hoger op jaarbasis. Per segment ziet het plaatje op omzetniveau er als volgt uit:
- Datacenter: omzet steeg met 61% op jaarbasis tot 3,81 miljard dollar
- Gaming: de omzet viel met 33% op jaarbasis terug tot 2,04 miljard dollar
- Professional Visualization: omzetdaling met 20% op kwartaalbasis en met 4,4% op jaarbasis tot 496 miljoen dollar
- Automotive: de omzet trok 59% hoger op kwartaalbasis en 45% op jaarbasis tot 220 miljoen dollar
- OEM & Andere: hier viel de omzet met 66% op jaarbasis terug tot 138 miljoen euro
Op deze omzet werd een brutomarge van 45,9% gerealiseerd. Die marge is aanzienlijk lager dan de typische marges van ergens in het midden tussen 60% en 70% die de afgelopen kwartalen konden worden gemeld. Dat is een gevolg van de grote voorraden, iets dat eerder al werd aangekondigd en dat mee heeft geleid tot de winstwaarschuwing van twee weken geleden.
Tijdens de winstwaarschuwing verraste het bedrijf met een afschrijving op de voorraden van 1,22 miljard dollar. Dat werd omschreven als “herziene verwachtingen voor de toekomstige vraag, voornamelijk gerelateerd aan datacenter en gaming”. Er werd vooral met de vinger gewezen naar de problemen met de toeleveringsketen en de zwakkere vraag naar datacenters vanuit China.
Nvidia’s vooruitzichten
Op algemeen niveau werden de lagere vooruitzichten voor de gaming- en cryptomarkt zeer goed verteerd door de analisten. Maar de vertragende vraag naar datacenters zat iets minder in de kaarten. De groei in datacenters bedroeg in het tweede kwartaal inderdaad slechts 1,6% op kwartaalbasis, wat aanzienlijk lager is dan de aanvankelijke verwachtingen voor het tweede en derde kwartaal. Er werd in dat segment eerder gemikt op groei die tussen 0 en 5% zou kunnen uitkomen. Een duidelijke vertraging, meent analist Joris Franck.
Meer concreet mikt Nvidia op een omzet in het derde kwartaal van 5,9 miljard dollar. Dat is aanzienlijk minder dan wat er de afgelopen kwartalen werd omgezet én het is ook veel minder dan de verhoopte 6,95 miljard dollar omzet. De omzet uit gaming kan landen rond 1,4 miljard dollar, vlot 60% minder dan in het eerste kwartaal van 2022. Ondanks dat dat meer is dan verwacht, maalt de markt er niet om. Algemeen wordt immers verwacht dat het derde kwartaal een bodem moet opleveren voor de gaming- en cryptoactiviteiten van Nvidia.
Het omzetcijfer op groepsniveau moet een brutomarge opleveren van 65%, wat een opleving inhoudt ten opzichte van het dieptepunt van in het tweede kwartaal. Analisten mikten trouwens slechts op een marge van 60,3%.
Wat met de datacentra?
De verwachtingen rond de groei van datacenters blijven onduidelijk. Het tweede kwartaal levert slechts een lage eencijferige groei op en het management verwacht hetzelfde niveau in het derde kwartaal. Dat is niet iets waar analist Joris Franck erg enthousiast over kan zijn. Deze lage groeiniveaus zijn immers niet enkel gewoon laag, maar ook contra-intuïtief: de overstap naar de cloud en de wereldwijde uitbouw van hyperscaler datacenters is namelijk nog lang niet voorbij is. Op korte termijn neemt de groei dus een pauzemoment. Maar hoe lang zal dat duren? Het feit dat de problemen met de vraag naar datacenters expliciet werden genoemd in de afschrijving van de voorraden, geeft niet meteen geweldig veel vertrouwen, vindt analist Joris Franck.
Wat denkt het analistenheir over Nvidia?
Het aandeel van Nvidia sloot gisteren 0,2% hoger tot 172,22 USD. Het aandeel wordt gevolgd door 43 analisten. Het merendeel (23) onder hen raadt aan om het aandeel op te bouwen. Twaalf analisten vinden het aandeel koopwaardig. Zeven raden aan om het aandeel te houden en een analist geeft aan ‘afbouwen’-advies. Sinds begin dit jaar staat het aandeel 41% lager. Over de laatste drie maand steeg het met 1,46%.
