wo. 2 sep 2020

Pernod Ricard publiceerde deze ochtend resultaten voor het volledige boekjaar 2020, dat eindigde op 31 juli. Door de coronacrisise zag de Franse drankenproducent zijn omzet op jaarbasis krimpen, maar het marktaandeel bleef intact. Analist Bob Van Leemputte (KBC Asset Management) nam de cijfers onder de loep en bevestigt zijn "Houden"-aanbeveling voor het aandeel.
Resultaten
De organische omzetkrimp bedroeg 9,5%, waardoor de omzet uit kwam op 8,5 miljard euro. In de jaarhelft vóór de coronacrisis groeide de omzet, ondanks de stevige groei een jaar eerder, maar in het laatste kwartaal was de organische omzetdaling met 36,1% iets sterker dan de verwachte 33,6%.
De verwachte daling was te wijten aan de sluiting van zowel bars en restaurants als de travel retail (tax-free shops op luchthavens). De meest getroffen regio's zijn buiten (Noord- Midden- en Zuid-) Amerika en Europa te vinden. Opvallend bij de publicatie van de resultaten is het marktaandeel. Ondanks de sterke krimp is Pernod nergens marktaandeel kwijtgespeeld. In India, Japan, Duitsland, Frankrijk en de wereldwijde travel retail heeft Pernod zelfs marktaandeel kunnen winnen.
Trends per segment
- In de VS kende de markt voor gedistilleerde dranken in zijn geheel zelfs groei. De volledige vraag van bars, restaurants en andere uitgaansmogelijkheden is verschoven naar binnenshuis. Opvallend is dat de consument hier kiest voor meer exclusieve en vertrouwde merken, in tegenstelling tot de mogelijke verwachting dat er, door de economische achteruitgang, naar goedkopere alternatieven gezocht zou worden.
- In China, de eerste zogenaamde 'Must-Win Market', zag Pernod een verbeterende trend in het vierde kwartaal, als gevolg van een geleidelijke opening van de bars en restaurants en een terugkeer van het consumentenvertrouwen. Pernod zette hier in op e-commerce en reclame specifiek gericht op thuisconsumptie. Vooral de duurdere dranken kenden een veerkrachtige vraag.
- In India, 'Must-Win Market' nummer twee, kon Pernod marktaandeel winnen, waardoor het nu meer dan 45% van de markt in handen heeft. Tijdens de zes weken durende lockdown voor het volledige land (vanaf 24 maart) kon echter geen alcohol verkocht worden.
- Ook de laatste 'Must-Win Market', Travel Retail, werd hard getroffen.
Winstevolutie
De winst uit terugkerende operaties daalde het voorbije boekjaar met 13,7%. In de regio Amerika werd de daling (-13% organisch) voornamelijk veroorzaakt door een daling in de VS. De verschuiving naar consumptie binnenshuis, agaveprijzen en belastingen drukten de winst. Daarnaast kampte Pernod met een moeilijke vergelijkingsbasis, na de 7% groei in 2019.
In Europa bleef de recurrente winst met een daling van 1% nagenoeg stabiel. De daling was beperkt ondanks de organische omzetdaling van 6%, wat betekent dat de kosten sterk onder controle gehouden zijn. De winst in Azië en de rest van de wereld kende een sterkere daling, met 21%.
De winst per aandeel daalde met 13% tot 5,45 euro, een sterke daling, maar wel 2,3% beter dan de verwachtingen. Hier werd Pernod geholpen door een lagere interestkost en een lagere belastingsvoet, voornamelijk in India en een daling van het aantal aandelen door het inkoopprogramma.
De visie van KBC Asset Management
Het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar werd het meest beïnvloed door de lockdowns. Vanaf hier zien we een geleidelijke verbetering van de kanalen buitenshuis, wat Pernod ten goede zal komen. Volgens analist Bob Van Leemputte zal Pernod zeker tot het einde van (kalenderjaar) 2020 een moeilijke periode kennen en wellicht een omzetkrimp blijven rapporteren. Hij acht de kans op nieuwe volledige lockdowns evenwel klein.
Dat het management geen vooruitzichten voor het nieuwe boekjaar gaf, wordt door onze analist negatief onthaald. Toch is de vraag naar de dranken van Pernod veerkrachtig is en kan het bedrijf marktaandeel winnen, waardoor het bij een verdere heropleving van de brede drankenmarkt in een goede positie zit.
Daarnaast raakte gisteren het nieuws bekend dat Pernod later deze maand wordt opgenomen in de Euro Stoxx 50 index, wat de vraag naar het aandeel op korte termijn enigszins kan verhogen. KBC AM vindt het aandeel evenwel correct geprijsd en bevestigt het 'Houden'-advies met een koersdoel van 147 euro.