vr. 12 feb 2021

In het vierde kwartaal van 2020 kwam de organische omzetgroei bij PepsiCo uit op 5,7%, hoger dan de door analisten verwachte 4,3%. De groei van de aangepaste winst per aandeel bedroeg 3% en de winst per aandeel wist met 1,47 dollar de consensusverwachting van 1,45 dollar net te kloppen. Voor het volledige boekjaar bedraagt de organische omzetgroei 4,3% en de groei in de aangepaste winst per aandeel 2%. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte nam het kwartaal- en jaarrapport onder de loep.
Geografische verschillen
- Noord-Amerika
- De Noord-Amerikaanse chipsafdeling (Frito-Lay North Amerika), kende een organische omzetgroei van 5%. De operationele winst daalde evenwel met 4%, door hogere operationele kosten en eenmalige waardeverminderingen.
- De ontbijtproducten van Quaker Foods North America zetten een organische omzetgroei van 8% neer en de operationele winst kende een mooie hefboom met een toename van 17% tot gevolg. Er werden productiviteitswinsten gemaakt en gesnoeid in het marketingbudget. Zonder coronakosten zou de operationele winst nog 2% hoger geweest zijn.
- In de drankenafdeling PepsiCo Beverages North America groeide de omzet met 5,5% (organisch). De operationele winst steeg met 19%.
- In de regio Latijns-Amerika ging de omzet 4,5% hoger, maar daalde de operationele winst met 7%. De inputkosten stegen met maar liefst 15%. Verder sloegen ook coronakosten en ongunstige wisselkoerseffecten een gat in de winst.
- In Europa zette Pepsico een organische omzetgroei van 8% neer. Ook hier liet de operationele winst helaas een tegengesteld beeld zien. De inputkosten stegen en er waren ook extra belastingen. De operationele winst daalde met 10%.
- In de regio Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië bedroeg de organische groei 2,5%. Door de overname van Pioneer Food Group steeg de operationele winst evenwel met 27%. Dankzij andere meevallers (zoals lagere herstructureringskosten, goed voor 20%), groeide de totale operationele winst in de regio met 80%.
- In Azië gelegen aan de Grote Oceaan, Australië en Nieuw-Zeeland bedroeg de organische omzetgroei 5%. De operationele winst groeide er met 7%.
Winnaars
Voor het volledige boekjaar was de organische omzetgroei het sterkst voor de Noord-Amerikaanse ontbijtafdeling (+11%). Ook Azië rond de Grote Oceaan, Australië en Nieuw-Zeeland kenden een sterke groei met 8%. De resterende podiumplaats wordt gedeeld door Europa en de Noord-Amerikaanse chipsafdeling, met elk 6% organische groei.
De operationele winstgroei was het grootste in Azië rond de Grote Oceaan, Australië en Nieuw-Zeeland (+24%). Ook de Noord-Amerikaanse ontbijtafdeling kende sterke cijfers met een winstgroei van 23%. De Noord-Amerikaanse drankenafdeling, Latijns-Amerika en Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië kregen alle drie een klap met een 10 à 11% lagere winst.
Dividend en vooruitzichten
Het dividend kreeg een upgrade tot 4,30 dollar per aandeel, ten opzichte van 4,09 dollar per aandeel een jaar eerder.
Voor het komende jaar verwacht PepsiCo een organische omzetgroei van om en bij de 5% en een groei in de winst per aandeel in de buurt van 10%, afgezien van wisselkoersschommelingen.
De groei wil 5,9 miljard dollar laten terugvloeien naar de aandeelhouders, waarvan 5,8 miljard in dividenden en 100 miljoen in inkoop van eigen aandelen.
De mening van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte zag puike kwartaalresultaten bij Pepsico: "Het ontbijt blijft de belangrijkste maaltijd van de dag en de belangrijkste groeimotor voor PepsiCo. Helaas heeft de markt de laatste tijd de neiging om sterke resultaten in de sector niet te belonen. Nadat Procter & Gamble een procent verloor bij de betere resultaten en Pernod Ricard gisteren meer dan 2% verloor na een sterke eerste jaarhelft, blijft ook PepsiCo achter op de beurs."
KBC Asset Management handhaaft de 'Houden'-aanbeveling en het koersdoel van 148 dollar.