wo. 1 sep 2021

Drankenproducent Pernod Ricard publiceerde vandaag resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige (gebroken) boekjaar 2021. De cijfers waren sterk, want - wisselkoersschommelingen buiten beschouwing gelaten - waren zowel de omzet als de winst uit recurrente activiteiten hoger dan in 2019, toen van Covid-19 nog geen sprake was. De resultaten tonen volgens KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte aan dat Pernod een sterke speler in de sector is. Het koersdoel wordt bij KBC AM opgetrokken.
Resultaten Pernod Ricard
- In het vierde kwartaal steeg de autonome omzet met 56,5% tot 1,88 miljard euro, wat beter is dan de analistenverwachting (+53,1%). Over het volledige boekjaar steeg de omzet met 9,7% en groeide de winst uit recurrente activiteiten met 18,3%, beide autonoom.
- Wanneer het effect van ongunstige wisselkoersschommelingen buiten beschouwing wordt gelaten, kwamen zowel de omzet als de winst uit recurrente activiteiten boven het niveau van 2019 uit, voordat de coronacrisis toesloeg.
- De winst per aandeel steeg met 13% tot 6,16 euro (vs. 5,45 euro vorig jaar), dankzij een hogere winst en een lagere kostprijs van de schuld.
Geografische verschillen
- Pernod boekte de beste resultaten in Noord- en Zuid-Amerika (die 30% van de omzet vertegenwoordigen), met een interne omzetgroei van 14%. De breed gedragen groei kon de terugval in de travel retail compenseren.
- Azië en de rest van de wereld (goed voor 41% van de omzet) kwamen op de tweede plaats, met 11% autonome groei. China, Korea en Turkije presteerden goed en ook India groeide, maar in mindere mate.
- In Europa (29% van de omzet) was er een groot onderscheid tussen de verschillende landen onderling, waarbij het VK, Duitsland en Oost-Europa een sterke groei lieten optekenen, maar Spanje, Ierland en de travel retail in dalende lijn evolueerden. De autonome groei voor de regio bedroeg 4%.
Sleutelmarkten
Pernod Ricard slaagde erin om sterke resultaten te boeken in zijn vier "must-win"-markten, met uitzondering van de travel retail:
- In China bereikte de groep een nieuwe mijlpaal met een omzet van meer dan 1 miljard euro. De organische groei bedroeg 44%. Premiummerken voerden de groei aan, wat leidde tot een sterk mixeffect. Pernods cognacmerk Martell versterkte zijn leiderspositie en ook scotch deed het goed met een stijging van het marktaandeel.
- In de VS bereikte Pernod met een omzet van meer dan 2 miljard dollar ook een mijlpaal. Het rapporteerde een sterke verkoop van verschillende merken en solide prestaties voor Jameson. Pernod heeft ambitieus voor deze regio en zal zijn marketingbudgetten opvoeren.
- In India herstelde de verkoop zich goed tijdens de eerste negen maanden van het jaar, maar vertraagde in het vierde kwartaal als gevolg van Covid. Sommige strategische internationale merken groeiden met hoge dubbele cijfers en de Indiase whisky's van Seagram groeiden met hoge enkele cijfers.
- De wereldwijde travel retail kromp met 40%, omdat het passagiersvervoer achterbleef. Toch slaagde Pernod erin marktaandeel te winnen. Op de belastingvrije offshore-eilanden blijft het momentum sterk.
Resultaten voor de merken
- De strategische internationale merken (die 63% van de verkoop vertegenwoordigen) groeiden met 11%, vooral dankzij Martell (+24%) en Jameson (+15%). Ook de whisky Glenlivet groeide met 15%. Wodkamerk Absolut bleef robuust met een groei van 5%.
- De strategische lokale merken (18% van de omzet) groeiden met 7%. De groei werd aangedreven door het herstel van de Indische whisky's van Seagram, Kalhua, Passport en Ramazzotti.
- De grote verrassing kwam evenwel van de speciale merken: hoewel zij slechts 5% van de omzet uitmaken, boekten ze 28% omzetgroei.
KBC Asset Management over Pernod Ricard
Alles samen spreekt KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte van een sterk kwartaal bij Pernod, zoals gewoonlijk.
Het voorbije jaar hebben beleggers de voorkeur gegeven aan concurrent Diageo vanwege zijn grotere blootstelling aan de sterke Amerikaanse markt en zijn sterke tequilaportefeuille. De stevige resultaten tonen echter aan dat Pernod een sterke speler blijft.
Vooruitblikkend ziet de analist nog meer potentieel voor India en de travel retail, om terug te veren en groeicijfers te rapporteren die verder gaan dan de 'normale' run rates, aangezien Pernod nog steeds tegenwind meldt. Die zijn echter afhankelijk van de verdere uitrol van vaccinaties wereldwijd en van het uitblijven van verdere beperkingen. Dit blijft uiteraard een risico, maar niet alleen voor Pernod.
KBC Asset Management verhoogt het koersdoel van 170 naar 180 euro met behoud van de “Houden”-aanbeveling.