do. 25 apr 2024
Pernod Ricard: turn-aroundverhaal wordt met een kwartaal uitgesteld

Pernod Ricard?
Pernod Ricard is een Franse producent van wijnen en gedistilleerde dranken. Het is actief in Amerika, Europa en Azië/Rest van de Wereld. De bekendste merken van de Franse drankenproducent zijn Absolut Vodka, Ricard, Malibu, Havana Club, Jameson en Martell
Samenvatting
Het derde kwartaal van hun gebroken boekjaar bracht niet wat Pernod Ricard vorig kwartaal had beloofd. Het management klonk toen nog zeer optimistisch omtrent een heropflakkering van voornamelijk Amerikaanse consumenten en meende dat de voorraadafbouw op zijn einde liep. Het is echter toch niet helemaal gelopen zoals het management toen had verwacht. Pernod had slechtere cijfers in bijna alle regio’s. Toch blijft Pernod Ricard optimistisch kijken naar de toekomst en blijft ze bij haar jaardoelstellingen, dankzij een verwachtte sterke verbetering in hun vierde kwartaal (huidige lopende kwartaal).
Details
Pernod Ricard’s kwartaalomzet kwam uit op 2,3 miljard euro, wat een daling is van 2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Nadat het management een zeer optimistische toon had aangeslagen in het vorige kwartaal, was de verwachting dat de cijfers opnieuw positief zouden zijn. Dit bleek jammer genoeg niet waar te zijn.
Vooral het continent Amerika bleek weer eens een moeilijke regio met een organische omzet daling van 7,2%, dit in contrast met de optimistische houding die het management vorig kwartaal nog had. De Verenigde Staten tekenen nog steeds zeer negatieve cijfers op met een daling van 11%, waarbij de voorraadafname nog steeds aan de gang is. De voorraad opgebouwd ten tijde van de pandemie blijkt toch nog groter te zijn dan veel analisten en het bedrijf zelf verwacht hadden. In Azië blijkt China verder afnemen met een daling van 12%. Hierbij verwijst het management naar een slecht economisch klimaat. Maar ook de potentiële handelsoorlog tussen Europa en China zal hier ook wel zijn impact in hebben. Herinner u dat China als reactie op het Europese onderzoek naar dumpingpraktijken van Chinese elektrische wagenbouwers ook een onderzoek had aangekondigd naar onder andere Europese cognacspelers. Een gevecht dat Pernod Ricard kan missen als kiespijn. Gelukkig kan het wel terugvallen op enkele andere Aziatische markten die dit enigszins kunnen compenseren. Zo zien we dat hun Indische markt steeg met 8% in het vorige kwartaal.
Pernod Ricard blijft ook nu weer positief vooruitkijken. Ze weigeren hun jaarvooruitzichten te verlagen en verwachten dan ook dat het huidige lopende kwartaal zeer goed zou moeten zijn. Om echter tot hun jaardoelstellingen te komen zal het bedrijf haar organische groeicijfer in het huidige kwartaal wel moeten doen stijgen tot minstens 8%. Het management verwacht dan ook dat de voorraadafname nu toch wel echt ten einde is en dat het dus eindelijk opnieuw volop terug in business kan zijn.

KBC Securities over Pernod Ricard
CEO zijn van Pernod Ricard is niet makkelijk dezer dagen. Waarbij het voor en tijdens de pandemie nog een relatief ‘makkelijke’ job was en de sector mee werd gezien als een mooi luxemerk, is die trend gekeerd. Beleggers hebben ontdekt dat het toch niet zozeer een luxeartikel is maar ook voornamelijk een consumentenartikel. En consumentenartikelen hebben tijden van grote consumptie maar ook tijden van minder grote consumptie. We zien dat de hoog-alcoholische dranken momenteel in dat tweede tijdperk zitten. Dit zien we ook meer dan terugkomen in hun beurskoers. De premie die ze kenden dankzij hun luxe-gehalte is volledig weggesmolten en het staat bijna te boek als een ‘gewoon’ consumentenbedrijf. De vraag bij Pernod blijft dan ook hoeveel geduld de belegger moet uitoefenen vooraleer de voorraadafname nu eindelijk stopt en de groeicijfers opnieuw positief worden. Als we het management mogen geloven was dit al vorig kwartaal. Deze uitspraken moeten uiteraard telkens met een korreltje zout genomen worden, maar via verschillende datapunten blijken de voorraden nu wel op een erg laag niveau te komen. Dit zou een zeer positieve ommekeer kunnen teweeg brengen bij Pernod Ricard. Maar het mantra blijft dan ook: Geduld.
De analist van KBCS, Tom Noyens, blijft bij zijn 'kopen’-aanbeveling met een licht lager koersdoel van 170 EUR.