wo. 6 okt 2021

PepsiCo imponeerde met meer dan behoorlijke derdekwartaalcijfers, waarin de omzet op autonome basis met 9% steeg op jaarbasis. Dat zijn sterke én organische groeicijfers, niet enkel in vergelijking met 2020 maar ook in vergelijking met 2019. Voor dit jaar werden de vooruitzichten opgetrokken, zowel op winst- als op omzetniveau. Dat moet beleggers enig houvast en de nodige troost bieden omdat de inflatie niet vanzelfsprekend tot druk op de resultaten leidt. Maar de echte uitdaging op het gebied van de grondstofkosten zal pas in 2022 volgen.
Cijferoverzicht
De kernwinst per aandeel steeg vorig kwartaal met 5,5% tot 1,79 dollar, bij constante wisselkoersen. Dit brengt de organische omzetgroei op 8,4% en de winst per aandeel op 4,73 dollar. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019, dus voor de uitbraak van covid-19, groeide de omzet autonoom met 13%. Van de 9% omzetgroei in het afgelopen jaar was 4% te danken aan volumegroei en 5% aan prijszetting.
Hoewel Noord-Amerika, de thuismarkt van PepsiCo, een sterke groei van 6% liet optekenen, kwamen de internationale activiteiten op de eerste plaats met een autonome omzetgroei van 14%. De omzet van Frito-Lay Noord-Amerika groeide autonoom met 5%. De afdeling vertegenwoordigt ruwweg een kwart van de totale omzet. Het bedrijfsresultaat werd echter beïnvloed door druk op de toeleveringsketen en gestegen grondstof-, arbeids- en transportkosten, naast tijdelijke fabrieksstoringen. De onderneming verwacht echter het niet-tijdelijke deel van de kosten in het vierde kwartaal te kunnen verzachten. Quaker Foods Noord-Amerika (4% van de omzet) groeide met slechts 1% en het bedrijfsresultaat daalde er zelfs als gevolg van inflatie.
Vooruitzichten opgetrokken
PepsiCo heeft zijn vooruitzichten voor 2021 opgetrokken. Het bedrijf verwacht nu een groei van ongeveer 8%, komende van 6%. De kernwinst zal naar verwachting “minstens 6,20 dollar” per aandeel bedragen, tegenover “6,20” dollar voorheen. Hoewel het ogenschijnlijk om een kleine nuancering gaat, kan de wijziging niettemin enige troost bieden aan beleggers die zich zorgen maken over de inflatievooruitzichten.
KBC Asset Management over PepsiCo
Al bij al is dit een behoorlijk resultaat, gezien het feit dat thuiswerkregimes (waar mensen meer tijd hebben voor een uitgebreid ontbijt) worden afgebouwd. Functionele voordelen en smaakinnovaties stuwden de groei. PepsiCo Beverages Noord-Amerika, goed voor ongeveer een derde van de omzet, groeide autonoom met 7%. Een groei die door de verschillende merken werd gedragen. Internationaal verkochten zowel de dranken als de snacks beter, terwijl de opkomende markten sterker groeiden dan de ontwikkelde markten. Uitzondering op deze regel zijn Australië, Spanje en in mindere mate het VK, want elk van deze landen tekende ook voor een sterke verkoop.
De echte uitdaging op het gebied van de grondstofkosten zal echter pas in 2022 volgen, aangezien de grondstoffenkosten, waar mogelijk, hoogstwaarschijnlijk voor de rest van het jaar zijn afgedekt voordat de inflatie haar hoogtepunt bereikt. Dit zou de lauwe reactie van de aandelenkoers kunnen verklaren. KBC AM blijft vertrouwen hebben in PepsiCo, dankzij een sterk gediversifieerde portefeuille, sterke merken met een goede innovatielijn en voldoende prijszettingsvermogen. Het “Houden”-advies blijft op de tabellen staan maar het koersdoel stijgt licht tot 160 dollar.