di. 19 feb 2019

Het aandeel van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras heeft er een stevige rit opzitten. Omdat de waardering volgens KBC Asset Management niet langer interessant is, wordt het advies verlaagd naar "Verkopen". Analist David Duchi geeft uitleg bij de wijziging.
Mooie koersklim
Petrobras kon de voorbije maanden meesurfen op het beleggersoptimisme na de verkiezing van de meer bedrijfsvriendelijke president Jair Bolsonaro. Ook de komst van Roberto Castello Branco als nieuwe CEO begin dit jaar kon beleggers bekoren. Hij pleit voor een verdere afbouw van de grote schuldenberg en wil dat Petrobras zich meer toelegt op zijn kerncompetenties, zoals het ontginnen van de gigantische diepzeevelden.
Het aandeel van Petrobras steeg sinds begin dit jaar al ca. 20% en doet zo nog een pak beter dan vergelijkbare verticaal geïntegreerde oliebedrijven. De Braziliaanse beurs won dit jaar ongeveer 10% (in USD), mede dankzij een aansterkende real. Men kan stellen dat minstens een deel van de voorgestelde Braziliaanse hervormingen al is ingeprijsd. Ook voor Petrobras in het bijzonder verrekenen beleggers volgens KBC Asset Management een te rooskleurig scenario.
Herstructureringsverhaal
Analist David Duchi erkent dat Petrobras op langere termijn een heel mooi herstructureringsverhaal is, maar de schuldafbouw verloopt trager dan verhoopt. Daarnaast moest de staatsoliemaatschappij recent ook de productieprognose verder neerwaarts bijstellen, omwille van vertragingen bij de opstart van nieuwe offshore projecten.
In het nieuwe businessplan voor 2019-2023 werd de doelstelling voor desinvesteringen optrokken tot 27 miljard USD (van 21 miljard in het plan 2018-2022). De lijst met activa die in de etalage staan, is lang (tankstations en gaspijpleidingen in Brazilië, belang in petrochemiebedrijf Braskem, olievelden onshore Brazilië, enz.), maar door juridische en politieke problemen boekte Petrobras in 2018 weinig vooruitgang met zijn desinvesteringsplannen.
Lagere productiegroei, hogere kosten
Op het vlak van productiegroei heeft Petrobras een jarenlange traditie van het missen van de vooropgestelde doelstellingen. Het bedrijf verwacht in 2019 een productiegroei van 10% en vanaf 2020-2023 jaarlijks 5%. Op basis van een geschatte productie van 2,7 miljoen vaten per dag (mvpd) in 2018 resulteert dit in 3,2 mvpd voor 2022, wat een pak minder is dan de 3,5 mvpd doelstelling in het vorige plan (2018-2022). Dat is te wijten aan de verkoop van activa en vooral ook de latere opstartdata van verschillende nieuwe offshore-velden.
Ondanks de lagere productiedoelstellingen zal Petrobras wel meer uitgeven. Het investeringsbudget voor 2019-2023 bedraagt 84 miljard USD, tegenover 75 miljard USD in het plan 2018-2022. Het risico neemt dan ook toe dat de financiële discipline bij Petrobras verwatert. De beoogde schuldgraad onder 1,5x (nettoschuld/EBITDA) lijkt in elk geval minder ambitieus dan de eerder voorgestelde 1,1 à 1,5x. Het nieuwe businessplan 2019-2023 lijkt te steunen op optimistische olieprijsassumpties van resp. 66, 67, 72, 75 en 75 USD voor Brentolie, terwijl KBC Asset Management eerder uitgaat van 65 USD in 2019 en 60 USD erna.
De mening van KBC Asset Management
Na de sterke rally is de waardering van het aandeel fors opgelopen en is het zeker niet meer goedkoop te noemen. Op basis van verschillende waarderingsmaatstaven (zoals EV/EBITDA) noteert Petrobras nu in lijn met de Europese oliereuzen. Maar een korting lijkt volgens KBC AM nog steeds gerechtvaardigd door de fors hogere schuldenlast, het grotere politieke risico en de minder aantrekkelijke aandeelhoudersvergoeding (lager dividend en nog lang geen ruimte voor aankoop eigen aandelen bij Petrobras). Het Petrobras-aandeel is kwetsbaar bij een terugval van de olieprijs of als de groeivrees weer overslaat op de opkomende markten.
Analist David Duchi verlaagt de aanbeveling van "Houden" naar "Verkopen", een ongewijzigd koersdoel van 12,5 USD voor de ADR-notering in New York.