wo. 13 jul 2022

Inflatie giert door de gezinsbudgetten en dus is het uitkijken naar de resultaten van voedings- en drankproducenten die voor een belangrijk deel van de uitgaven tekenen. PepsiCo is de eerste die voor de voorbije maanden met een stand van zaken kwam en blijkbaar slaagt die er goed in om de hogere gronstofprijzen aan de klanten door te rekenen. Prijszettingsmacht, weet je wel. Al knagen ze ook wel wat aan de marges. Alles samen zette de groep een beter dan verwachte prestatie neer en verhoogde voor de tweede opeenvolgende keer de omzetverwachting. Voor de winstverwachting wordt de eerdere prognose opnieuw bevestigd.
Enkele cijfers
- De omzet van het bedrijf kwam uit op 20,225 miljoen dollar, tegenover 19,217 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
- De omzet groeide organisch met 13%, met een belangrijke groei in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Dit hielp de markten van Noord-Amerika en vooral Europa te compenseren, die met 7% daalden, nog verergerd door het conflict in Oekraïne.
- De winst per aandeel kwam uit op 1,86 dollar en versloeg daarmee de consensus van 1,74 dollar.
PricingPower
De onderneming bleef veerkrachtig ondanks de uitdagende omgeving van hoge inflatie. De consumenten die onder de druk van de inflatie staan, hebben nog steeds niet bezuinigd op hun verwennerijen. PepsiCo heeft een brede portefeuille van relatief goedkope voedingsmiddelen, van bekende merken, waardoor elk type consument een ruime keuze heeft. Met name de bedrijfssegmenten Frito Lay en Quaker hebben sterk geprofiteerd van de loyaliteit van de consument ten aanzien van prijs.
PepsiCo verhoogde zijn prijzen met 12%, alleen al in het tweede kwartaal. Die verhoging was weliswaar aanzienlijk, maar leek door de consument goed te worden onthaald. Het bedrijf beweert echter dat de prijsstijging lager was dan de inflatie en dat het de prijsstijging kon doorvoeren omdat het in staat was kosten te besparen en digitale investeringen aan te wenden om de voorraad in de winkels nauwkeurig te beheren. Consumenten en detailhandelaars hebben zich op basis van de kwartaalprestatie wel bereid getoond om deze verhogingen te slikken, maar het bedrijf vertoont wel tekenen dat het een plafond heeft bereikt voor hoeveel meer het de prijzen kan opdrijven.
Vooruitzichten
Vooruitkijkend experimenteert PepsiCo met 'shrinkflation'. Het bedrijf wil de chipsverpakkingen kleiner maken om de inflatie tegen te gaan. Dat zou een gevolg kunnen zijn van steeds meer druk op de prijzen. Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven experimenteren met formaten en feedback krijgen van de consument. Het bedrijf benadrukte ook dat het op zoek is naar manieren om gezondere producten op de markt te brengen.
De mening van KBC Asset Management over PepsiCo
Na een initieel positieve reactie op het kwartaalrapport, stonden de aandelen bij de slotbel licht lager. KBC Asset Management toont zich echter tevreden over de update van het bedrijf, dat een sterke prijszetting liet zien en toch een positieve volumegroei bleef vertonen. De “Houden”-aanbeveling blijft onveranderd, net als het koersdoel van 160 dollar.
