vr. 16 feb 2024

Pernod Ricard: eerste voorzichtige zonnestraaltjes
Pernod Ricard ?
Pernod Ricard is een Franse producent van wijnen en gedistilleerde dranken. Het is actief in Amerika, Europa en Azië/Rest van de Wereld. De bekendste merken van de Franse drankenproducent zijn Absolut Vodka, Ricard, Malibu, Havana Club, Jameson en Martell.
Samenvatting
Pernod Ricard’s verwachtingen waren de laatste tijd grondig naar beneden bijgesteld. De laatste kwartalen waren er veel negatieve items: te hoge voorraden, lage Amerikaanse vraag, Chinees anti-dumping onderzoek en een negatiever beeld op alcoholische dranken. De laatste resultaten lijken aan te geven dat de impact op hun inkomsten nu eindelijk lijkt te stabiliseren.
Details
Aan de koers van Pernod Ricard is duidelijk te zien dat de laatste kwartalen Pernod Ricard, samen met de rest van de hoger alcoholische drankenproducenten, een stevige neerwaartse beweging heeft gekend. Dit komt nadat ten tijde van de pandemie een stevige opwaartse beweging te zien was. De reden: ten tijde van de pandemie werden er meer flessen hoog alcoholische dranken verkocht. Een voordehand liggende verklaring is dat wanneer we onszelf moesten opsluiten, we liever af en toe van thuis uit een kwaliteitsvol glaasje dronken. Dit stuwde de verkopen voor bedrijven als Pernod Ricard, Remy Cointreau,… Maar aan alle mooie liedjes komt een einde en sinds de pandemie gedaan is, keerde het tij. De vraag naar alcoholische dranken verminderdesterk. Langs de andere kant hadden veel supermarkten en ook mensen thuis wel al grotere voorraden aangelegd. Als gevolg liepen de verkoopcijfers fors terug en kende deze bedrijven de laatste kwartalen een moeilijke periode.
Daarbovenop kwamen begin 2023 medicijnen volop in het nieuws die zeer veel aandacht kregen. Het waren de afslankmedicijnen van Eli Lilly en Novo Nordisk. Één van de bijwerking van de medicijnen zou ook zijn dat er negatieve bijwerkingen waren bij het drinken van alcohol. Hierdoor zou ook de appetijt van alcohol verminderen. Hoewel dit nog niet voldoende onderzocht is geweest en ook de impact gelimiteerd zou zijn op een kleiner deel van de test personen kreeg dit toch veel hoofdnieuws. Hierdoor zakte de koers van de alcoholische drankenproducenten verder.
Als laatste negatieve nieuws item kwam hier dan ook nog eind vorig jaar naar boven dat China een onderzoek zou invoeren naar dumpingpraktijken van enkele Europese hoog alcoholische dranken. Ze zouden hun prijzen namelijk op de Chinese markt gevoelig verlaagd hebben om van hun voorraad af te raken. Tijdens gesprekken met management en andere beleidsmakers was te horen dat ze dit onderzoek niet goed begrijpen en ze weerleggen de Chinese claims dan ook. Hoewel niemand het dan ook officieel wil zeggen, lijkt het dat er heel wat te doen is rond de Europese anti-dumping onderzoeken, die even ervoor waren opgestart. De analist van KBCS vermoedt dat de Chinese claim dan ook meer een politiek karakter heeft en niet zozeer met harde bewijslast gestaafd kan worden. Deze onderzoeken kunnen wel meer dan een jaar in beslag nemen en dus kan het nog enige tijd op het aandeel wegen. China is en blijft een belangrijke markt voor de meeste hoog alcoholische dranken.
De laatste resultaatcijfers hebben nog niet het ‘wauw-element’ hebben, dat het negatieve nu ook wat gaan liggen is. Pernod’s resultaten kwamen dan ook grotendeels uit in lijn der verwachtingen. De omzet voor de eerste helft van 2024, Pernod heeft een gebroken boekjaar, daalde met 3%, wat helemaal in lijn lag met gemiddelde analistenverwachtingen. Hun operationele winst kwam wel beter uit dan verwacht. Hoewel ook deze daalde met een 3% was dit toch significant beter dan de gevreesde 5% daling.
Geografisch gezien zijn de verkoopcijfers in Azië relatief goed deden met een lichte stijging van 1%. Dit ondanks zwakke verkoopcijfers in China (anti-dumping onderzoek), India hielp om de balans in evenwicht te zetten met een groei van 4%. In Europa kenden hun verkopen ook een nettodaling met een verlies van 4%, exclusief Rusland is er een groei van 1% . Amerika zag nog steeds een daling, maar hier lijkt de bodem nu toch in zicht. Hun verkoop daalde nog steeds organisch met 7%. Maar CEO Ricard ziet verbetering in deze markt. Zo stelde hij vast dat ze het einde van de normalisering zien die ze hebben ondervonden sinds het einde van de pandemie.
Qua vooruitzichten verwacht Pernod Ricard op de midden-lange termijn opnieuw organische groeicijfers voor te mogen leggen tussen de 4 en 7%. Voor de tweede helft van hun gebroken boekjaar verwachten ze evenwel nog eerder stabiele organische groeicijfers. Dit hoewel ze eerder nog hoopten op groeicijfers. Qua marge verwachten ze ook dat dit nog met ongeveer 2.5% kan verbeteren voor de tweede helft.

KBC Securities over Pernod Ricard
Pernod Ricard kende enkele moeilijke kwartalen met negatieve items die maar bleven komen. Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen dat het negatieve nu achter ons is, merkt KBCS op dat de eerste zonnestraaltjes nu toch door de wolken beginnen piepen. Qua waardering is het vele negatieve nieuws dat toch wel in het aandeel was ingeslopen en de premie die het volledige segment historisch gezien had, nu is omgekeerd. KBCS durft dus eerste stapjes te ondernemen om het aandeel op te pikken, maar waarschuwt wel nog dat er nog steeds donkere wolken aan de horizon zijn.
KBC Securities-analist, Tom Noyens, bouwt het advies op van houden naar kopen en trekt het koersdoel op van 170 euro naar 185 euro.