vr. 23 apr 2021

Intel zit recent in de hoek waar de klappen vallen en dus was het met extra belangstelling dat werd uitgekeken naar de kwartaalcijfers. Aan de koersreactie in de nabeurshandel, is duidelijk dat er weinig plaats is voor applaus. Sterkhouder in de voorbije drie maanden waren andermaal de pc-activiteiten, maar het is duidelijk dat er bij de datacenteractiviteiten heel wat werkop de plank ligt.
Serverschade
De totale aangepaste omzet van Intel klokte in de eerste drie maanden van 2021 af op 18,6 miljard dollar. Daarmee deed de groep het beter dan de 17,89 miljard dollar die was verwacht. Ook de winst per aandeel ging met 1,39 dollar boven de lat die door analisten op 1,15 dollar was gelegd.
De grootste chipfabrikant ter wereld rapporteerde een daling van de omzet uit datacenters met 20% ten opzichte van een jaar eerder en bleef achter bij de ramingen van Wall Street. De eenheid is Intels meest winstgevende business, dus de lagere omzet betekende een deuk in de totale marges. Een en ander is meteen een teken dat het marktaandeel verliest aan rivalen en klanten die hun eigen componenten ontwerpen.
Pc’s redden de meubels
De pc-activiteiten presteerden beter dankzij de aanhoudende vraag naar laptopsmet Intel-processors. De divisie behaalde een omzet van 10,6 miljard dollar, meer dan de 10,17 miljard dollar die analisten hadden verwacht. Volgens CEO Gelsinger was die prestatie mogelijk omdat het bedrijf in staat was in zijn eigen fabrieken de zogenaamde organische substraten af te werken. Dat zijn materialen die worden gebruikt om delicate siliciumchips in stevigere behuizingen te verpakken, zodat ze kunnen verdragen dat ze op printplaten worden geplaatst. Gelsinger zei dat de veranderingen Intel hebben geholpen om een wereldwijd tekort aan substraatmaterialen op te vangen en "miljoenen eenheden aan extra aanbod te genereren".
Vooruitzichten Intel
Intel onderstreepte dat de serversector een tijdelijke inzinking doormaakt die wordt veroorzaakt door een te grote voorraad. Het eerste kwartaal was het dieptepunt en de groei zou ondertussen teruggekeerd zijn. Vooruitkijkend verwacht Intel voor 2021 een aangepaste omzet en winst van respectievelijk 72,5 miljard dollar en 4,60 dollar per aandeel, boven de analistenramingen van respectievelijk 72,32 miljard dollar en 4,58 dollar per aandeel. De chipmaker voorspelde voor het tweede kwartaal een aangepaste omzet van 17,8 miljard dollar en winst per aandeel van 1,05 dollar per aandeel. Met zijn omzetprognoses klopt Intel de verwachtingen, terwijl de winst per aandeel iets onder de lat gaat.
KBC Asset management over de resultaten van Intel
Pat Gelsinger erfde een bedrijf dat worstelt met de productietechnologie die ooit de basis was van zijn dominante positie in de sector. Vertragingen hebben andere chipbedrijven in staat gesteld hun achterstand in te lopen en hebben klanten ertoe verleid hun eigen componenten te ontwerpen. KBC Asset Management zette naar aanleiding van zijn benoeming de uitdagingen even op een rij:
- Intel vs. TSMC/Samsung: de integratie van ontwerp en productie onder één dak gaf Intel traditioneel een voordeel ten opzichte van de concurrentie. De ontwerpers van mobiele (smartphone)chips kozen er echter voor om hun productie uit te besteden. De gigantische volumes gaven TSMC (en in tweede instantie Samsung) de kans om Intel in te halen en achter zich te laten wat betreft productietechnologie. De traditionele concurrenten van Intel (AMD op kop) kunnen hiervan nu profiteren door ook een beroep te doen op TSMC.
- X86 vs. ARM: de energie-efficiënte ARM chiparchitectuur begint opgang te maken buiten traditionele mobiele toestellen. Zo lanceerde Apple onlangs de eerste laptop op basis van een ARM chip en biedt Amazon in zijn cloud eveneens ARM ontwerpen aan (die de factuur drukken). De verhuis van middelen binnen de chipindustrie en bij softwareontwikkelaars naar een nieuwe technologie wordt uiteindelijk een 'self fulfilling prophecy'. Aan Intel (en AMD) om het tij te keren en de innovatie binnen het X86-ecosysteem op peil te houden.
- CPU vs. GPU: de opkomst van AI/ML software gaat gepaard met de opgang van zogenaamde 'parallel compute' waarbij de traditionele CPU (Intel) steeds meer taken afstaat aan de GPU (Nvidia/AMD). Ondanks een resem overnames heeft Intel hier nog steeds geen concurrerend aanbod kunnen ontwikkelen.
- Focus vs. ecosysteem: Intel moet beslissen of het blijft inzetten op een volledig geïntegreerd model of daarentegen kiest voor specialisatie in combinatie met outsourcing en afsplitsingen/verkopen. Naast de traditionele processor blijft Intel voorlopig immers ook bijvoorbeeld memory (Intel Xpoint), auto (Mobileye) en FPGA's (Altera) aanbieden.
KBC Asset Management blijft bij zijn voorspelling dat Intel zal aankloppen bij de Amerikaanse staat om een onafhankelijk chip-bevoorrading voor het land veilig te stellen. Gezien de aanzienlijke uitdagingen blijven ze, ondanks de nieuwe wind van een nieuwe CEO, aan de zijlijn staan. Eén man alleen volstaat immers niet om structurele problemen die zich uitspannen over jaren te verhelpen. De aanbeveling blijft “Houden” met een koersdoel van 61 dollar.
